Osvěžující tzatziki s mátou a řeckým jogurtem

0

Pokud jste již někdy byli v Řecku, stoprocentně jste ochutnali osvěžující pokrm z okurek, česneku, kopru, olivového oleje, hustého řeckého jogurtu a dalších ingrediencí, který je znám pod pojmem „tzatziki“. Jelikož se jedná o salát, jenž svou chutí omámil turisty z celého světa, spousta z nás si jej snažila připravit doma.

Jaké ovšem bylo naše překvapení, když jsme místo hustého okurkového salátu s lahodnou chutí vykouzlili něco, co mělo k origináluokurka pěkně daleko? Pokud jste byli po prvním pokusu stejně zklamaní jako my, nezoufejte! Pro opravdové gurmány a milovníky řecké kuchyně jsme našli tento recept, který si v ničem nezadá s originálem.

Řecké tzatziki
 

Co potřebujeme:

  • 500 g pravého řeckého jogurtu nebo zakysanou smetanu
  • 2 stroužky českého česneku
  • 1 větší salátovou okurku
  • 1 dl extra panenského olivového oleje
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • Hrstku čerstvé máty
  • Šťávu z 1 až 2 citronů
  • Pepř a sůl na dochucení

česnekJak na to:

Připravte si okurku, kterou oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Nastrouhané kousky přeceďte přes tenké plátýnko nebo utěrku a smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Kopr a mátu nasekejte najemno a česnek vylisujte. Spolu se šťávou z citronu přidejte do jogurtu a důkladně zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a uložte alespoň na hodinu do ledničky.

Pokrm podávejte vychlazený třeba s opečeným chlebem či ciabattou a bílým vínem – ideálně řeckou retsinou.

Náš tip: Hotový salát zakápněte olivovým olejem a dozdobte koprem či plátky okurky.

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close