Pokud jste již někdy byli v Řecku, stoprocentně jste ochutnali osvěžující pokrm z okurek, česneku, kopru, olivového oleje, hustého řeckého jogurtu a dalších ingrediencí, který je znám pod pojmem „tzatziki“. Jelikož se jedná o salát, jenž svou chutí omámil turisty z celého světa, spousta z nás si jej snažila připravit doma.
Jaké ovšem bylo naše překvapení, když jsme místo hustého okurkového salátu s lahodnou chutí vykouzlili něco, co mělo k originálu pěkně daleko? Pokud jste byli po prvním pokusu stejně zklamaní jako my, nezoufejte! Pro opravdové gurmány a milovníky řecké kuchyně jsme našli tento recept, který si v ničem nezadá s originálem.
Řecké tzatziki
Co potřebujeme:
- 500 g pravého řeckého jogurtu nebo zakysanou smetanu
- 2 stroužky českého česneku
- 1 větší salátovou okurku
- 1 dl extra panenského olivového oleje
- 1 svazek čerstvého kopru
- Hrstku čerstvé máty
- Šťávu z 1 až 2 citronů
- Pepř a sůl na dochucení
Připravte si okurku, kterou oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Nastrouhané kousky přeceďte přes tenké plátýnko nebo utěrku a smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Kopr a mátu nasekejte najemno a česnek vylisujte. Spolu se šťávou z citronu přidejte do jogurtu a důkladně zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a uložte alespoň na hodinu do ledničky.
Pokrm podávejte vychlazený třeba s opečeným chlebem či ciabattou a bílým vínem – ideálně řeckou retsinou.
Náš tip: Hotový salát zakápněte olivovým olejem a dozdobte koprem či plátky okurky.