Osvědčené způsoby, jak v kuchyni nahradit vlastnosti lepku

0

Ať už jste na lepek alergičtí, nebo se ho snažíte nahradit z jiných důvodů, určitě vám přijdou vhod rady, jak na to. Potraviny bez lepku se totiž často drolí a nedrží pohromadě, zkrátka „nelepí“. Co udělat pro to, abyste si při kuchtění bez lepku nemuseli zoufat?

Co je to vlastně lepek?

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin. První z nich, glutenin, je u všech obilovin stejná, druhá se liší podle konkrétního druhu. U pšenice je to gliadin, u ječmene hordein a u žita sekalin. Gluten je latinské slovo, které v překladu znamená lepidlo. Tedy, jak už jsme psali, lepek má za cíl „slepit“ jednotlivé ingredience dohromady.

Někteří z nás ho ale z nejrůznějších důvodů nemůžou konzumovat. U celiaků a jedinců, kteří jsou na něj citliví, způsobuje lepek velké střevní potíže. Naštěstí existuje spousta způsobů, jak vlastnosti lepku nahradit. Ty nejoblíbenější vám představíme na jednotlivých typech přípravy.

Nezoufejte, lepek lze nahradit chutnými ingrediencemi.

Jak na zahušťování

Oblíbený způsob, jak zahustit pokrm bez lepku, je pomocí hrašky. Stejně dobře poslouží i brambory (případně rozvařená zelenina) nebo škrob. Jíšku můžete vytvořit z bezlepkové mouky s vyšším obsahem škrobu – mělo by jít o směs, ne jednodruhovou mouku.

Pečení bez lepku

Při pečení se dá lepek skvěle nahradit vajíčky, chia semínky, ale také mletým lněným semínkem. Když se lněné semínko namočí do vody, tak připomíná bílek. Jako náhrada lepku se často doporučuje také psyllium (vláknina). Jenom je potřeba vlákninu a chia semínka dostatečně dopředu namočit, aby nabobtnaly. Poté můžete použít celou vzniklou směs i s vodou.

Do sladkého banán

Banán se výtečně hodí jako pojidlo do sladkého.

Pokud chystáte sladký dezert, pozvěte si na pomoc jako náhradu za lepek pudinkový prášek, protein nebo rozmačkaný banán. Dobře fungují také alternativy, jako je xanthanová nebo guarová guma. Co to je?

         Xanthanová guma – jde o bílý prášek, který vzniká kvašením cukru. Xanthanová guma je pravděpodobně nejlepší náhradou lepku, protože nejvíce napodobuje jeho vlastnosti. Zpevňuje těsto, zvyšuje jeho pružnost a dokáže uvnitř těsta zadržet vodu a vzduch.

         Guarová guma – vyrábí se ze semen luštěniny, která se pěstuje v Indii, Pákistánu a USA. Je rozpustná ve vodě a využívá se na zahušťování jogurtů, pudinků, polévek nebo omáček. Pozor si dávejte na správné dávkování a s guarovou gumou to nepřehánějte. U citlivých jedinců může způsobit alergické reakce.

Ať už je váš důvod pro vynechání lepku jakýkoliv, nemusíte si zoufat, že byste jedli jen drolící se potraviny bez výrazné chuti. V dnešní době už pro bezlepkovou dietu existuje velké množství alternativ a snadno si vyberete tu svou. Nahrazení lepku není žádná věda. S trochou praxe si sami zvládnete připravit jídlo s podobným vzhledem, vlastnostmi i chutí, jako má to lepkové.

Sdílej: