Předchozí tři díly našeho seriálu jsme se věnovali ořechům, jak domácím, tak exotickým, a jednotlivé druhy jsme si blíže představili. Úvodem dnešního pokračování si tedy jen shrneme, čím jsou ořechy obecně prospěšné.
Oříšky proti civilizačním chorobám
Všeobecně mají tyto malé přírodní zázraky blahodárný vliv na naše srdce a hladinu cholesterolu. Neméně přínosné jsou pro kvalitu kostí, vlasů a nehtů. Dokonce byla dvěma velkými studiemi prokázána souvislost mezi pravidelnou konzumací ořechů a nízkým výskytem civilizačních onemocnění srdce a cév, ba dokonce nižší úmrtností. To vše díky velmi vysoké koncentraci nenasycených mastných kyselin, minerálů a některých vitamínů, jimiž oříšky doslova kypí. Proto by v rozumném množství neměly chybět v žádném vyváženém a zdravém jídelníčku. Rozumným množstvím se obecně myslí zhruba 30 g, což je asi jedna hrst skořápkových plodin.
V čem tkví síla semínek
Obecnou definici rostlinných semen snad není třeba uvádět, každý ví, co si pod tímto pojmem představit. Co si však většina lidí už představit nedokáže, je nesmírná nutriční hodnota semínek. Těžko se nám v přírodě podaří nalézt bohatší zdroj minerálů, esenciálních mastných kyselin a vitamínů v poměru k hmotnosti, než právě v semenech a ořeších. Některá semínka navíc obsahují vysoké množství bílkovin a regulují tak vstřebávání sacharidů do krve. K ovoci a obilné kaši jsou skvělým doplňkem. Cukry se totiž do krve dostávají pozvolně a nemáme pak brzy pocit hladu nebo chutě na sladké. Chcete-li se dozvědět o některých druzích semen více a získat inspiraci pro jejich využití, pokračujte ve čtení dalších odstavců.
Stará známá slunečnice
Slunečnice je nám důvěrně známá rostlina, která v létě zabarvuje širé lány do nádherně žluté barvy. Původní slunečnice pocházejí ze Severní Ameriky, dnes je plodina rozšířená po celém světě. Nejvíce se konzumuje ve formě oleje lisovaného ze semen. Nás však bude zajímat, co nám nabízí samotná semínka. Předně je to velké množství vitamínu E a B1, a z minerálů pak hořčík, železo, vápník a fosfor a v neposlední řadě vysoký podíl esenciálních mastných kyselin. Díky tomu příznivě upravují hladinu cholesterolu v krvi a mají celkově prospěšný vliv na stav našich srdcí a cév.
Slunečnicová semínka se dají konzumovat v syrovém stavu, ale je třeba je dobře rozžvýkat. Budeme-li chtít zlepšit jejich stravitelnost, můžeme je nechat uležet ve vodě, nebo nechat naklíčit, čímž ještě zvýšíme jejich přínos pro organismus.
Sezam, zlatý všelék z Indie
Sezam byl vyšlechtěn v Indii a první zmínky o něm sahají až 3500 let do minulosti. Jedná se o další olejné semeno – lisuje se z něj olej. Na pultech obchodů se však nejčastěji setkáváme s loupanými semínky krémové, až zlatavé barvy. Pro nás je ale nejhodnotnější sezam neloupaný, neboť jako u většiny ostatních plodin se to nejcennější nachází těsně pod slupkou. Především jde o minerály, za něž lze jmenovat hořčík, vápník, železo, a fosfor. Dále jsou důležité mastné kyseliny linolová a olejová a vitamíny skupiny B. To vše dělá sezam jako všestranně prospěšnou potravinou pro lidský organismus. Udržuje v dobré kondici kardiovaskulární systém, pomáhá při chudokrevnosti a zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Před konzumací sezam namočte na několik hodin do vody a pak jej opražte nebo jej jednoduše pomelte a přidejte třeba do omáček, hlavních jídel či salátů. Pokud byste jej totiž konzumovali bez předchozích úprav, nevyužili byste všech cenných látek a živin, jež v sobě semínka ukrývají.
Na našem trhu je k dostání také černý sezam, který je využíván k prevenci a léčbě mnohých nemocí. To proto, že obsahuje bohatou zásobu rostlinných olejů, vitamínů skupiny B, ale i spoustu minerálních látek. Co si z černého sezamu připravit? Vyzkoušejte třeba netradiční pokrm s názvem Gomasio z řasy Wakame a semínek:
Co budete potřebovat:
- Hrst řasy Wakame (cca 5 g)
- 100 g dýňových semínek
- 50 g sezamových semínek (ideálně půl černých a půl světlých)
- 10 g mořské soli
Postup přípravy:
Jako první opláchněte všechna semínka, s nimiž budete dále pracovat. Nechte je okapat v sítku a rozbalte řasu Wakame. Tu následně rozlámejte na kousky a dejte na pánev „opražit“ na sucho spolu se solí. Restujeme tak dlouho, až je řasa úplně vysušená a křupavá. Řasu a sůl vsypte do mixéru a stáhněte plamen. Na pánev vsypte okapaná semínka, která opět lehce opražte. Poté přidejte do mixéru k řase a důkladně rozmixujte. Řasu, sůl a semínka můžete také utřít v moždíři či suribašce. Gomasio je možno konzumovat po lžičkách nebo jej přidávat do celé škály pokrmů.
Chalva, sezamová dobrota
Pro inspiraci uveďme recept na sladkou orientální pochoutku – Chalvu: Postup je jednoduchý, stačí nasucho opražit sezamová semínka, nechat vychladnout a rozemlít na pastu. Do této pasty přidáme med, případně oříšky dle chuti ‑ a zdravý pamlsek je na světě.
Dýňová semínka pro zdraví dobrou náladu
Dýně setá, neboli tykev je další hojně rozšířená, avšak neprávem opomíjená zelenina. Stejně tak její semena, která jsou mimo jiného bohatým zdrojem zinku a aminokyseliny tryptofan. Díky vysokému obsahu minerálů, vitamínů a mastných kyselin jsou vynikající potravinou pro růst a regeneraci kostí, zdravou prostatu a dokonce pro dobrou náladu. Tu dokáží dýňová semínka ovlivnit právě díky výše zmíněnému tryptofanu, jenž stimuluje hladinu serotoninu.
Dýňová semínka na dvojí způsob
Úprava dýňových semínek je dvojí. Tmavě zelená semínka dýně olejné se nemáčí na 24 hodin ve slané vodě (sůl s vodou v poměru 1:2). Po vyjmutí a osušení jsou připravena ke konzumaci. Ostatní druhy semínek se rovněž namáčí, avšak poté je nutné je opražit. Tím jejich dřevnatá skořápka zkřehne a my si na semínkách můžeme pochutnat.
Lněná semena, ať se nám lépe tráví
Posledním druhem semínek, který si dnes představíme, je u nás pěstovaný len. Drobná, leskle hnědá semínka mají jednu zvláštní vlastnost. Tou je schopnost vytvářet při kontaktu s vodou sliz. Především díky němu jsou ideální volbou pro citlivou léčbu zácpy a udržování zdravého zažívacího traktu. Kromě toho mají velmi vysoký obsah vitamínů B1, B2, B3, B5, B6 a E. Velmi cenné jsou pro člověka také omega-3 mastné kyseliny, především alfa-linolenová, pro své protizánětlivé účinky. Lněná semínka mají pro člověka celkově blahodárný vliv. Dokáží dokonce zmírňovat příznaky PMS či menopauzy díky obsahu lignanů. Vláknina v nich obsažená zase redukuje chuť k jídlu. Ne nadarmo se řadí lněná semínka pod moderní označení super-potravina.
Lněná semena nejlépe syrová
Len je ideální používat jako přídavek do pečiva, kaší nebo snídaňových musli. Takto stačí denně přijmout 2 lžičky lněných semen, abychom získali potřebné množství blahodárných látek. Nejstravitelnější a nejvýživnější formou jsou syrová podrcená semínka, tepelnou úpravou se totiž ochuzujeme o ty nejdůležitější látky.
Semínka – malý zázrak přírody
Závěrem ještě nesmíme opomenout zmínit další z řad „zázračných“ semen, která nám dala příroda. Jedněmi z nich jsou Chia semínka, super-potravina, jež stala základem jídelníčku staré Aztécké civilizace. Dále nelze nezmínit semena granátových jablek, která obsahují výjimečnou dávku antioxidantů, nebo třeba nám dobře známý mák, potravinu s největším obsahem vápníku. V neposlední řadě pak ještě uvedeme konopná semínka, která teprve získávají na popularitě. U těch se předpokládá, že působí jako prevence proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Je tedy očividné, že v semenech rostlin se opravdu ukrývá to nejcennější, co nám příroda může nabídnout.