Ořechy, oříšky semínka – 1 díl.: Víte, jak je nakupovat, skladovat a konzumovat?

2

3 (1)Obecně se pojem „ořech“ vžil u příležitosti pojmenování nejrůznějších druhů suchých skořápkových plodů, ale i některých semen, která obsahují notnou zásobu výživnýc h látek a zdravých tuků. Oříšky pro svou bohatou zásobu cenných látek, minerálů a vitamínů konzumujeme buďto samostatně nebo jako surovinu, jež je součástí nejrůznějších moučníků, pečiva, ale i cukroví. Dnešní článek věnujeme jejich historii, správnému výběru, konzumaci, ale i rozdílům, které panují mezi klasickými ořechy a ořechy, jež můžeme zakoupit v bio kvalitě. Zároveň doplníme, do jakých jídel se oříšky hodí a co lahodného si z nich můžete doma (nejen) před Vánoci připravit.

Oříšková historie ve zkratce

6 (1)Záznamy o konzumaci oříšků jsou z dob zhruba 7 000 př. n. l. Zvyk přidávání oříšků do různých jídel začali šířit Římané, Peršané a Arabové. Ořechy ovšem nebyly odpradávna konzumovány pouze jako pochoutka nebo zpestření nejrůznějších druhů jídel. Díky svému vysokému obsahu cenných látek, vitamínů, minerálů, zdravých tuků a energie sloužily též jako potraviny, které se pravidelně sbíraly, sušily a ukládaly na dlouhé zimy, kdy bylo o jídlo nouze. K tomuto opatření sahali zejména obyvatelé Skandinávských zemí. Dnes se ořechy konzumují zejména jako slaná či sladká pochoutka ve své pražené nebo přírodní podobě či jako součást nejrůznějších receptů.

Vybíráme kvalitní ořechy

7 (1)Již výše jsme poukázali na cenné látky, jež se v oříšcích ukrývají. Ne nadarmo jsou tedy tyto plody označovány za „super potravinu“, která by měla mít v našich jídelníčcích své nezastupitelné místo. Bohužel super a hyper markety jsou plné ořechů, které nemají vlivem špatného skladování, neodpovídajícího obalu či chemické úpravy se super potravinou nic společného. Pokud si naivně myslíte, že oříšky, které si večer vysypete k televizi, se pouze vylouskají, zabalí a prodají, pak jste na omylu, z něhož vás velmi rádi vyvedeme.

Na jaké ořechy můžete narazit?

O kvalitě, popřípadě nekvalitě, vás v tomto případě bude opět informovat zejména cena balení. Většina levnějších ořechů, na které narazíte v tuzemských super a hyper marketech, prochází procesy vaření v horkém oleji, chemickým bělením nebo blanšírováním, což má za následek ztrátu důležitých živin, ale i ceněných minerálů, pro které ořechy konzumujeme. Díky nevhodnému skladování pak mohou ořechy plesnivět nebo žluknout. Proto se vyplatí nakupovat ořechy vyšších cenových kategorií a nejlépe pak investovat do bio kvality, u které mátu záruku, že veškeré ořechy pocházejí z ekologického zemědělství, pro které platí velmi přísné podmínky při pěstování.

Proč nakupovat ořechy v bio kvalitě?

Protože představují nejkvalitnější ořechy na našem trhu. Ty jsou pěstovány bez chemických hnojiv a postřiků a také přísně kontrolovány na obsah plísní a přítomnost žluklých kusů. Dají se koupit v obchodech se zdravou výživou. Nejlepší jsou ale samozřejmě ty ořechy, které si my sami čerstvě vyloupneme ze slupky.

Na co dávat pozor při nákupu:

  1. 1 (4)Vizuální kontrola: Pokud to obal dovoluje, zkontrolujte, zda se uvnitř nenachází nějací nežádoucí škůdci nebo složky, které nemají uvnitř obalu co dělat.
  2. Vsaďte na známé a ověřené dodavatele: Vyhněte se „no name“ značkám a raději si připlaťte za kvalitu, kterou garantují známí dodavatelé, s nimiž máte dobré zkušenosti.
  3. Ořechy kupujte vždy v originálním balení: Vyhněte se nákupům ořechů „na váhu“. V takovém případě totiž nikdy nevíte, jak dlouho ořechy v dané plechovce či dóze leží.
  4. Kontrolujte datum spotřeby: A vyhněte se takovým ořechům, které již mají nejlepší „léta“ za sebou nebo se jejich datum spotřeby nebezpečně blíží.
  5. Na nákupu ořechů nešetřete: Při nákupu levných oříšků sice můžete ušetřit nějakou tu korunu ve své peněžence, ne však zdraví. Proto se nebojte připlatit za kvalitu, jež v tomto případě sehrává ústřední roli.

Jak oříšky správně skladovat?

I přes to, že se rozhodnete do nákupu ořechů investovat, špatným uskladněním můžete jejich kvalitu, ale především chuť a obsah cenných látek, nevratně poškodit. Ořechy jsou bohaté na tuky, a právě kvůli nim mají tendenci žluknout. Proto se vyplatí věnovat pozornost následujícím zásadám při skladování:

  • Ořechy skladujte v temnu a suchu.
  • Ořechy neskladujte příliš dlouho, raději je kupujte po menších baleních a častěji.
  • Skladovat je můžete v lednici ve skleněné uzavřené nádobě.
  • Vyloupané ořechy, které skladujete při pokojové teplotě, raději zkonzumujte do 3‑4 měsíců.
  • Namleté ořechy pak zkonzumujte do 3‑4 dnů.
  • Na dosušení ořechů jsou vhodné dřevěné bedýnky.

Ořechy uplatníte zejména v kuchyni

5 (1)Skořápkové plody pochopitelně můžete zobat jen tak z misky, pražené či přírodní. Velké oblibě se těší také v nejrůznějších druzích pečiva a slaných moučníků. Před Vánoci je řada z nás přidává také do těst na cukroví. Víte ale, že existuje spousta dalších variací, které zkrátka musíte ochutnat? Nechte se inspirovat následujícími tipy:

Saláty: Chuť ovocných, ale i zeleninových či luštěninových salátů perfektně podtrhnou opražené oříšky. Použít můžete ty vlašské, lískové, pistácie, ale i kešu nebo oříšky piniové.

Kaše: Perfektní je použít semínka nebo ořechy vařené s obilím, skvělá jsou např. kešu s rýží nebo len s pohankou. Vznikne velmi syté jídlo, které vám dodá potřebnou energii i živiny.

Máslo: Výborné je také oříškové máslo, které si můžete připravit z horkých opražených oloupaných oříšků či mandlí, jež následně rozmixujete v mixéru.

2 (2)Čaj: Že jste nikdy neslyšeli o čaji z vlašských ořechů? Až vás přepadne kašel či nepříjemná viróza, vyzkoušejte následující recept: Asi deset ořechů rozdrťte a skořápky namočte do půl litru vody. Nechte odstát alespoň 12 hodin a vodu se skořápkami vařte na mírném ohni zhruba 15 minut. Důkladně sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a doslaďte medem.

Nádivka: Na nádivku potřebujete 2 žloutky, 2 lžíce cukru moučka, 200 gramů vlašských ořechů a mléko dle potřeby. Všechny ingredience smíchejte, vznikne vám hmota, kterou naplníte třeba ořechové rohlíčky nebo koláče.

Oříšky ovšem můžeme konzumovat i samotné, a to jako zdravou a výživnou svačinku. Protože jsou ovšem ořechy poměrně výživově bohaté, pozor na množství, které zkonzumujete. Obecně můžeme doporučit 8‑10 kousků, nikoli celý pytlík.

Pár slov závěrem

Ořechy jsou nezastupitelnou součástí zdravých jídelníčků. Pokud vás tedy nesužuje alergie, která by vám bránila v konzumaci těchto zázračných plodů, není důvod, proč se jim vyhýbat. Pozor si ovšem dávejte na konzumaci ořechů před spaním. Pro naše trávení by to byla až přílišná zátěž.

Chcete se dozvědět o oříšcích více? Těšte se na pokračování tohoto speciálu, na kterém již nyní pracujeme!

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close