Odlehčení po svátcích: Jogurtový koláč s ovocem

1

Vánoční svátky, potažmo oslavy Nového roku bývají náročné nejen pro naše peněženky a psychické rozpoložení, ale zejména pak pro naše zažívání. Pokud se cítíte unavení, přejedení, bez elánu a energie, pak se rozlučte s majonézovým bramborovým salátem, smaženými kuřecími řízky, rybou, salámovými chlebíčky a česnekovými jednohubkami a začněte své tělo detoxikovat za pomocí jednoduchých, lehkých a velmi chutných receptů, které jsme pro vás společně s kolegyněmi a odbornicemi na zdravou výživu připravili. Dnes si vezmeme tzv. „na paškál“ lahodný dezert, jehož příprava vám nezabere více, než 40 minut. Jedná se o jogurtový koláč s ovocem, který vám z hlavy – jako mávnutím kouzelného proutku – vyžene myšlenky na vánoční a povánoční „obžerství“.

Zázrak jménem jogurt

I zde platí, že není jogurt, jako jogurt. Jednotlivé druhy, typy a značky se od sebe liší nejen obsahem tuku, ale také dalšími látkami, které jsou jeho součástí. Méně kvalitní jogurty jsou doslova napěchovaným chemickým koktejlem, jenž v našem organismu nadělá více škody, nežli užitku. Kvalitní jogurt je nakyslejší chuti, nemá tolik krémovou konzistenci a jeho konzumace je nutná během velmi krátké doby. Na druhou stranu však neobsahuje umělá barviva, konzervanty a ani při výrobě neprošel termizací. Zde je vhodné zmínit, že jogurt, který termizací prošel, se již jako „jogurt“ označovat nesmí. Nejčastěji je pro něj výrobci a distributory volen název „jogurtová pochoutka“ nebo „jogurtový dezert“. Pokud pro své tělo chcete doopravdy něco udělat, vybírejte si pouze kvalitní jogurty a jogurtové nápoje, které jsou doplněné třeba o probiotika nebo prebiotika. Takové jogurty jsou díky svému prokysání dobře stravitelné a jejich konzumace zpravidla pozitivně ovlivňuje přirozenou střevní mikroflóru. Zároveň také brání hnilobným procesům ve střevě, upravují zažívání, harmonizují střevní mikroflóru po užívání antibiotik a jejich pravidelná konzumace může navíc chránit také před vznikem nádorů tlustého střeva a konečníku.

Lehký jogurtový koláč s ovocem

Co potřebujeme:koláč s ovocem2

  • 1 kelímek jogurtu nebo zakysané smetany
  • ½ kelímku rostlinného oleje
  • ½ kelímku třtinového cukru nebo cca 4 lžíce medu
  • 1 kelímek celozrnné pšeničné polohrubé mouky
  • 1 kelímek špaldové hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • vejce (1 vejce na malý kelímek jogurtu)
  • ovoce dle chuti nebo sezóny

Jak na to:

Jako první si horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Do větší mísy vyklopte jogurt a přimíchejte další ingredience kromě samotného ovoce. Vzniklou směs důkladně promíchejte a nalijte na vymazaný nebo papírem vyložený plech. Na tuto vrstvu poklaďte ovoce velmi těsně vedle sebe. Ovocem se zde opravdu nevyplatí šetřit, výsledek totiž bude stát doopravdy za to. Koláč můžete ještě posypat drobenkou, kterou si připravíte ze 100 g rostlinného másla (např. Alsan), hrsti třtinového cukru a hrsti (pokud možno hrubé) špaldové nebo pohankové mouky. Ingredience smícháme, promneme v ruce a před vložením koláče do trouby jej drobenkou posypeme. Následně pečeme zhruba 25 minut.

Náš tip

Kelímek od jogurtu můžete používat jako odměrku pro další suroviny. Nezapomeňte mouku i prášek do pečiva prosít skrze cedník. Těsto pak bude vláčnější a ještě více nadýchané.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close