Nejhorší nepřátelé vaší zubní skloviny

0

Zářivě bílé zuby jsou snem snad každého člověka v dnešní době. Po vzoru filmových hvězd se nám zažila představa, že bílá barva zubů je jediná správná. Pokud ale vaše sklovina není v pořádku, je ztenčená nebo oslabená, bílých zubů se vám nepodaří docílit. Samotná zubovina je totiž žlutá a bílou barvu má ochranná schránka.


Zdravý chrup je světlejší

Barva zubů vzniká kombinací barev. Jak už jsme zmínili, zubovina, která se nachází pod průsvitnou sklovinou, je mnohem tmavší a zásadně tak určuje barvu našeho chrupu. Skutečností ale zůstává, že barva zdravého chrupu je světlejší a blíží se bílé. Ačkoliv je zubní sklovina nejtvrdší tkáň v těle, můžete si ji snadno a nevratně poškodit.

Nejhorší nepřátelé vaší zubní skloviny

Jak poznat, že je sklovina oslabená?

Jsou vaše zuby citlivé na různé podněty? Reagují nepříznivě na studené nebo teplé nápoje či potraviny? Právě to je prvním příznakem poškození skloviny, která tím může být oslabena a může přes ni prosvítat dentin (zubovina), zuby proto budou nažloutlé.

Čím si svoji zubní sklovinu ničíte?

Existuje několik příčin, které mohou za oslabenou zubní sklovinu a tím pádem za žlutější barvu zubů.

  • Sladkosti – Známe to všichni. Nadměrná konzumace čokoládek, bonbonů, dortíků a dalších sladkých potěšení vede k ničení zubů.
  • Limonády, sladké čaje, červené víno – Limonády obsahují cukry, které sklovině nesvědčí. Problémem jsou ale i čaje, zejména ty slazené. Zelený nebo černý čaj nejen barví zuby, látky z čaje se navíc rychle absorbují i do pevnějších struktur, jako je sklovina. Podobně účinkuje na sklovinu i červené víno.
  • Káva – Konzumace oblíbeného nápoje není bez následků. Pití kávy může také výrazně ovlivnit barvu našeho chrupu.
  • Ovoce – Tento bod je sice trochu překvapivý, ale bohužel ani jinak velmi zdravé ovoce nedělá sklovině dobře. Problémy může způsobit větší množství banánů, sušeného ovoce, citrusů, ananasu nebo jablek.
  • Zlozvyky – Negativní dopad kouření na barvu zubů snad ani nemusíme zmiňovat. Zubní sklovinu ale poškozuje také okusování nehtů.

Vše záleží na tom, jak často uvedené potraviny a nápoje konzumujete a také jak kvalitně a jak často provádíte ústní hygienu. Nekvalitní ústní hygiena vždy vede k nevhodnému zbarvení chrupu a jeho dlouhodobému poškození. Kromě toho usazeniny zubního plaku způsobují zápach z úst, žluté zuby a vznik zubního kazu.

Nejhorší nepřátelé vaší zubní skloviny

Co zubům naopak prospívá?

Chcete vědět, jak svou sklovinu chránit? Dejte si po konzumaci kyselé potraviny žvýkačku, která produkuje sliny, jež jsou naopak zásadité. Konzumujte mléčné výrobky, které jsou důležitým zdrojem vápníku, nezbytného pro zdravé zuby. Dobrou službu zubům prokazují také potraviny s vysokým obsahem vlákniny.

Sdílej:

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close