Cítíte se po Vánocích pořádně přejedení, zbytečně plní, bez elánu a energie? Jste unavení, do ničeho se vám nechce a nejraději byste jenom pospávali nebo lenošili u pohádek? Pak se začtěte do našeho dnešního receptu na Chilli noc carne se špagetami a vrhněte se na jeho přípravu, která vám nezabere více, než 25 minut. Věřte, že po konzumaci tohoto lehce pálivého jídla nastartujete své zažívání i samotný metabolismus a objevíte v sobě zásoby skryté energie, o kterých jste doposud možná ani nevěděli.
Kde nalezne chilli uplatnění?
Není chilli paprička, jako chilli paprička. Jejich druhů je na světě takřka nepočítaně. Liší se od sebe nejen vzhledem, barvou a vůní, ale zejména také obsahem účinné látky kapsaicin, která může za jejich pálivost. A právě pálivost je to, co dělá z této plodiny pravý a nefalšovaný zázrak v kuchyni. Nejen, že kapsaicin nastartuje metabolismus, jak jsme již zmínili výše, ale také pomáhá snižovat vysokou hladinu inzulinu v krvi, má příznivý účinek na zažívání, zahřívá a povzbuzuje tělo i mysl.
V kuchyni je možno chilli papričky konzumovat samotné, jako součást nejrůznějších pokrmů a ve formě koření také jako dochucovadlo. Nejznámější kořenicí směsi obsahují chilli papričky, česnek a majoránku. Výjimkou není ani hřebíček, nové koření nebo cibulový prášek. Chilli skvěle doplní chuť nakládaného masa, ryb i zeleniny. Konzumace chilli papriček v jakékoli jejich podobě se však nedoporučuje osobám trpícím těžkou formou akné nebo osobám s citlivým žaludkem. Omezená konzumace chilli pak platí také pro osoby, jež se potýkají se zánětem močového měchýře nebo s ledvinovými problémy.
Lehce pálivé Chilli con carne se špagetami
Co potřebujeme?
- 500 mletého hovězího masa nebo mix hovězí + vepřové v poměru 2:1
- Špagety
- 3 velké cibule
- 1 plechovku (250 g) červených fazolí v rajčatové omáčce
- Chilli koření
- Sůl
- Pepř
- Pánové si mohou přidat slaninu s vysokým podílem masa
Jak na to?
Špagety vysypeme do většího hrnce a uvaříme je podle návodu na obalu. Na pánvi si vedle osmažíme cibulku „do zlatova“. Pánové nebo milovníci mastnějších pokrmů mohou k cibulce přidat také kvalitní slaninu. K cibulce přidáme mleté maso, které opékáme do té doby, než bude hotové. Následně přidáme plechovku fazolí, dokořeníme solí, pepřem a chilli kořením. Vzniklou směsí přelijeme uvařené špagety až na samotném talíři. Ozdobit můžeme třeba lístkem bazalky.
Náš tip:
Pokud chcete, aby byl tento pokrm opravdu chutný a výživově vyvážený, doporučujeme zakoupit mleté maso přímo od řezníka. Maso, které standardně pořídíte v super a hyper marketech, má s kvalitou jen pramálo společného. Navíc je plné vody, která na pánvi nadělá zbytečnou neplechu. Stejně tak špagety nemusíme brát v prvním supermarketu, který máme po cestě do práce. Použít můžeme jejich zdravější variantu z celozrnné mouky nebo koupit špagety čerstvé z trhů či ochodů se zdravou výživou.