Nemusíte být hlodavcem, abyste si naplno užili všech výhod mrkve. A nemusí být ani mezinárodní den mrkve, 4. dubna, abychom vám přinesli všechny důležité informace o této zdravé zelenině. Co byste tedy měli o mrkvi vědět?
Mrkev je důležitou součástí našich jídelníčků
Jak už asi všichni od malička víme, mrkev obsahuje spoustu důležitých vitamínů, které jsou našemu tělu neuvěřitelně prospěšné. Jsou jimi například vitamín A, C, D, E, B6, B12, dále karoten, thiamin, riboflavin či niacin. V mrkvi také najdeme sacharidy, trochu bílkovin, vlákninu, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a další důležité látky.
Mrkev může léčit
Mrkev je pro nás však důležitá i z jiného důvodu. Už odpradávna ji totiž naši předkové používali jako lék. Mrkev je výborný močopudný a projímavý prostředek, je prospěšná i při šerosleposti, močových kamenech, revmatických zánětech kloubů či ischemické chorobě srdeční. Zkrátka a jednoduše – jedná se o přírodní medicínu na všelijaké neduhy. Navíc bylo celkem nedávno zjištěno, že při zvýšené konzumaci mrkve můžete dokonce předcházet i samotné rakovině.
Jaké lze mrkev konzumovat?
Mrkev nemusíme jíst pouze syrovou. Dokonce i odborníci doporučují jíst mrkev spíše vařenou, a to z důvodu mnohem lepší vstřebatelnosti betakarotenu, který tělu napomáhá v ochraně proti slunečnímu záření, což se hodí zejména v létě. Pokud naopak chcete vylepšit svůj zrak, měli byste sníst alespoň 50 gramů syrové mrkve denně. Jak jsme již v úvodu článku zmínili, v mrkvi se nachází vitamín A, který je rozpustný v tucích. Proto se doporučuje při konzumaci syrové mrkve zakápnout ji trochou olivového oleje, čímž usnadníte vstřebávání právě tohoto veledůležitého vitamínu.
Další možnosti úprav
Ovšem vařená nebo syrová mrkev nejsou jediné možnosti, jak tuto zeleninu konzumovat. Na výběr máte ještě například dušení, vaření v páře, nebo blanšírování. U prvních dvou variant si každý dokáže představit, o co se jedná, avšak co ta poslední možnost? Blanšírování znamená, že mrkev nejdříve spaříte v horké vodě. Poté ji necháte pár minut odstát a potom prudce zchladíte ve vodě ledové. Tento způsob je asi naprosto nejlepší a navíc si takto můžete připravit všechny druhy zeleniny. Tu pak můžete přidat například do vývaru, nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Která varianta přípravy je nejkaloričtější?
[sociallocker]Ptáte se, která z těchto variant konzumace je nejdietnější a která naopak? Pokud byste si chtěli dopřát 100 gramů čerstvé a nijak neupravované mrkve, připravte se na přísun až 36 kcal. Dušení mrkvi trochu kalorií přidá, a tak do sebe dostanete až 45 kcal. Naopak vařením tolik nezkazíte, protože 100 gramů mrkve po něm bude mít maximálně 43 kcal. Samozřejmě záleží také na tom, jaké další suroviny k mrkvi přidáte.[/sociallocker]
Recepty z mrkve jako výborná alternativa k polévkám, hlavním jídlům a dezertům
To, že z mrkve můžete udělat nejrůznější polévky nebo hlavní jídla, asi všichni víme. Že se z mrkve dělají i výborné dezerty, to už asi ví jen málokdo. Avšak začněme hezky popořádku, a to polévkou. Těch je nepřeberné množství, a to i v kombinaci s dalšími druhy zeleniny.
Jedním z výborných receptů je ten na netradiční mrkvovou polévku. Na tento recept budete potřebovat pouze několik mrkví, velkou žlutou cibuli, zázvor, drcená koriandrová semínka, lžíci másla, kterou můžete vyměnit třeba i za olivový nebo jiný rostlinný olej, 1,5 litru kuřecího vývaru, šťávu a kůru z poloviny pomeranče a nakonec plátky řepy. Příprava je velice jednoduchá. Všechnu zeleninu si očistěte a nakrájejte na malé kousky. Orestujte na oleji, přidejte sůl, drcený koriandr a kůru z pomeranče. Nakonec zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit.
Jako druhý chod nesmí samozřejmě chybět hlavní jídlo. To můžete ozvláštnit například dušenou mrkví. Stačí připravit jakékoliv maso a nějakou přílohu, například v podobě brambor a k tomu přidat dušenou mrkev. Ta je velice jednoduchá! Na oleji orestujete mrkev, zalijete vodou a necháte asi 15 minut dusit na mírném ohni. Následně přidáte na zahuštění například trochu celozrnné mouky, zavaříte a máte hotovo.
Co takhle dát si dezert?
[sociallocker] Sladkou tečkou je vždy dezert, který si samozřejmě také můžete připravit z mrkvičky. Stačí si nejprve předehřát troubu, vymazat formu máslem a vysypat hrubou moukou. Dále smícháte v jedné misce dvě vejce, bílý jogurt, sirup z agáve či rýžový, datlový nebo javorový sirup a olivový olej. Ve druhé misce pak všechny suché ingredience, kterými jsou strouhaná mrkev, mleté vlašské ořechy, celozrnná pšeničná mouka, prášek do pečiva, soda, hrst hrozinek, zázvor, skořice, muškátový oříšek a kůra z jednoho bio citrónu. Když budete mít vše pečlivě promícháno, můžete obě směsi smíchat dohromady a nalít do formy. Následně pečte zhruba hodinu, dokud nebude těsto i uvnitř krásně upečené a vláčné. Více informací o tomto receptu se dozvíte zde. [/sociallocker]
Mrkev na závěr
Mrkev je skutečně velkým pomocníkem, a to jak v léčení neduhů, tak i v kuchyni. Můžete s ní čarovat a vždy bude výsledek naprosto bezchybný. Takže se jí nebojte a začněte zkoušet nespočet výborných receptů. Sami po nějaké době uvidíte, že se vám v mnohých ohledech zlepšilo zdraví, ale i zažívání, se kterým má mnoho z nás nemalé problémy.