Zakroucené, rovné, semolinové, se zeleninou, omáčkami, sýrem nebo jako příloha. Těstoviny zkrátka milujeme! Zavzpomínejte na mladá léta a prázdniny u babiček. Pochutnávali jsme si na špagetách se sýrem a mletým masem nebo na kolínkách s rajskou, o špeclích s mákem ani nemluvě! A když se na stůl mnohem později dostaly makaróny, nemohli jsme se jich nabažit…
Z mašliček jsme dělávali salát, z těstovinových písmenek v horké polévce vytvářeli slova. Francouzská polévka bez mušliček neexistovala a šunkofleky patřily k národnímu koloritu! Obliba těstovin přetrvává také dnes. Je ale umění vybrat si v super a hyper marketech ty správné a především kvalitní. Jak na to? Prozradíme v dnešním článku!
Kde se vzaly, tu se zvaly těstoviny
Nejstarší zprávy o existenci těstovin v Evropě jsou z doby kolem roku 3 700 př. Kr. Nepředstavujte si ovšem těstoviny v podobě špaget nebo kolínek. Prapůvodně šlo o plackovité hrudky z navlhčeného obilí, smíšené s moukou, které pocházely ze sídliště Twann ve Švýcarsku.
O tom, kde vlastně vznikl první recept na přípravu těstovin, se i dneska vedou vleklé diskuze. Někdo jejich objev připisuje Řekům, jiný Italům, a některé zdroje hovoří dokonce o Egypťanech nebo Číňanech. Jedno je ovšem jisté – nejstarší recept, který je více než 4 000 let starý, do Evropy údajně připutoval z Číny. Ať už si ale tento objev připíší Číňané, nebo Italové, nic to nemění na tom, že u nás těstoviny prostě milujeme!
Abeceda těstovin podle vzhledu a tvaru
- Bucatini: Dlouhé špagety, které jsou uvnitř duté.
- Conchiglie: Krátké těstoviny mušlovitého tvaru představují jeden z nejlepších tvarů určených do salátů s dressingem či omáček. Ty se na nich totiž skvěle zachytí.
- Farfalle: Tito těstovinoví motýlci se vyznačují zvlněnými okraji a někdy také vroubkovaným tělem. Ideální jsou opět do salátů či jako příloha.
- Fettuccine: Široké nudle, které jsou ještě o něco širší než známější tagliatelle.
- Fusilli: Tyto těstoviny mají podobu tenkých spirál. Tohoto tvaru je dosaženo způsobem výroby, kdy se jednotlivé kusy čerstvého těsta navíjejí na tenký drát. S ním se těstoviny ponoří do vroucí vody, drát se vyjme, ale tvar těstovinám zůstává.
- Gnocchi: Známé „noky“, většinou vyráběné z bramborového těsta.
- Lasagne: Široké dlouhé těstovinové pláty, které se hodí zejména k zapékání s bešamelem a mletým masem.
- Linguine: Tenké, placaté špagety.
- Penne: Malé trubičky, na koncích šikmě zakrojené, bývají často vroubkované a hodí se pro přípravu salátů nebo jako příloha k masům.
- Ravioli: Plněné těstoviny, které se vyznačují čtvercovitým tvarem s vlnitými okraji. Náplň bývá masová, zeleninová, ale třeba i sýrová nebo houbová.
- Spaghetti: Špagety asi nemusíme dlouze představovat. Jen ve zkratce popíšeme, že jde o dlouhé provázkovité těstoviny, jejichž místem původu je Neapole.
- Spaghettini: Velmi tenké špagety.
- Tagliatelle: Patří mezi nejběžnější typy stužkových těstovin. Obvykle mají na šířku kolem 8-10 mm, pochází z Boloně. Na pultech regálů je uvidíte v podobě stočených hnízd, která se během vaření rozpletou
- Tortellini: Sušené plněné těstoviny, které představují známou boloňskou specialitu, jsou tvořeny z koleček těsta a vypadají jako silné prstýnky.
Rozlišujeme těstoviny podle druhu a surovin
Těstoviny ze semolinové mouky (Pasta di semola di grano duro): Tento typ těstovin je vyráběn z tvrdozrnné pšenice a neobsahuje vejce. Semolinové těstoviny jsou považovány za velmi kvalitní a chutné. Díky semolinové mouce se totiž na rozdíl od ostatních těstovin nerozvaří a zachovávají si svůj jedinečný tvar. Těstoviny ze semoliny mají také mnohem vyšší nutriční hodnotu a glykemický index.
Sušené vaječné těstoviny (Pasta all´uovo): Tyto těstoviny jsou vyráběné z pšeničné mouky a slepičích vajec. Podle zákona musí každý kilogram těsta obsahovat alespoň 4 slepičí vejce. Díky nim jsou těstoviny žlutě zabarvené a vynikají svou pružností. Doba jejich vaření je výrazně kratší než u těstovin ze semolinové mouky. Na rozdíl od semolinových těstovin jsou ovšem pro náš zažívací trakt hůře stravitelné.
Čerstvé těstoviny (Pasta fresca): K výrobě těchto těstovin se používají pouze čerstvá vejce a pšeničná mouka a další ingredience zaručující různé příchutě. Právě díky tomu, že jsou čerstvé a obsahují hodně vajec, musí být skladovány v chladicích boxech a jejich trvanlivost je poměrně krátká. Patří ovšem mezi ty nejchutnější těstoviny, které jsou u nás k dostání.
Speciální těstoviny (Paste speciali): Tyto těstoviny se vyrábějí ze semolinové mouky a jsou dochucené speciálními ingrediencemi – zeleninou (rajčata, špenát), cereáliemi a dalšími přísadami, jako jsou ryby, sýry nebo houby.
Desatero správného výběru kvalitních těstovin
- Vybírejte těstoviny podle kvality, nikoli ceny.
- Dražší těstoviny bývají zpravidla kvalitnější.
- Za nejzdravější a nejkvalitnější jsou považovány těstoviny semolinové.
- Nejchutnější jsou těstoviny dovážené z Itálie.
- Chuťově vyvážené jsou těstoviny čerstvé (pozor na krátké datum spotřeby).
- Nekupujte těstoviny s porušeným obalem nebo prošlou minimální lhůtou.
- Zdravé těstoviny by měly obsahovat minimálně 4,5 až 5 gramů vlákniny na 100 g výrobku.
- Sledujte obsah sodíku: Nemělo by ho být více než 100 mg na 100 g výrobku.
- Vybírejte těstoviny, které mají maximálně 1,1 g tuku na 100 g výrobku a 0,1 g transnenasycených mastných kyselin.
- Máte-li problém s vysokým cholesterolem, sáhněte po těstovinách bezvaječných nebo rýžových.
Recept na lahodné domácí těstoviny
Budeme potřebovat:
- 300 g hladké pšeničné (nebo semolinové) mouky
- 3 vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Postup přípravy:
1. Jako první si připravte větší misku, do které prosejete mouku.
2. Do mouky udělejte důlek (třeba vajíčkem) a vajíčko do důlku rozklepněte.
3. Přilijte olej, dosolte a zamíchejte.
4. Dle potřeby a hustoty těsta přidávejte mouku.
5. Vypracujte těsto do bochánku a nechte jej zhruba ½ až 1 hodinu odležet.
6. Těsto poté zpracujte pomocí strojku na vybraný tvar těstovin.
7. V dobře prosolené a vroucí vodě čerstvé suroviny vařte 3 až 10 minut (měly by být al dente – na skus).
8. Po uvaření ihned podávejte.
Špagety s kečupem? Za ty by vás Italové hnali!
Čerstvě uvařené těstoviny ihned podávejte třeba s olivovým olejem, chilli papričkou, čerstvými bylinkami a tvrdým sýrem. Na kečup zapomeňte. Nahraďte jej třeba rajčatovým pyré s utřeným česnekem a kapkou olivového oleje. Uvidíte, že výsledek vás příjemně překvapí.