Mandlové mléko patří mezi malé zázraky moderní kuchyně. V době, kdy se spousta lidí potýká s překyselením organismu a alergiemi na laktózu, je možnost přejít z klasického mléka na to rostlinné vítanou volbou. Mandlové mléko patří do základní výbavy veganů a vitariánů, ale zařadit ho můžete i přesto, že k nim nepatříte. Je totiž zdravé a velmi chutné.
Plné minerálů a vitamínů
„Mléko“ z mandlí dodá vašemu tělu minerální látky jako je hořčík, fosfor, vápník a draslík a zároveň dokáže neutralizovat vnitřní prostředí. Dále je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a obsahuje vysoké množství vitaminu E, D a B. Kromě toho obsahuje velké množství kyseliny linolové a fosforu, které mají příznivé účinky na duševní výkonnost.
Jednoduchá příprava
Prospěšné jsou samozřejmě i samotné mandle, mnoho lidí je ale ve větším množství nesnese, a navíc jsou pro oslabenou slinivku těžko stravitelné. Mandlové mléko tak tvoří skvělou alternativu. Zakoupit ho můžete téměř ve všech prodejnách se zdravou výživou a v současnosti i v klasických supermarketech. Do tvorby mandlového mléka se ale můžete pustit i sami doma. Poradíme vám, jak na to.
Co budete potřebovat:
1 hrnek mandlí natural i se slupkou
4 hrnky vody
Plátýnko, jemná gáza
Jak postupovat:
Mandle nejprve namočte do vody a nechejte je v ní alespoň 4 hodiny, ideálně celý den nebo přes noc. Připravené mandle propláchněte a společně s 4 hrnky vody vlijte do mixéru. Mandle s vodou rozmixujte na nejvyšší otáčky a mixujte, dokud se na mléce nevytvoří hustá pěna.
Vezměte si cedník a do něj vložte plátýnko, přes které mléko přeceďte a dužinu vyždímejte. Přeceďte raději dvakrát. Máte hotovo, mléko můžete podávat. Vydrží vám v uzavřené nádobě v lednici klidně i několik dní.
Dobrou chuť!
Existují dokonce specializované přístroje, které vám mandlové mléko vyrobí. Je to bez práce a výsledek je ještě lepší, než kdybyste vše dělali ručně.
Nejen, že má mandlové mléko spoustu zdraví prospěšných látek. Zároveň je velmi lahodné a snadno si ho vyrobíte sami doma. Pusťte se do toho.