Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším druhům cukroví u nás. Na své vánoční tabuli jej má snad každý. A variant jeho přípravy existuje opravdu nepřeberné množství. Víte ale, že linecké cukroví vzniklo díky receptu na linecký dort, který byl sepsán někdy okolo roku 1823? A tento recept se s mnohými obměnami dožil dnešních dnů. Na internetu naleznete nespočet rad, triků a tipů, jak vyrobit opravdu dobré, jemné a křehké linecké těsto. My vám dnes přinášíme další obměnu, která bude obsahovat zdravé a kvalitní suroviny. Přesto však bude chuť cukroví neodolatelná, což nám určitě potvrdíte v komentářích pod dnešním článkemJ.
Co potřebujeme:
- 200 g špaldové mouky
- 100 g kukuřičné mouky
- 200 g kvalitního rostlinného tuku
- 100 g sladěnky
- marmeláda / čokoládová poleva / čoko pomazánka
- kokos na ozdobu
- semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku
Postup:
Oba druhy mouky, tuk, sladěnku a vanilku smícháme ve větší míse a necháme v ledničce odpočinout zhruba na 3 hodiny. Ideální je, pokud však s těstem pracujete až druhý den. Po vyndání z ledničky ho rozválejte na tenčí plát a vykrajujte různé tvary. Troubu si předehřejte zhruba na 180 stupňů a linecké pečte po dobu 8 minut.
Jakmile plech s cukrovím vyndáte, nechte jej důkladně vychladnout. Spojovat jednotlivé tvary můžete buďto marmeládou bez přidaného cukru nebo kvalitní pomazánkou z čokolády. Na jednotlivé kousky si můžete vyrobit také čokoládovou polevu; ve vodní lázni a kastrůlku rozehřejete kvalitní nalámanou hořkou čokoládou s troškou tuku.
Náš tip
Při zdobení můžete použít kokos, nasekané ořechy, kandované ovoce, rostlinné práškové mléko nebo nejrůznější druhy cukrářských ozdob.