Trápí vás předsudky týkající se chuti hub? Rádi je sbíráte, ale jejich konzumaci necháváte na ostatních? Věřte, že pokud se odhodláte vyzkoušet naši luxusní houbovou polévku, budete velmi příjemně překvapeni. Houby, ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, by měly tvořit nezbytnou součást našich jídelníčků. Ať již patříte k nadšeným houbařům nebo nepoznáte hříbek od prašivky, účinky jedlých hub by pro vás neměly zůstat žádným tajemstvím. Jelikož obsahují velmi málo kalorií, jejich konzumace je žádoucí pro všechny, jež sledují svou váhu nebo dávají přednost lehčím, ale neméně chutným jídlům.
Díky tomu, že má většina hub nízký obsah sodíku, nezatěžujete jejich konzumací své ledviny. Pravidelná konzumace jedlých hříbků se doporučuje osobám, které trpí vysokým krevním tlakem. Draslík, který houby obsahují, totiž napomáhá tlak korigovat, čímž prospívá pumpě celého našeho organismu – srdci. Lesní poklady jsou také bohatým zdrojem selenu, který v našem těle figuruje jako antioxidant.
Pokud se tedy po Vánocích a oslavách rozhodnete pro očistu organismu a přírodní detoxikaci, je konzumace hub více, než žádoucí. Kromě jiného také houby podporují imunitu a pomáhají snížit riziko vzniku rakoviny, což již věděli staří Číňané, kteří houby hojně propagovali v rámci tradiční Čínské medicíny.
Jak naložit s houbami?
V lese kromě klasických hříbků naleznete i některé mírně jedovaté druhy, které jsou však po správné úpravě velmi chutné a doporučené ke konzumaci. Pozor si dávejte na to, do čeho nasbírané houby ukládáte. Vyvarujte se igelitových tašek nebo sáčků, ve kterých byste mohli i jedlou houbu proměnit v mírně jedovatou. Houby můžete doma nakrájet a dát sušit, můžete je však také naložit do sladkokyselého nálevu nebo je zamrazit a přidávat jako chutnou ingredienci různorodých polévek či omáček. Existují také speciální druhy houbového koření, které zvýrazní chuť pokrmu a dodá mu zcela nový rozměr. Čerstvě nasbírané houby v lese nebo ty, již nějakou dobu nasušené, můžete přidat třeba do naší tradiční bramboračky, která přijde vhod zejména v chladnějším počasí současných dnů. Jestliže se však rozhodnete vařit polévku nyní, čerstvých hub se vzdávat nemusíte. Stačí zamířit do obchodu a koupit třeba balíček žampionů.
Lahodná houbová polévka
Co potřebujeme:
- 1 balení žampionů
- 1 větší cibuli
- přepuštěné máslo nebo řepkový olej na smažení
- 1 balení sójové smetany
- sůl
- pepř
Jak na to:
Jako první začneme cibulkou, kterou nakrájíme na malé kousky a na tuku pomalu osmahneme „do zlatova“. Následně přidáme nakrájené žampiony, které taktéž jemně osmahneme. Zalijeme vodou (na balení žampionů cca 1 l vody), osolíme, opepříme a krátce povaříme. Nakonec přidáme sójovou smetanu a celou polévku rozmixujeme do hladka. Polévku můžeme ozdobit snítkou petrželky a několika kousky osmahnutých žampionů.
Náš tip:
Místo sójové smetany můžeme samozřejmě použít i obyčejnou nebo žampiony dokonce uvařit v mléce. Pokud ovšem zkoušíte na čas vyřadit mléčné výrobky nebo vám jejich konzumace nedělá příliš dobře, pak je sójová smetana vhodnou obměnou a alternativou.