Kolik kalorií skrývá rohlík? A je pravda, že pečivo do diety nepatří?

1

Rádi si po ránu dopřejete čerstvý, křupavý rohlík, ale později máte výčitky? Pokud nejde o klasický tukový rohlík a nedopřejete si ho během dne ještě třikrát, tak je nemějte. Ne všechno pečivo je špatné, některé druhy zapadají do zdravé výživy i do redukční diety. Mýtus, že bychom se pečivu měli striktně vyhýbat, budiž zbořen!

Porovnání rohlíků aneb Jaký si vybrat, když už ho chceme

Ne všechno pečivo je špatné, je potřeba umět si správně vybrat a také si ho naservírovat ve vhodnou denní dobu – ta nejvhodnější přichází hned ráno. Správný rohlík vám nabídne trochu bílkovin a tuků, pro nastartování dne vhodné množství složených sacharidů a taky vlákninu. Ne všechny to však nabízejí.

Bílý rohlík

Ten bychom si opravdu odpustit měli. Existuje mnoho způsobů, jak ho nahradit, a varianty jsou to vskutku chutné. Bílý rohlík nabízí 588 kJ (140 kcal) ve 42 g, což je jeden klasický kus. Nabízí necelých 5 g bílkovin a skoro 30 g sacharidů. Vlákninu bychom v něm hledali marně.

Celozrnný rohlík

Na celozrnné pečivo bychom si měli dávat pozor a nenechat se názvem rohlíků v marketu obalamutit. Může se totiž stát, že je tak pečivo označeno, ale ve skutečnosti jím není. A dokázat to je prakticky nemožné. Celozrnný rohlík o 42 g skýtá konzumentovi energii 502 kJ (120 kcal), rohlíkynecelé 4 g bílkoviny, 23 g sacharidů, asi 1 g tuku a 3,5 g vlákniny.

Celozrnné pečivo bývá vyráběno z kombinace pšeničné a celozrnné mouky, do těsta se také přidávají semínka, droždí a další složky. Díky vláknině nás celozrnný rohlík zasytí na delší dobu. Pozor však na množství – jeden rohlík mívá obvykle 60 g, ne našich modelových 42 g.

Grahamový rohlík

Grahamový rohlík není tolik známý, ale podle vidění byste ho jistě poznali a zjistili, že kolem něj nějakou dobu v obchodě chodíte. Ze 42 g načerpáme energii 521 kJ (122 kcal), asi 4 bílkoviny, 24 g sacharidů, 2 g tuku a 2,5 g vlákniny. I grahamový rohlík je tedy vhodný pro delší zasycení. Stejně jako celozrnný rohlík, i tento je vyráběn ze směsi pšeničné a celozrnné mouky. Jeden kus má obvykle 60 g.

Sójový rohlík

Sójový rohlík už jste také určitě při nákupu alespoň viděli. Ten sice od pohledu vypadá zdravě, ale při chuti na pečivo bychom měli dát raději přednost jinému, například zmíněnému celozrnnému. Ze 42 g získáme energii 504 kJ (120 kcal), obsahuje necelé 3 g bílkoviny, 24 g sacharidů a jen 0,2 g vlákniny. V sójovém rohlíku převažuje bílá mouka a o sóje v něm může být řeč pouze v tom smyslu, že je do těsta přidávána sójová směs, spíše však sójová drť, která má k sóje daleko. Proto pokud máte na takový rohlík chuť, uděláte nejlépe, když si ho upečete sami doma ze směsi bílé a sójové mouky – budete tak mít jejich poměr pod kontrolou.

Tmavý rohlík

Tmavé rohlíky máte jistě zažité jako zdravé. I u nich si však dávejte pozor na to, jaké kupujete. Výrobci totiž spoléhají na to, že mnoho lidí chce jíst zdravě a tmavý rohlík si koupí, a proto pečivo pouze přibarvují potravinářským barvivem nebo karamelem. Neplatí to ale samozřejmě u všech. Kvalitní tmavý rohlík (42 g) nám dodá energii 383 kJ (91 kcal), necelé 4 g bílkoviny, 19 g sacharidů, 1 g tuku a velké množství vlákniny. Tmavé pečivo se vyrábí z celozrnné mouky a otrub.

2 tipy, jak si správně vybrat pečivo

Proč se zaměřit na vlákninu?

Vláknina je podstatnou součástí naší stravy. Najdeme ji v doporučeném pečivu, v ovoci, zelenině a jiných potravinách. Po konzumaci pečiva s vyšším obsahem vlákniny se cítíme delší dobu sytí, vláknina podpoří naše trávení a dokonce čistí střeva a pomáhá je udržovat v dobré kondici a bez nánosů zbytků potravy. Konzumace vlákniny je výbornou prevencí před zácpou a nádorovými onemocněními.

Pšenično-žitné, nebo žitno-pšeničné?

Možná jste doposud žili v domnění, že je jedno, zda sáhnete po jednom, nebo druhém. Pravda je ale jiná. Zatímco v pečivu pšenično-žitném může být libovolné množství pšeničné mouky a zanedbatelné množství mouky žitné, ve zmíněném druhém případě je to naopak. Pokud máte na výběr mezi těmito dvěma druhy, zvolte si pečivo žitno-pšeničné.

Pečivo ze zmrazeného polotovaru versus čerstvé

V marketech velmi často přehlížíme nápisy, že konkrétní pečivo bylo vyrobeno ze zmrazeného polotovaru. Pokud pro sebe ale hledáme to nejlepší, měli bychom vsadit na pečivo čerstvě upečené. Uvidíte, že když projdete svůj oblíbený obchod, bude velký úspěch, když najdete pečivo, které by nebylo před upečením zmražené a navíc by splňovalo naše (vaše) požadavky na složení. Ideálním řešením je najít si svého pekaře, poctivého, takového, který se s vámi v případě vašeho zájmu rozhovoří o složení a výrobě daného pečiva.

Nevynechávejme pečivo. Dobře si ho vybírejme!

Až příště půjdete koupit pečivo, už budete vědět, že si nemáte vybírat to, které bylo vyrobeno pouze z bílé mouky. Takové pečivo vás totiž příliš nezasytí, dodá spíše jen „prázdné“ kalorie (tělo z něj potřebné látky nenačerpá). Nejvhodnější volbou je tedy pečivo celozrnné nebo tmavé, u obou si ale musíme dávat pozor na to, jak a z čeho bylo vyrobeno. Ve finále vždy závisí na pekaři, jeho receptuře a přístupu. Pekaře se můžeme bez obav i zeptat na to, jak a z čeho je pečivo připravováno. Správný pekař nám doporučí i to, co nám bude vyhovovat.

Nevzdávejme se toho, čeho se vzdávat nemusíme. Zaměřme se na výběr toho nejlepšího pečiva!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • Sára

    No já zrovna teď někde četla, že hrozně moc lidí má intoleranci na lepek, může se to projevovat v podstatě jakkoli, takže by možná nebylo od věci zkusit pečivo na nějakou dobu vypustit úplně… 

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close