Káva, kávovinové nápoje a hubnutí – jde to vůbec dohromady?

1

O kávě koluje množství pověr a nesmyslných předsudků. Jedni ji zatracují, pro jiné je oním pomyslným svatým grálem a kamenem mudrců. Jak je na tom vlastně káva doopravdy? Máme se jí raději vyhýbat nebo bychom ji měli považovat jako neodmyslitelnou součást našich životů a hubnoucích či detoxikačních procedur? A co další nápoje, které ji mají nahrazovat? Jaké alternativy vlastně existují a proč se vyplatí jimi občas náš „pitný režim“ obohatit? Nepřestávejte číst následující řádky a dozvíte se odpovědi na všechny kávavýše uvedené otázky i spoustu dalších!

Není káva, jako káva

Pokud se máme bavit o kávě jako takové, musíme zmínit, že rozhodně nemáme na mysli „klasického turka“, silného, jako noha od stolu. Čím kvalitnější káva, tím lepší účinky na náš organismus má. Pokud si den bez oblíbeného šálku kávy nedokážete představit, nebojte se si za kvalitní surovinu připlatit. K tomu, abyste si pochutnali na pouhém jednom šálku kávy, potřebujete celkem 28 kávových zrn. Tato skutečnost se pak musí nepochybně promítnout do výsledné ceny balíčku kvalitní kávy. Pokud si její chuť chcete doopravdy užít, vyhněte se již namleté kávě, jejíž aroma nemá s tím skutečným nic moc společného. Máte-li tu možnost, kávu si doma namelte a připravte pomocí pákového kávovaru v intenzitě, jenž vám nejvíce vyhovuje. Takový rituál posune konzumaci kávy na zcela jinou úroveň.

Mýty a fakta o kávě

Pít kávu je nezdravé, káva odvodňuje, její chuť má na svědomí kofein a špatně se po ní usíná. Že jste tohle o kávě již nejednou konvičkaslyšeli? Pak nám dovolte uvést některé věci na pravou míru. Co se týče tvrzení, že pít kávu je pro nás zbytečné a nezdravé, pak zde musíme poukázat zejména na kvalitu a množství kávy. Pokud si denně dopřejete hrníček opravdu kvalitního espressa bez zbytečného cukru, mléka a dalších „náhražek chuti“, nic špatného se vám určitě nestane. Ba právě naopak! Již pouhý jeden či dva šálky kvalitní kávy dodají našemu tělu potřebné antioxidanty – látky, které chrání naše buňky před volnými radikály.

Co se množství kofeinu týče, ten na výslednou chuť kávy rozhodně nemá vliv. To, jak káva zalahodí našemu zraku i chuťovým pohárkům, totiž primárně ovlivňuje pouze odrůda a způsob pražení, nikoli obsah kofeinu. Co se týče odvodnění a špatného usínání i zde si káva zaslouží, abychom očistili její jméno. Přesto, že má kofein mírný diuretický účinek, jeden šálek denně vás rozhodně neodvodní. A ačkoli vám může následující informace připadat trošku přitažená za vlasy, nejnovější výzkumy (i mé vlastní pokusy) dokazují, že vypití šálku kávy před spaním nijak rychlost usínání neovlivňuje. Co ovšem ovlivňuje, je ranní vstávání, které je mnohem méně náročné. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Káva jako praktický pomocník při hubnutí

Pokud se snažíte na poslední chvíli zhubnout do plavek, přizvěte si na pomoc právě kávu. Ta totiž účinně zrychluje metabolismus, přispívá k rychlejšímu „spalování“ tuků, aktivuje tělo, podporuje duševní stav a celkovou fyzickou aktivitu. Proto ničemukafe neuškodíte, dopřejete-li si šálek kávy před cvičením či jakoukoli sportovní aktivitou.  Mějte ovšem na paměti, že i při pití kávy a hubnutí, existují určité zásady, které se vyplatí dodržovat:

1. Nepijte kávu bezprostředně po jídle. Takovým konáním totiž zpomalíte trávení právě snědeného oběda či večeře. Raději počkejte půl hodinky a pak si kávu uvařte.

2. Abyste nastartovali tělo i mysl, dopřejte si kávu zhruba 20 až 40 minut před plánovanou sportovní aktivitou.

3. V hubnoucí (i kterékoli další) fázi zapomeňte na cukry, šlehačku i tučnou smetanu. Raději se naučte vychutnávat si kávu v její nejryzejší a nejčistší podobě.

Alternativy v podobě kávovinových nápojů

Pokud jste kávě nepřišli na chuť nebo chcete svůj nápojový lístek ozvláštnit, vyzkoušejte známé i ty méně známější alternativy. Zde je ovšem na místě vysvětlit, co si vlastně pod pojmem „kávovinové nápoje“ představit. Kávovina je v tomto případě náhražka kávy, vyrobená z pražených obilných zrn, nebo jiných surovin (dle typu nápoje). Kávovinové nápoje jsou v drtivé většině bez kofeinu, takže je mohou konzumovat i lidé na tuto látku citliví, těhotné či kojící ženy nebo kardiaci. Pojďme se nyní společně podívat na jednotlivé druhy kávovinových nápojů, s nimiž se můžete setkat.

Špaldová káva: jak již samotný název tohoto nápoje napovídá, jedná se o kávu vyráběnou ze špaldy. Špalda ve své podstatě představuje praženou pšenici bohatou na cenné vitamíny, minerály, bílkoviny a vlákninu. Chuť špaldové kávy je velmi jemná, proto uspokojí i nejednoho kávového gurmeta.

Cikorka: tento typ kávovinového nápoje je z praženého kořene čekanky, nikoli z nebohých ptáčků (sýkorek), jak se může dle názvu zdát. Cikorková káva patří k těm vůbec nejstarším druhům kávovinových nápojů u nás.

Žaludovka: také tento druh nápoje ukrývá základní surovinu již ve svém názvu. Ačkoli se může zdát, že žaludy nemají s chutí kávy žaludynic moc společného, ve skutečnosti je tomu přesně naopak. Pokud vám nedělají obilné variace kávy příliš dobře, zkuste variaci žaludovou. Žaludovka vyniká svou specifickou chutí, stejně jako příznivými účinky na trávicí soustavu člověka.

Melta: představuje směs kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Dopřát si ji můžete s mlékem či smetanou. Pokud ovšem držíte dietu, dejte si meltu ve své původní podobě bez nutnosti použití nejrůznějších dochucovadel.

Sójová káva: představuje instantní kávovinovou směs z pražené sóje. I přesto, že není pravidelná konzumace této suroviny příliš doporučována, občasným vychutnáním této kávové specialitky určitě neuděláte chybu.

Vitakáva: je speciální směsí připravenou z ječmene, žita a čekankového kořene. Její chuť je proto dosti specifická a výrazná. Přesto může představovat zajímavé obohacení vašeho nápojového lístku.

Ajurvédská káva: jako poslední se v našem seznamu objevila ajurvédská káva, která patří k těm známějším kávovinovým variantám. Tento typ kávy představuje instantní čekankovou směs s extraktem různých ajurvédských bylin. Proto je i zde nutné počítat s určitou specifickou chutí ovlivněnou konkrétním výběrem bylin.

Závěr

Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že káva, stejně jako její alternativy jsou nezbytnou součástí našich životů. Na druhou stranu je ovšem dobré vědět, že je kyselinotvorná a našemu obecně překyselenému organismu tedy její častá konzumace příliš neprospívá. Proto je vhodné ji doplnit třeba nějakým zásadotvorným zeleným čajem či nahradit právě kávovinovou alternativou. Ať již patříte k milovníkům či odpůrcům kávy, jistě si z našeho výčtu vyberete nápoj, kterým zajímavě obohatíte svůj jídelníček a život.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close