Kapustová polévka vás nadopuje vitamíny a pohladí vaše chuťové buňky

2

Všichni, kteří mají rádi polévky, je jistě zkouší vařit z takřka z čehokoli. Z mrkve, cukety, cibule… Právě pro vás jsme tentokrát připravili recept na kapustovou polévku, která nejen výjimečně chutná, ale také je plná vitamínů a prospěšných minerálních látek. Její příprava je navíc úžasně jednoduchá a nevyžaduje žádné větší kuchařské umění. Ideální kombinace.

Když se řekne kapusta

…šklebíte se, nebo se usmíváte? Kapusta patří k těm potravinám, které buď máme rádi a vyhledáváme je, nebo je nesnášíme a ze kapustasvého jídelníčku jsme je jednou pro vždy vyřadili. U kapusty by to ale byla vážně škoda. Pokud to celé, co vás děsí, je kapusta plovoucí v mastné vodě, kterou jste dostávali ve školní jídelně, nechte se námi nenásilně přesvědčit o tom, že kapustová polévka lahůdka, která neurazí ani toho největšího labužníka, a kapusta sama o sobě je skvěle chutnající zelenina.

Kapusta patří mezi ke košťálové zelenině. Známe jí hned několik druhů, ale setkáváme se především se třemi – s hlávkovou, růžičkovou a kadeřavou kapustou, tzv. kadeřávkem. O tom, že je kapusta zdravá, se moc dobře vědělo už v 16. století. A aby taky ne – kapusta obsahuje vitamín B1, B2, B3, B9, vitamín C, E a K, z minerálů pak například vápník, hořčík, sodík, železo, selen a další. To je solidně přínosná nálož pro organismus!

Co s kapustou? Ledacos!

S touto zeleninou se dá naložit všelijak. Syrovou ji sice nejíme, ale můžeme ji směle vařit, dusit, smažit nebo zapékat. Nebo z ní připravit famózní polévku.

Kapustová polévka, kterou už si neodpustíte

A zde je slíbený recept na polévku, která vám dost možná bude chutnat tak, že už si ji nebudete schopni odpustit a budete ji muset zařadit do svého pravidelného stravování.

kapustičkyCo potřebujeme: 200 g kapusty, 1 cibuli, 1 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 celer, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, 550 g brambor bez slupky (nakrájených na kostičky), 1,5 l zeleninového vývaru, na dochucení pepř, sůl a kmín

Jak na to:

  • česnek, cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno
  • v hrnci rozpálíme olej a máslo
  • potom do hrnce přidáme zeleninu a několik minut restujeme
  • přidáme brambory, osolíme je a opepříme, restujeme cca. 5 minut
  • vlijeme vývar, přidáme kmín podle chuti a polovinu kapusty nasekané na nudličky (bez tuhých částí)
  • vše přivedeme k varu
  • jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme směs tyčovým mixérem a dochutíme
  • přidáme zbylou kapustu a ještě několik minut povaříme

Díky tomuto postupu vznikne lahodná polévka, kterou si rádi vychutnáte znovu a znovu. Zamilovat byste si ji měli nejen pro její chuť, ale i pro prospěšnost samotné kapusty, která je ideální sezónní zeleninou od podzimu do jara. Je pro člověka přirozeně vhodná a jeho zdraví prospěšná. Tak si s ní zpříjemněte jídelní repertoár!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close