Všichni, kteří mají rádi polévky, je jistě zkouší vařit z takřka z čehokoli. Z mrkve, cukety, cibule… Právě pro vás jsme tentokrát připravili recept na kapustovou polévku, která nejen výjimečně chutná, ale také je plná vitamínů a prospěšných minerálních látek. Její příprava je navíc úžasně jednoduchá a nevyžaduje žádné větší kuchařské umění. Ideální kombinace.
Když se řekne kapusta…
…šklebíte se, nebo se usmíváte? Kapusta patří k těm potravinám, které buď máme rádi a vyhledáváme je, nebo je nesnášíme a ze svého jídelníčku jsme je jednou pro vždy vyřadili. U kapusty by to ale byla vážně škoda. Pokud to celé, co vás děsí, je kapusta plovoucí v mastné vodě, kterou jste dostávali ve školní jídelně, nechte se námi nenásilně přesvědčit o tom, že kapustová polévka lahůdka, která neurazí ani toho největšího labužníka, a kapusta sama o sobě je skvěle chutnající zelenina.
Kapusta patří mezi ke košťálové zelenině. Známe jí hned několik druhů, ale setkáváme se především se třemi – s hlávkovou, růžičkovou a kadeřavou kapustou, tzv. kadeřávkem. O tom, že je kapusta zdravá, se moc dobře vědělo už v 16. století. A aby taky ne – kapusta obsahuje vitamín B1, B2, B3, B9, vitamín C, E a K, z minerálů pak například vápník, hořčík, sodík, železo, selen a další. To je solidně přínosná nálož pro organismus!
Co s kapustou? Ledacos!
S touto zeleninou se dá naložit všelijak. Syrovou ji sice nejíme, ale můžeme ji směle vařit, dusit, smažit nebo zapékat. Nebo z ní připravit famózní polévku.
Kapustová polévka, kterou už si neodpustíte
A zde je slíbený recept na polévku, která vám dost možná bude chutnat tak, že už si ji nebudete schopni odpustit a budete ji muset zařadit do svého pravidelného stravování.
Co potřebujeme: 200 g kapusty, 1 cibuli, 1 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 celer, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, 550 g brambor bez slupky (nakrájených na kostičky), 1,5 l zeleninového vývaru, na dochucení pepř, sůl a kmín
Jak na to:
- česnek, cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno
- v hrnci rozpálíme olej a máslo
- potom do hrnce přidáme zeleninu a několik minut restujeme
- přidáme brambory, osolíme je a opepříme, restujeme cca. 5 minut
- vlijeme vývar, přidáme kmín podle chuti a polovinu kapusty nasekané na nudličky (bez tuhých částí)
- vše přivedeme k varu
- jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme směs tyčovým mixérem a dochutíme
- přidáme zbylou kapustu a ještě několik minut povaříme
Díky tomuto postupu vznikne lahodná polévka, kterou si rádi vychutnáte znovu a znovu. Zamilovat byste si ji měli nejen pro její chuť, ale i pro prospěšnost samotné kapusty, která je ideální sezónní zeleninou od podzimu do jara. Je pro člověka přirozeně vhodná a jeho zdraví prospěšná. Tak si s ní zpříjemněte jídelní repertoár!