Jak vybrat sýr v supermarketu: nedívejte se pouze na cenu!

1

Esupermarketidam, mozzarella, gouda, hermelín… Kdo by neměl rád sýr? Pokud patříte mezi jeho příznivce a konzumujete jakýkoli druh sýra pravidelně, mějte na paměti, že u chladicího boxu by neměla být jediným kritériem při výběru částka, kterou za něj zaplatíte. Mohlo by se totiž stát, že byste jedli nekvalitní potraviny, které mají ke kvalitním sýrům opravdu hodně daleko.

Sýry obecně jsou v moderní společnosti poněkud přeceňovanou potravinou. Lidé si vsugerovali fakt, že sýr je hodně zdravý, že jde o potravinu, která v hojné míře patří do zdravého životního stylu a že čím více ho jíme, tím lépe. Není to tak ale úplně pravda. Sýr bychom rozhodně neměli jíst denně a místo něj bychom měli hledat vhodné alternativy, abychom si vytvořili skutečně pestrý jídelníček.

Mozzarella, eidam… Pořád je to sýr!

I když namítnete, že si dáte každý den jiný druh sýra, musíme trvat na tom, že byste měli raději sáhnout i po něčem jiném a svůj jídelníček oživit. Sýr jako sýr, vždy jde o mléčný výrobek a tím bychom svůj organismus neměli zatěžovat, tedy neměli bychom ho mít na talíři každý den.

Pravidla pro výběr sýra – víte, na co se zaměřit?

bloky sýraPři výběru sýra bychom měli hledět na dva základní údaje – na množství tuku v sušině a na podíl soli.

Množství tuku v sušině: U sýrů se setkáváme s vyznačeným číslem a procentem, nejčastěji se jedná o sýry od 10 % do 48 % tuku v sušině, existují ale i tučnější. Co to znamená? Množství tuku v sýru je obyčejně menší než množství tuku v sušině. Například 50 % sýra tvoří sušina, z ní 30 % tvoří tuk. Pokud je však uvedeno, že množství tuku v sýru je 30 %, je sýr opravdu třicetiprocentní.

Sýry podle podílu tuku v sušině: Cottage, Lučina, mozzarella, romadur, syrečky (méně než 30 %), eidam (30‑45 %), gouda, ementál (45‑55 %), mascarpone (více než 55 %).

Množství soli: Bez soli se sýr takřka neobejde, už jen proto, že sůl zabraňuje množení mléčných bakterií. Soli by však nemělo být více než 900 miligramů na 100 gramů sýru. Nejvíce soli v sobě ukrývá hermelín, niva nebo balkánský sýr.

Tavený sýr – ano, nebo ne?

hermelínTavené sýry jako takové příliš nedoporučujeme. Ne všechny musí být nutně špatné, je však důležité vědět, že v tavicích solích, kterých je na jejich výrobu potřeba, je velké množství fosforu a sodíku. Tyto látky mohou negativně ovlivnit vstřebávání vápníku, který ze sýrů přijímáme. Navíc „taveňáky“ obsahují hodně soli a mají vysoký podíl tuku. Jednou za čas si je však dát můžeme.

Pozor na odtučněné a light produkty

Strhla vás na svou stranu firma, která vyrábí odtučněné a light sýry a okázale to dává najevo všemožnými reklamami? Nenechte se zlanařit, zdravý životní styl nestojí na konzumaci light produktů, konkrétně v této situaci light sýrů. Ty jsou totiž ochuzované o to, co dělá sýr sýrem. Když ochutnáte eidam, u kterého výrobce stáhl tuk na 10 % v sušině, pravděpodobně sami uznáte, že takto by to dlouhodobě nešlo.

Vápník hledejme i v jiných potravinách

sýrySýr je dobrým zdrojem vápníku, abychom ale nejedli stále jen sýry, zaměřme se na to, odkud můžeme vápník také načerpat. Jde například o květák, kapustu, brokolici, mák, oříšky nebo sardinky (pokud je jíme včetně kostiček) a další. Aby se vápník dobře vstřebával, musíme mít také dostatek vitamínu D, který tomuto procesu napomáhá (ten najdeme například v sójových produktech, získáváme ho ze slunečního záření, využít můžeme i různých potravinových doplňků).

Sýr je skvělá potravina. Příliš to s ním však nepřehánějme

Sýr je chutná a lahodná potravina, která jistě patří do zdravého životního stylu. Musíme však dbát na to, abychom ho nejedli každý den, a to i když střídáme jeho druhy. Jde totiž tak jako tak o mléčné výrobky, a ty mohou ve větší míře tělo zatěžovat. Při výběru sýru si dávejme pozor na obsah tuku a soli a do nákupního košíku nevkládejme odtučněné a light sýry – raději si dejme jednou za čas sýr poctivý a s vynikající chutí.

Share.

About Author

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close