Cuketa je jednou z těch nejvděčnějších surovin. Nejen že je zdravá, ona může být i chutná a navíc ji lze připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je právě cuketová polévka. O 100% zdravý recept na ni bychom se s vámi proto rádi podělili. Ochutnejte a zamilujte si ji, je to tak snadné!
Cuketa – výborná téměř kdekoli a jakkoli
Cuketa je druh tykve obecné. Na pohled silná okurka nemá nikterak výraznou chuť, ale jako součást mnoha jídel je nepostradatelná. Podává se ve většině případů tepelně upravená. Ve 100 g cukety najdeme skoro 94 g vody, bílkoviny a vlákninu. Důležitá je také její nízká energetická hodnota (77 kJ/100 g). Cuketu můžeme podávat grilovanou, zapečenou s masem, šunkou nebo sýrem, v podobě karbanátků, jako součást pomazánky nebo moučníku. A jistě bychom našli i další způsoby, jak cuketu při přípravě pokrmů využít.
Cuketová polévka – pošlete chuťové buňky do ráje
Příprava cuketové polévky je velice jednoduchá, sama polévka je také lehce stravitelná a je vhodná i pro celiaky nebo osoby trpící alergií na mléko.
Co potřebujeme: 400 g oloupané cukety, 600 ml vody, 1 lžičku panenského kmínového oleje, zelenou nať, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku libečku, 1 lžičku koření Horalka, sůl na dochucení, případně 30 g instantní rýžové mouky (ta však není nutná)
Jak na to:
- cuketu očistíme a nastrouháme a dáme ji vařit s kořením asi na 10 minut, dokud nezměkne
- počkáme, až cuketa trochu vychladne, poté ji rozmixujeme a smícháme s rýžovou moukou, pokud ji chceme použít
- polévku až na talíři zakápneme olejem a můžeme ji ozdobit natí
- výbornou přílohou je kváskový chléb nebo můžeme přikusovat rýžové chlebíčky
Náš tip! Přidat do polévky libeček doporučujeme, vykouzlí z ní dokonalou pochoutku, ale pozor na jeho množství – je velmi aromatický.
Vyzkoušejte další ze série zdravých, a přitom tak vynikajících polévek, které si rádi uvaříte znovu a znovu. Zahrňte cuketu do svého jídelníčku a vychutnejte si její jemnou chuť v jemné polévce!