Jak připravit vynikající a 100% zdravou cuketovou polévku? Podle tohoto receptu!

1

Cuketa je jednou z těch nejvděčnějších surovin. Nejen že je zdravá, ona může být i chutná a navíc ji lze připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je právě cuketová polévka. O 100% zdravý recept na ni bychom se s vámi proto rádi podělili. Ochutnejte a zamilujte si ji, je to tak snadné!

Cuketa – výborná téměř kdekoli a jakkoli

Cuketa je druh tykve obecné. Na pohled silná okurka nemá nikterak výraznou chuť, ale jako součást mnoha jídel je nepostradatelná. Podává se ve většině případů tepelně upravená. Ve 100 g cukety najdeme skoro 94 g vody, bílkoviny a vlákninu. Důležitá je také její nízká energetická hodnota (77 kJ/100 g). Cuketu můžeme podávat grilovanou, zapečenou s masem, šunkou nebo sýrem, v podobě karbanátků, jako součást pomazánky nebo moučníku. A jistě bychom našli i další způsoby, jak cuketu při přípravě pokrmů využít.

Cuketová polévka – pošlete chuťové buňky do ráje

Příprava cuketové polévky je velice jednoduchá, sama polévka je také lehce stravitelná a je vhodná i pro celiaky nebo osoby trpící alergií na mléko.polevka (1)

Co potřebujeme: 400 g oloupané cukety, 600 ml vody, 1 lžičku panenského kmínového oleje, zelenou nať, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku libečku, 1 lžičku koření Horalka, sůl na dochucení, případně 30 g instantní rýžové mouky (ta však není nutná)

Jak na to:

  • cuketu očistíme a nastrouháme a dáme ji vařit s kořením asi na 10 minut, dokud nezměkne
  • počkáme, až cuketa trochu vychladne, poté ji rozmixujeme a smícháme s rýžovou moukou, pokud ji chceme použít
  • polévku až na talíři zakápneme olejem a můžeme ji ozdobit natí
  • výbornou přílohou je kváskový chléb nebo můžeme přikusovat rýžové chlebíčky

Náš tip! Přidat do polévky libeček doporučujeme, vykouzlí z ní dokonalou pochoutku, ale pozor na jeho množství – je velmi aromatický.

Vyzkoušejte další ze série zdravých, a přitom tak vynikajících polévek, které si rádi uvaříte znovu a znovu. Zahrňte cuketu do svého jídelníčku a vychutnejte si její jemnou chuť v jemné polévce!

Share.

About Author

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close