Čokoláda, karamel, cukrovinky… Nikdo netvrdí, že skvěle nechutnají, ale při hubnutí ještě nikomu nepomohly.
Pomyšlení na sladkou tečku po jídle se asi nikdo z nás nevyhne, stejně tak pokušení vyjíst večer celou ledničku. Věřte nám ale, že chutí na sladké se dá zbavit! Stačí jen pochopit jejich příčiny.
Příčiny chuti na sladké:
- Nepravidelné stravování. Nedělejte mezi jídly intervaly delší než 2-3 hodiny.
- Nedostatek bílkovin. Vyhněte se jídlům, která nabízejí převážně jednoduché sacharidy, nebo pokrmům bez tuku.
- Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem. Zaměřte se na potraviny s nízkým glykemickým indexem, které nezpůsobují výkyvy hladiny cukru v krvi. Po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem dochází brzy k vyčerpání cukru a přichází chuť na sladké.
- Nízký energetický příjem během dopoledne. Jezte dopoledne i v případě, že nepociťujete hlad. Pokud se nenajíte, tělo si bude o to víc žádat odpoledne.
- Celkový nízký energetický příjem. Nemáte čas hlídat, kolik energie jste přijali a kolik jste jí spálili, a tak se snažíte jíst méně, abyste nejedli moc? I z toho ale plynou chutě na sladké.
A co s tím?
K dalším rizikovým faktorům patří hladovění a přejídání, stres, nedostatek spánku, nedostatečný pitný režim, nedostatek vlákniny ve stravě, automatické nakupování sladkého aj.
Doporučujeme: Zatočte jednou pro vždy s chutěmi na sladké dodržováním jednoduchých pravidel. Základem je pravidelný příjem energie a konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem, které nerozbouří hladinu cukru v krvi jako vichřice moře.