Hodí se polévky do jídelníčku při hubnutí?

0

Jedna dieta založená na konzumaci polévky přetrvává v mysli lidí už spoustu let. Ano, máme na mysli tukožroutskou dietu, která slibuje rychlý úbytek váhy, ale pravda je ta, že při ní přicházíme o svaly, ne o tuky. Přesto bychom ale polévky neměli zavrhnout, když chceme hubnout. Zdravě připravené polévky mohou být součástí pestrého jídelníčku a v hubnutí mohou pomoci.

Polévky mají spoustu výhod

Zdravě připravená polévka nemá nevýhody. Má jen výhody. Polévky totiž zvyšují vylučování trávicích šťáv, přispívají k dobrému trávení, zvyšují příjem vlákniny, pokud je v nich obsažena zelenina, a zlepšují pitný režim. V neposlední řadě skvěle sytí.

Jak tedy připravit zdravou a kaloricky vyváženou polévku?

Existuje několik obecných pravidel, kterými bychom se měli řídit při přípravě zdravé polévky. Tady jsou.

  • Na zahuštění polévky bychom neměli používat mouku ani smetanu. Hustší konzistence dosáhneme, když část polévky rozmixujeme nebo zahustíme rozmixovanou bramborou.
  • Pokud chceme dělat vývar, nejlepší je ten pravý, případně lze koupit biobujón. Pravý vývar můžeme dát zchladit a potom přebytečný tuk sebrat.
  • Zeleninu v polévce nemusíme vždy vařit, můžeme ji krátce osmahnout na pánvi a potom ji do vývaru přidat. Zelenina zůstane krásně křupavá a zdravá.

Polévková dieta? Raději ne

Už jsme si řekli, že polévky jsou skvělou součástí zdravého jídelníčku, diety založené pouze na konzumaci polévek, případně k tomu čas od času na porci něčeho jiného, nejsou úplně to pravé ořechové pro náš organismus, a to hned z několika důvodů: jde o nevyváženou stravu, z níž jsou zcela vyloučeny některé důležité složky stravy, ne všechny vitamíny tělo zpracuje, protože jsou rozpustné v tucích, ale při polévkové dietěmiso tuky nepřijímáme. Riziko jojo efektu po skončení diety a návratu k běžné stravě je nezvratné a pouze polévku nelze jíst celý život. Ale polévka jako součást vyváženého jídelníčku? To je jiná věc.

Zkuste polévku Miso!

Polévka Miso je nálož vitamínů, minerálů a proteinů. Pochází z Japonska, ale i u nás v Evropě si stále získává stále více příznivců. Taková kombinace zdravých potravin, jakou tvoří polévka Miso, vás jednoduše udrží na nohou, i když všichni ostatní zalehnou s virózou do postelí.

Co potřebujeme: 130 g tofu, 400 ml dashi (vegetariáni používají zeleninový bujón), 1 g sušené wakame řasy, 2 jarní cibulky, 2 lžíce miso pasty, podle chuti můžeme přidat houby shitake, pórek, ředkvičku nebo klíčky

Jak na to:

  • Řasy a houby namočíme na 10 minut do vody.
  • Tofu nakrájíme na kostičky a vybranou zeleninu na kolečka, na menší kousky pokrájíme i wakame.
  • Řasy scedíme a vodu použijeme na polévku.
  • Do polévky přidáme dashi, řasy, houby a tofu a společně prohřejeme.
  • Vezmeme si trochu vývaru do misky, rozmícháme v něm pastu, odstavíme hrnec z ohně a vmícháme miso.
  • Polévku NENECHÁVÁME přejít varem, ztratila by své výživové hodnoty.
  • Servírujeme v miskách či talířích posypané cibulkou, případně zeleninou a klíčky.

Polévka Miso se dá sehnat v obchůdcích se zdravou výživou i v instantní verzi, která je vhodná pro časově vytížené osoby nebo cestovatele, kteří nemají příležitost si zdlouhavěji vařit.

Závěrem

Nevěřte příliš slibům, že dieta založená na konzumaci polévek vás na dlouho zbaví přebytečných kilogramů. Není to tak, efekt diety je totiž velmi krátkodobý a kilogramy se vrací zpět, jen co přejdete na běžnou stravu. Vhodnější je zařadit polévky do normálního jídelníčku.

Naučte se vařit skvělé a zdravé polévky za pomoci 3 obecných, praxí prověřených rad. Lahodný pokrm potom můžete bez obav zařadit do svého jídelníčku při dodržování pravidel zdravého životního stylu, a dokonce i při hubnutí. Podělte se s námi i ostatními čtenáři Průvodce výživou, jakou polévku máte nejraději, a inspirujte tak ostatní k vyzkoušení něčeho nového!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close