Florentýnky patří mezi oblíbené vánoční cukroví, jenž nechybí na slavnostních tabulích všech, kteří milují tradiční ořechovou chuť. Zároveň je skvělou volbou pro ty, kteří nechtějí v kuchyni trávit více času, než je potřeba, a proto sází na takové druhy cukroví, které jim neukrojí příliš z tak již dost napjatého časového rozpočtu.
Protože je florentýnek opravdu nepřeberné množství, nic vám nebrání v tom zkoušet rok co rok nové variace. My vám dnes přinášíme recept na florentýnky, který je inspirován Markétou Pavleje – zakladatelkou blogu Kitchenette.cz. Těšit se můžete na neodolatelnou chuť javorového sirupu, křupavé oříšky, ale i lahodné brusinky, jež v sobě ukrývají řadu vitamínů a antioxidantů, za které vám vaše tělo zvláště v zimních měsících pořádně poděkuje.
Florentýnky – co potřebujeme:
- 120 g másla
- cca 20 lžic javorového sirupu (lze nahradit medem)
- 12 lžic ořechové mouky (namleté ořechy – mandle nebo kešu)
- 400 g sušených brusinek nesířených
- 600 g ořechů (mandle, pekanové, lískové, kešu…)
- kůru z poloviny citronu
Jak na to:
Máslo pomalu rozehřejeme, přidáme sirup, ořechovou mouku a špetku soli. Chvíli povaříme a sundáme z plotny. Nasekáme ořechy a nakrájíme brusinky na malé kousky. Čím budou kousky menší, tím lépe se nám bude hmota zpracovávat.
Ořechy a brusinky přidáme do hrnce k máslu, sirupu a mouce, kde je důkladně promícháme. Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem, na který lžící vyskládáme hrudky. Ty potom tvarujeme do koleček a pečeme zhruba 10 minut.
Náš tip:
Při přípravě těsta nevynechávejte citronovou kůru, která florentýnkám přidá na specifické pikantní chuti. K ní se skvěle hodí nejen brusinky, ale třeba také datle. Ty jsou ale hodně sladké, jejich alternativou tak mohou být třeba meruňky nebo švestky. Protože suroviny použité v receptu nepatří mezi nejlevnější, cukroví je poněkud nákladnější. Jeho chuť ovšem stojí za to!