Sýr Cottage na krajíci chleba nebo na housce s trochou soli a pepře, to už nikoho nepřekvapí. Jaké ale bude překvapení v očích vašich kolegů, když si v práci připravíte lehkou svačinku v podobě sýra Cottage na sladko! Otázky typu „jaké to je“, „jak to chutná“ a „jak jsi na to přišel/přišla“ jim nedají spát tak dlouho, dokud si takové svačinky nezačnou dávat s vámi.
Co je Cottage a kde se vzal
Cottage je druh sýra. První zmínky o tomto hrudkovitém sýru ve smetaně pochází už ze 17. století z Anglie. Z farem se dostal do venkovských chalup (ano, odtud název „Cottage“) a později zachutnal i výše postaveným.
Dnes se sýr Cottage vyrábí za pomoci moderních technologií, ale receptura vesměs zůstává stejná. Základem sýra je kvalitní odtučněné mléko. Jedním ze zásadních momentů je kyselé a sladké srážení. Kvašení probíhá za pomoci mlékárenských bakterií, které pozitivně působí na následné trávení při konzumaci. Bakterie se po celou dobu výroby udržují živé, ale nelekejte se – výrobu sýra vždy provází nejpřísnější hygienická pravidla.
Není Cottage jako Cottage
Opravdu. Ač by se mohlo zdát, že takový nezaměnitelný sýr bude stejný v kelímku jednoho výrobce jako v kelímku výrobce druhého, není tomu tak. Někteří výrobci si dávají extra záležet na tom, aby jejich sýr měl velké hrudky a minimum smetany, jiní zase preferují hrudky menší až miniaturní, které ve smetaně doslova plavou. Lišit se mohou mírně i chutí, sortiment je však tak široký, že si lze vybrat produkt, který nám bude nejvíce chutnat a jehož velikost hrudek pro nás bude vyhovující.
Několik důvodů, proč ho milovat
[sociallocker] Sýr Cottage je velmi specifický a je dost dobře možné, že si ho nezamilujete hned na poprvé. Možná vám k tomu ale pomůže ten správný recept a vhodná motivace. Sýr Cottage:
- má velmi nízký obsah tuku (4-5 %)
- vysoký obsah bílkovin (cca. 13 %)
- má energetickou hodnotu cca. 400 kJ/100 g
- může pomáhat při hubnutí, protože skvěle zasytí
- je chuťově vynikající, stačí jen přijít na to, jak nám chutná nejvíce[/sociallocker]
Univerzální sýr s tisíci možnostmi servírování
Je skoro až neuvěřitelné, kolika způsoby se dá sýr Cottage servírovat. Samozřejmě si ho můžeme dávat k pečivu (pozor, nedoporučujeme na pečivo, to by se mohlo rychle rozmáčet), k zelenině nebo samotný, poslouží ale také jako vynikající ingredience do salátů, pomazánek a dezertů. V neposlední řadě je skvělý na sladko.
Cottage na sladko – sýrové překvapení se sladkým koncem
Jedním ze způsobů, jak můžeme ohromit své chuťové buňky tímto sýrem, je jeho příprava na sladko. A způsobů je hned několik:
- S pečivem a skořicí. Na tmavou rozkrojenou housku poklademe vrstvu sýra a posypeme skořicí. Dáme na půl minuty zapéct do mikrovlnky. Výsledek krásně voní a famózně chutná.
- S ovocem. S jakýmkoli. Hodně je ale v oblibě Cottage s ananasem, hroznovým vínem nebo broskví. Ovoce můžeme buď nakrájet a v misce smíchat se sýrem, nebo ho němu jen tak zobat.
- S medem a ořechy. Fajnšmekři jistě ocení směs sýra Cottage, medu a ořechů. Neuvěřitelně lahodný výtvor.
Lahůdka pro každého a na každý den
Cottage milují ženy i muži a předsudky, že tento sýr konzumují pouze ženy toužící po ideálních mírách, jdou velmi rychle stranou. Cottage na sladko ocení nejen milovníci sladkého, ale i ti, kteří do sebe stůj co stůj potřebují dostat sacharidy, a napumpovat se tak energií.
A kdy je nejvhodnější naservírovat si sýr Cottage na sladko? Samotný sýr si v podstatě můžeme dát podle chuti po celý den, na sladko bychom ho však měli zvolit dopoledne, tedy k snídani nebo k svačině. Je prověřeno, že Cottage na sladko s ovocem dokonale zasytí i větší jedlíky – tělo totiž dostane jak sacharidy v ovoci, tak bílkoviny v sýru. Pocit sytosti zaručeně potrvá od svačiny až do oběda.
Najděte si svůj způsob servírování sýra Cottage. Možná budete překvapeni, jak rychle se z něj stane vaše oblíbená potravina, za kterou vám poděkuje i vaše tělo.