Cottage na sladko. Kdo neochutná, neuvěří

1

Sýr Cottage na krajíci chleba nebo na housce s trochou soli a pepře, to už nikoho nepřekvapí. Jaké ale bude překvapení v očích vašich kolegů, když si v práci připravíte lehkou svačinku v podobě sýra Cottage na sladko! Otázky typu „jaké to je“, „jak to chutná“ a „jak jsi na to přišel/přišla“ jim nedají spát tak dlouho, dokud si takové svačinky nezačnou dávat s vámi.

Co je Cottage a kde se vzal

Cottage je druh sýra. První zmínky o tomto hrudkovitém sýru ve smetaně pochází už ze 17. století z Anglie. Z farem se dostal do venkovských chalup (ano, odtud název „Cottage“) a později zachutnal i výše postaveným.

Dnes se sýr Cottage vyrábí za pomoci moderních technologií, ale receptura vesměs zůstává stejná. Základem sýra je kvalitní odtučněné mléko. Jedním ze zásadních momentů je kyselé a sladké srážení. Kvašení probíhá za pomoci mlékárenských bakterií, které pozitivně působí na následné trávení při konzumaci. Bakterie se po celou dobu výroby udržují živé, ale nelekejte se – výrobu sýra vždy provází nejpřísnější hygienická pravidla.

Není Cottage jako Cottage

Opravdu. Ač by se mohlo zdát, že takový nezaměnitelný sýr bude stejný v kelímku jednoho výrobce jako v kelímku výrobce druhého, není tomu tak. Někteří výrobci si dávají extra záležet na tom, aby jejich sýr měl velké hrudky a minimum smetany, jiní zase preferují hrudky menší až miniaturní, které ve smetaně doslova plavou. Lišit se mohou mírně i chutí, sortiment je však tak široký, že si lze vybrat produkt, který nám bude nejvíce chutnat a jehož velikost hrudek pro nás bude vyhovující.

Několik důvodů, proč ho milovat

[sociallocker] Sýr Cottage je velmi specifický a je dost dobře možné, že si ho nezamilujete hned na poprvé. Možná vám k tomu ale pomůže ten správný recept a vhodná motivace. Sýr Cottage:

  • má velmi nízký obsah tuku (4-5 %)
  • vysoký obsah bílkovin (cca. 13 %)
  • má energetickou hodnotu cca. 400 kJ/100 g
  • může pomáhat při hubnutí, protože skvěle zasytí
  • je chuťově vynikající, stačí jen přijít na to, jak nám chutná nejvíce[/sociallocker]

cottageUniverzální sýr s tisíci možnostmi servírování

Je skoro až neuvěřitelné, kolika způsoby se dá sýr Cottage servírovat. Samozřejmě si ho můžeme dávat k pečivu (pozor, nedoporučujeme na pečivo, to by se mohlo rychle rozmáčet), k zelenině nebo samotný, poslouží ale také jako vynikající ingredience do salátů, pomazánek a dezertů. V neposlední řadě je skvělý na sladko.

Cottage na sladko – sýrové překvapení se sladkým koncem

Jedním ze způsobů, jak můžeme ohromit své chuťové buňky tímto sýrem, je jeho příprava na sladko. A způsobů je hned několik:

  • S pečivem a skořicí. Na tmavou rozkrojenou housku poklademe vrstvu sýra a posypeme skořicí. Dáme na půl minuty zapéct do mikrovlnky. Výsledek krásně voní a famózně chutná.
  • S ovocem. S jakýmkoli. Hodně je ale v oblibě Cottage s ananasem, hroznovým vínem nebo broskví. Ovoce můžeme buď nakrájet a v misce smíchat se sýrem, nebo ho němu jen tak zobat.
  • S medem a ořechy. Fajnšmekři jistě ocení směs sýra Cottage, medu a ořechů. Neuvěřitelně lahodný výtvor.

Lahůdka pro každého a na každý den

Cottage milují ženy i muži a předsudky, že tento sýr konzumují pouze ženy toužící po ideálních mírách, jdou velmi rychle stranou. Cottage na sladko ocení nejen milovníci sladkého, ale i ti, kteří do sebe stůj co stůj potřebují dostat sacharidy, a napumpovat se tak energií.

A kdy je nejvhodnější naservírovat si sýr Cottage na sladko? Samotný sýr si v podstatě můžeme dát podle chuti po celý den, na sladko bychom ho však měli zvolit dopoledne, tedy k snídani nebo k svačině. Je prověřeno, že Cottage na sladko s ovocem dokonale zasytí i větší jedlíky – tělo totiž dostane jak sacharidy v ovoci, tak bílkoviny v sýru. Pocit sytosti zaručeně potrvá od svačiny až do oběda.

Najděte si svůj způsob servírování sýra Cottage. Možná budete překvapeni, jak rychle se z něj stane vaše oblíbená potravina, za kterou vám poděkuje i vaše tělo.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close