Čokoláda na hubnutí – mýtus nebo skutečnost?

2

Zní to lákavě, že ano? Ale nebojte se, nejde o žádný výmysl. V tomto článku vám prozradíme o hořké čokoládě několik velmi zajímavých informací, které jste pravděpodobně ještě nezaslechli a díky nimž zásadně změníte pohled na čokoládu. Tak tedy bez okolků jdeme na to.

O které čokoládě bude řeč?

O té jediné našemu zdraví prospěšné – hořké čokoládě. To je ta, která je tvořena minimálně z 60% kakaovým práškem a zároveň obsahuje jen minimum přidaného cukru. Kvalitní hořká čokoláda je vyrobena z kakaového másla, namísto rostlinných tuků jako třeba palmový nebo kokový olej, nebo snad, nedej bože, ztužených rostlinných tuků. Jedním z dalších měřítek kvality je i tmavost. Zde platí, že čím tmavší, tím lepší.

Hořká čokoláda jako zázračný životabudič

A to nejen pro svou lahodnou chuť. Obsahuje totiž velké množství cenných látek. Jedná se mimo jiné o flavonoidy, což jsou přírodní antioxidanty a také minerální látky, z nichž jsou nejvíce zastoupeny draslík, hořčík a fosfor. Nebudeme zde příliš rozpitvávatčokoláda přesný obsah jednotlivých látek, neboť čokoláda je velice bohatý a výživný koktej. V následujících odstavcích uvedeme pozorované a studiemi podložené účinky na lidský organismus, této perfektně vyvážené směsi přírodních látek.

Čokoláda bez rizika diabetu

Jedna italská studie sledovala vliv čokolády na inzulínovou rezistenci organismu. Pozorovaná skupina lidí jedla po dobu 15 dnů tabulku tmavé čokolády denně. Po té byla měřena jejich inzulínová rezistence, což je stav, který vede k diabetu 2. typu. Bylo zjištěno, že potenciál k této metabolické poruše klesl téměř o polovinu. Mechanizmus tohoto jevu popsal Claudio Ferri, M. D., profesor na Univerzitě L'Aquila v Itálii takto: „Flavonoidy zvyšují produkci oxidu dusnatého v těle a tím se zlepšuje citlivost na inzulín.“ Z čehož plyne, že hořká čokoláda je nejspíše jedinou sladkostí, která nás neohrožuje diabetem 2. typu.

Srdeční záležitost

Nedávno zveřejněný výzkum ze Švédska potvrdil tvrzení, že čokoláda má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Výzkumu se zúčastnilo 31 000 žen. Ty z nich, které si dopřávaly jednu, až dvě porce čokolády týdně snížili riziko srdečního selhání až o třetinu. Další dlouhodobý výzkum, tentokráte z Německa uvedl, že jeden čtvereček čokolády denně snižuje krevní tlak a riziko srdečního infarktu o 39%. Zodpovědné za to jsou opět flavonoidy, protože zlepšují pružnost cév a tepen. V Austrálii proběhl také výzkum vlivu čokolády na zvýšený krevní tlak v klidu, způsobený cvičením, ale u lidí s nadváhou. Výsledek byl rovněž pozitivní. Takže pokud se po cvičení odměníte čokoládou, nic si nevyčítejte. Mějte na paměti, že má pětkrát více flavonoidů než třeba jablko.

Pro lepší náladu a zmírnění kašle

cokoladaJe všeobecně známo, že po smlsnutí čokolády se člověku o něco zlepší nálada. Tento jev zkoumali švýcarští vědci a došli k pozitivnímu závěru. Ukázalo se, že úzkostlivým lidem, pojídajícím přibližně 40 gramů čokolády denně, výrazně klesla hladina kortizolu – stresového hormonu. Pokud tedy patříte k těm, co po stresujícím zážitku potlačují žal sladkostmi, zůstaňte věrni pouze kvalitní čokoládě.

Další cennou látkou čokolády je thebromin. Je to látka ze stejné chemické skupiny jako kofein a její účinek na lidský organismus je podobný, avšak o něco slabší a méně návykový. Právě theobrominu se přisuzuje zásluha na povzbuzující a afrodiziakální povaze čokolády. A poslední zajímavá informace o této látce. V univerzitním vědeckém časopise Imperial College London vyšla v roce 2004 studie dokládající antitusické schopnosti (potlačující kašel) theobrominu silnější než kodein.

Aby vás nehonila mlsná a klesl LDL

Vědci z Univerzity v Copenhagenu zjistili, že tmavá čokoláda je mnohem sytější, než její světlá varianta. Jestliže si tedy neodpustíte při své dietě trochu čokolády, pomůžete si tak s dodržováním malých porcí a také tím budete předcházet chuti na sladká, slaná a tučná jídla. Zabity dvě mouchy jednou ranou. Je rovněž prokázáno, že hořká čokoláda snižuje „špatný“ cholesterol (LDL). To je dáno tím, že obsahuje převážně kyselinu stearovou a oleovou. Jedná se o nasycené mastné kyseliny, ale na rozdíl od jiných, tyto nemají negativní vliv na krevní cholesterol.

Rada na závěr

Říkáte si, kolik této úžasné pochutiny si můžete dopřát? V souladu se rčením „všeho s mírou“ vám doporučujeme přibližně 200 g týdně, nejlépe denně maximálně 30 g. Pamatujte, že se jedná o vysoce kalorickou dobrotu. A když už konzumujete kvalitní hořkou čokoládu, tedy tu bez mléčné složky, vyhněte se současné konzumaci mléka. To na sebe váže cenné antioxidanty, a tím se stávají pro tělo nevyužitelné. Řekli jsme si dnes mnoho úžasných vlastností čokolády, a jak prospívá našemu tělu. Neplatí to však pro naše čtyřnohé miláčky. Psům, prosím, čokoládu vůbec nedávejte. 

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.