Možná jste i vy v posledních týdnech zaznamenali informaci o nové metodě, díky níž můžete během poměrně krátké doby shodit přebytečná kila, cítit se dobře a nastartovat zdravé zažívání. Metoda funguje na principu jezení a hladovění, které během dne v pravidelných intervalech střídáte.
Propagátoři této metody slibují úbytek váhy, dostatek energie, ale také zbavení se pocitu nafouklého břicha, minimum zažívacích obtíží a nastartování zdravého trávení i metabolismu.
Opravdu je ale tato metoda účinná? Nerozhodíte si kvůli ní zažívání? A co váš metabolismus? Nezačne se pro změnu zpomalovat a ukládat energii na horší časy v podobě tukových zásob? Podívali jsme se této metodě „na zoubek“ a přinášíme všechna její pozitiva i negativa. V závěru na vás čeká také osobní názor a vyjádření naší šéfredaktorky Veroniky.
Kolikrát a jak často?
Odborníci se v drtivé většině shodují na tom, že lidé by se měli stravovat s určitou pravidelností. Obvykle je doporučováno pět až šest menších porcí jídla denně v pravidelných intervalech, přičemž první jídlo bychom měli zkonzumovat zhruba do hodiny od probuzení. To ale kategoricky odmítají propagátoři této metody. Podle nich bychom měli část dne pojídat a část dne hladovět.
Mnoha lékaři i odbornými studiemi bylo prokázáno, že krátkodobé, pravidelně se opakující půsty mohou být našemu tělu a zažívání prospěšné. Spousta osob dodržuje půst jednou za měsíc třeba u příležitosti úplňku. Existují však i tací, kteří půstují týden či dva. V takovém případě je ale dobré uvědomit si, že jde o trénované jedince, kteří mají za sebou několik jednodenních i vícedenních půstů a jejich tělo je na hladovění připraveno.
Přerušované hladovění
Zcela odlišná je ale metoda, která vám má usnadnit hubnutí. [sociallocker]Její název je přerušované hladovění a ve své podstatě jde o 8 hodinové okno, v němž konzumujete potravu a následný 16 hodinový půst, kdy má naše tělo čerpat energii z tukových zásob. Podle nutriční poradkyně Mgr. Lucie Weiss tato metoda kopíruje způsob stravování našich předků, kteří také nejedli pětkrát denně v malých porcích, a přesto byli v dobré kondici.
Samotná metoda je založena na tom, že naše tělo šestnáctihodinový půst donutí využívat energii z tukových zásob. Podle nutriční specialistky je konzumace jídla v 5 nebo 6 malých dávkách během dne pro naše trávení zbytečně zatěžující. Tento způsob stravování naopak nechává trávicí trakt odpočinout a donutí tělo čerpat sacharidy (jako zdroj energie) z krve a poté z glykogenu v játrech. Jakmile dojdou zásoby i tam, začne naše tělo čerpat z tuků.[/sociallocker]
Co slibuje přerušované hladovění:
- zvýšení produkce růstového hormonu až 15×,
- snížení hmotnosti,
- zpomalení stárnoucích procesů,
- nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny nebo cukrovky druhého typu,
- odlehčení trávení,
- nastartování metabolismu,
- absenci zažívacích potíží.
Hamburgery? Svíčková? Zapomeňte!
Možná si v duchu mnete ruce a těšíte se, že osmihodinové okno, během nějž můžete potravu přijímat, vyplníte návštěvou fast foodu nebo babičky, která vám naservíruje domácí svíčkovou „se šesti“. Bohužel, musíme vás zklamat. Během zmíněných 8 hodin můžete jíst pokrmy, které by měly odpovídat zásadám zdravé stravy a měly by naplnit váš optimální kalorický příjem. Více informací o optimálním počtu přijatých kalorií naleznete v tomto článku.
Metoda, která se nehodí pro každého
Ještě než se do tohoto životního stylu zakousnete, uvědomte si, že velké porce vám během osmi hodin nemusí vyhovovat. Možná vám bude naopak těžko a po zbytek dne budete unavení nebo malátní. Metodu v žádném případě nedoporučujeme také těhotným nebo kojícím maminkám nebo osobám, které se potýkají se závažnou nemocí. Pokud nepatříte do vyjmenovaných skupin, sami se nejdříve otestujte, zda vám bude tento životní styl vyhovovat a mějte na paměti, že nejde o způsob, jak rychle zhubnout do plavek, ale o filosofii, která má odlehčit vašemu trávení.
Co si o přerušovaném hladovění myslí naše šéfredaktorka Veronika?
„Co odborník, to názor. Zde se ale spíš kloním k variantě jíst více menších porcí. Zhruba po 4 hodinách, kdy tělo stráví předchozí potravu, je připraveno na novou. Pokud si dopřejeme třikrát denně velké porce, zvýší se nám hladina cukru v krvi natolik, že to naše tělo v danou chvíli nestihne vstřebat a pak začne ukládat zásoby ve formě tuků. K tomu navíc přispívají také velké prodlevy mezi jídly, které vedou k ukládání tuků, protože tělo ví, že dlouho zase nic nedostane.
Samozřejmě může nastat i situace, kdy se budeme během dne držet a večer dostaneme vlčí hlad, protože naše tělo nedostalo během dne dostatek živin a my tak vyluxujeme ledničku.
Nicméně znám ve svém okolí několik jedinců, kteří tento podobný styl dodržují a nestěžují si, netrpí nadváhou a cítí se dobře. Zde bych tedy doporučila, pokud chce někdo tuto metodu vysloveně zkusit, nejdříve se omezit třeba na 4 jídla denně, pak na 3, a kombinovat vyváženou stravu.
Pokud ale člověk sportuje a vykonává pravidelnou pohybovou aktivitu, jsou pro něj 3 porce denně málo, bude unavený, malátný a tělo nebude mít z čeho regenerovat.“