Bramborová polévka jak ji známe od našich maminek a babiček. Zdravější verze docílíme tak, že místo jíšky použijeme rozmixované uvařené brambory. A kdybyste neměli k dispozici uvedenou zeleninu, nebojte se přidat jakoukoli jinou sezónní alternativu z našich krajů. Můžete volit bílou mrkev, tuřín, květák, brokolici…
Ingredience:
- 4 brambory
- 2 hrsti hrášku
- 1 větší mrkev
- kousek celeru
- 2 hrsti hub
- sůl
- majoránka dle chuti
- cibuli
- olej
- zeleninový vývar / bujón
Postup:
Nejprve si připravíme vývar a brambory. Vývar přivedeme k varu a přidáme brambory nakrájené na malé kousky. K nim přidáme houby, osolíme, přidáme majoránku. Vaříme asi 20 minut do změknutí brambor. Poté část brambor vyjmeme, rozmixujeme a obě tekutiny opět slejeme dohromady. To nám zajistí hustší polévku bez zahuštění moukou.
Na pánvi si zvlášť připravíme zeleninu. Na oleji určeném ke smažení osmahneme cibulku. K ní pak přidáme nakrájenou zeleninu a chvilku opékáme. Poté zeleninu vložíme do hrnce k bramborám a už jen promícháme. Tím, že zeleninu nevaříme ve vodě, zůstane krásně křupavá.
Polévka je hutnější, můžete použít jako hlavní jídlo doplněné o celozrnné pečivo a kouskem čerstvé zeleniny.