Bezezbytková dieta – způsob stravování nemocných i zdravých

4

Co si představíte, když se řekne bezezbytková dieta? Ne, opravdu nejde o to, že byste neměli nechávat zbytky a co si naložíte na talíř, to musíte za každou cenu sníst. Jedná se o poměrně striktní dietu, která je primárně určena osobám s chronickým zánětem tlustého střeva, s Crohnovou chorobou, se střevní neprůchodností a své místo si našla i u pacientů, kteří trpí častými průjmy, například těmi, které jsou způsobovány chemoterapií. Jaká tedy bezezbytková dieta je a v čem spočívá?

O dietě obecně

Jako většina diet nebo chceme-li stylů stravování, i bezezbytková dieta má několik svých obecných pravidel. Strava při této dietě nesmí být tučná, nadýmavá a jakkoli dráždivá, nesmí v těle zanechávat nestrávené zbytky. Musí přitom obsahovat větší množství bílkovin než strava zdravého člověka a důležitý je i zvýšený příjem vitamínu C. Při bezezbytkové dietě je nutné upustit od potravin obsahujících hrubou vlákninu. Jíme pravidelně 5-6x denně v menších porcích.

Při úpravě pokrmů musíme oddělovat zrníčka, slupky i kůrky, nejvhodnějším zpracováním je dušení, vaření naměkko nebo zapékání ve vodní lázni.

Cílem bezezbytkové diety je konzumovat potraviny, z nichž nezůstávají ve střevech nestravitelné zbytky.

Čeho se při dietě vyvarovat

Co při dietě můžeme jíst

Kromě toho, že dieta mnoho pokrmů zakazuje, jich také hodně povoluje. Jíst můžeme:

  • vařené nebo dušené drůbeží, hovězí a telecí maso (vždy jen libové)maso (1)
  • sladkovodní i mořské ryby
  • libové uzeniny (šunka, šunkový a dietní salám, libové dietní párky aj.)
  • vnitřnosti (drůbeží játra)
  • zakysané mléčné výrobky (mléko nikdy nepodáváme samotné)
  • mléčné výrobky (bílý jogurt, termix, tvaroh, tvaroháček aj. – kromě jogurtů s ovesnými vločkami nebo ořechy)
  • tvrdé sýry (nesmějí se tepelně zpracovávat) a tvarohové sýry
  • vejce (natvrdo a jen v pomazánce, max. 1 vejce denně)
  • tuky (rostlinné oleje, čerstvé máslo)
  • sladidla (cukr, med)
  • mouka, ovesné vločky
  • přílohy (brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, houskový knedlík, halušky, noky)
  • pečivo (starší bílé, v malém množství piškoty, povolená je i vánočka nebo mazanec)
  • zelenina (jen vařená, lisovaná nebo dušená, celer a petržel jen ve formě vývaru; povolen je špenát, hlávkový salát, rajský protlak a rajčatová šťáva)
  • ovoce (ze syrového ovoce jen šťávy, syrové pouze banány nebo nastrouhaná jablka, povolené jsou meruňky a broskve ve formě kompotů, pyré aj.)
  • koření (kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, majoránka, vegeta, natě, citrónová šťáva, ocet; nepoužívat pepř, maggi a bujóny)

Bezezbytková dieta není zaměřena na snižování hmotnosti

Ačkoli pojem dieta v nás často vyvolává dojem, že se jedná o něco, co nám pomůže zhubnout, u bezezbytkové diety jde spíše o styl stravování, stejně jako třeba u diety diabetické, nebo ji můžeme chápat jako léčebnou proceduru. Vyzkoušet ji ale může i kdokoli zdravý, i když je poměrně zbytečné vylučovat z jídelníčku vlákninu, když si o to zdravotní stav vyloženě neříká.

Nezkoušejte diety, z nichž můžete být i po vynaložení velkého úsilí zklamaní. Pokuste se raději dodržovat pravidla zdravého životního stylu a kromě pestré stravy si dopřát i pravidelný pohyb. Vaše tělo bude nadšené a vy z výsledků své snahy také!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • hanka

    pri teto diete myslim hrozi nedostatek vlakniny, dodrzovala bych ji fakt jenom v pripade nejake nemoci

  • Eva

    No vždyť ano, v článku to píšou. Je to stravovací režim pro ty, co mají uvedené poruchy trávení.

  • Kristina Pospisilova

    dobrej ja ji budu museti za par dni dodrzovat bezezbytkovou taky ale jen tyden a vubec me nenapada co si stoho mam varit stech ingrediencich

  • Petr Kali Kalábek

    To, že nemáte poruchy trávení neznamená, že lepek neškodí Vašemu tělu. 🙂

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close