Co si představíte, když se řekne bezezbytková dieta? Ne, opravdu nejde o to, že byste neměli nechávat zbytky a co si naložíte na talíř, to musíte za každou cenu sníst. Jedná se o poměrně striktní dietu, která je primárně určena osobám s chronickým zánětem tlustého střeva, s Crohnovou chorobou, se střevní neprůchodností a své místo si našla i u pacientů, kteří trpí častými průjmy, například těmi, které jsou způsobovány chemoterapií. Jaká tedy bezezbytková dieta je a v čem spočívá?
O dietě obecně
Jako většina diet nebo chceme-li stylů stravování, i bezezbytková dieta má několik svých obecných pravidel. Strava při této dietě nesmí být tučná, nadýmavá a jakkoli dráždivá, nesmí v těle zanechávat nestrávené zbytky. Musí přitom obsahovat větší množství bílkovin než strava zdravého člověka a důležitý je i zvýšený příjem vitamínu C. Při bezezbytkové dietě je nutné upustit od potravin obsahujících hrubou vlákninu. Jíme pravidelně 5-6x denně v menších porcích.
Při úpravě pokrmů musíme oddělovat zrníčka, slupky i kůrky, nejvhodnějším zpracováním je dušení, vaření naměkko nebo zapékání ve vodní lázni.
Cílem bezezbytkové diety je konzumovat potraviny, z nichž nezůstávají ve střevech nestravitelné zbytky.
Čeho se při dietě vyvarovat
[sociallocker]
Některé potraviny jsou při bezezbytkové dietě naprostým tabu:
- tučná masa, vnitřnosti (kromě drůbežích jater), sádlo, slanina, škvarky, konzervy
- nadýmavá zelenina (zelí, cibule, česnek, kapusta, ředkvička aj.)
- syrové ovoce (třešně, rybíz, meloun, jahody aj.)
- ořechy, mák, kokos, luštěniny, čerstvé kynuté pečivo, pikantní pokrmy aj.
[/sociallocker]
Co při dietě můžeme jíst
Kromě toho, že dieta mnoho pokrmů zakazuje, jich také hodně povoluje. Jíst můžeme:
- vařené nebo dušené drůbeží, hovězí a telecí maso (vždy jen libové)
- sladkovodní i mořské ryby
- libové uzeniny (šunka, šunkový a dietní salám, libové dietní párky aj.)
- vnitřnosti (drůbeží játra)
- zakysané mléčné výrobky (mléko nikdy nepodáváme samotné)
- mléčné výrobky (bílý jogurt, termix, tvaroh, tvaroháček aj. – kromě jogurtů s ovesnými vločkami nebo ořechy)
- tvrdé sýry (nesmějí se tepelně zpracovávat) a tvarohové sýry
- vejce (natvrdo a jen v pomazánce, max. 1 vejce denně)
- tuky (rostlinné oleje, čerstvé máslo)
- sladidla (cukr, med)
- mouka, ovesné vločky
- přílohy (brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, houskový knedlík, halušky, noky)
- pečivo (starší bílé, v malém množství piškoty, povolená je i vánočka nebo mazanec)
- zelenina (jen vařená, lisovaná nebo dušená, celer a petržel jen ve formě vývaru; povolen je špenát, hlávkový salát, rajský protlak a rajčatová šťáva)
- ovoce (ze syrového ovoce jen šťávy, syrové pouze banány nebo nastrouhaná jablka, povolené jsou meruňky a broskve ve formě kompotů, pyré aj.)
- koření (kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, majoránka, vegeta, natě, citrónová šťáva, ocet; nepoužívat pepř, maggi a bujóny)
Bezezbytková dieta není zaměřena na snižování hmotnosti
Ačkoli pojem dieta v nás často vyvolává dojem, že se jedná o něco, co nám pomůže zhubnout, u bezezbytkové diety jde spíše o styl stravování, stejně jako třeba u diety diabetické, nebo ji můžeme chápat jako léčebnou proceduru. Vyzkoušet ji ale může i kdokoli zdravý, i když je poměrně zbytečné vylučovat z jídelníčku vlákninu, když si o to zdravotní stav vyloženě neříká.
Nezkoušejte diety, z nichž můžete být i po vynaložení velkého úsilí zklamaní. Pokuste se raději dodržovat pravidla zdravého životního stylu a kromě pestré stravy si dopřát i pravidelný pohyb. Vaše tělo bude nadšené a vy z výsledků své snahy také!