Babské rady: jak na paradentózu? Bylinky i koření pomohou

2

Paradentóza je onemocnění dásní způsobené bakteriemi. V současnosti je bohužel velmi rozšířené. Nejohroženější skupinou jsou lidé ve středním a vyšším věku, avšak podle posledních průzkumů začíná být problém zánětů dásní (který paradentóze předchází) velmi rozšířený i u patnáctiletých. V tomto článku si stručně řekneme něco o této nemoci a také doporučíme několik rad našich babiček, které měly s touto nepříjemnou komplikací také nemalé zkušenosti.

zubyCo je paradentóza a jak vzniká

Na vině je především moderní průmyslová strava bohatá na rafinovaný cukr, stravovací návyky a celkový životní styl. Čím více toho sníme, tím více potravy mají i bakterie v ústech, kde se vesele množí. Tyto bakterie jsou krom poškozování skloviny zodpovědné také za zarudnutí, otok a následný zánět dásní. V další fázi se dostávají za uvolněné dásně a postupují hlouběji k uchycení zubu. V tomto případě již mluvíme o paradentóze. Ta se obecně vyznačuje třemi fázemi. V první fázi se objevuje zmíněné zarudnutí, otok a občasné krvácení dásní. V tomto okamžiku je důležité ihned navštívit stomatologa nebo zubního dentistu a nenechat problém dále rozvíjet. Ve druhé fázi dochází k rozvinutému zánětu doprovázenému brněním a tlakem. Ve třetí fázi už se uvolňují zuby a kvůli zánětu dokonce ustupuje čelistní kost. Zde už je nezbytný chirurgický zákrok. Pokud máte hrůzu z lékařů – a stomatologů zvláště, možná budete hledat nějaké „babské rady“, které vám od tohoto nepříjemného onemocnění alespoň na chvíli uleví. My vám několik z nich přinášíme. Mějte ovšem na paměti, že se jedná o krátkodobé řešení nepříjemných obtíží, jež vyžaduje odborný posudek zkušeného lékaře.

Bylinkový čaj paní Treben

V devadesátých letech minulého století vydala rakouská bylinářka, paní Maria Treben, knihu Zdraví z boží lékárny. V tomto tehdejším bylinkovém bestselleru zveřejnila recept na čaj, který údajně pomáhá zmírňovat problémy s dásněmi. K němu je zapotřebí dubová kůra, kontryhel, truskavec ptačí a šalvěj. Všechny bylinky v poměru 1:1 smícháme a dáme přes noc louhovat do studené vody. Na 0,5 l vody použijeme 2 vrchovaté čajové lžičky této bylinné směsi. Ráno vylouhovaný čaj přecedíme, ohřejeme, přelijeme do termosky (čisté, nejlépe vypláchnuté vřelou vodou). Během dne tento čaj kloktáme, čím častěji, tím lépe.banner_2

Tinktura z hřebíčku a skořice

Toto naprosto běžné koření je dalším z nečekaných pomocníků v boji proti ústním neduhům. Naši předkové znali jejich účinky a dnešní vědci zjistili, proč tomu tak je. Jak hřebíček, tak skořice je bohatým zdrojem esenciálních olejů (silic). Díky nim se vyznačují protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Hřebíček byl navíc díky svým mírně znecitlivujícím účinkům již dávno užíván v zubním lékařství. Jako prevenci paradentózy je toto aromatické koření dásněnejúčinnější užívat ve formě tinktury. Tu vytvoříme tak, že rozdrtíme 10 g hřebíčků a půl tyčinky skořice, zalijeme 500 ml 60% alkoholu a necháme louhovat dva týdny při pokojové teplotě. Nakonec tinkturu přecedíme a uskladníme v lednici. Používat ji můžeme buď zředěnou ke kloktání, anebo s ní pokapat zubní kartáček a masírovat dásně.

 

Ústní voda ze šalvěje a heřmánku

[sociallocker]

Jak již bylo řečeno, hlavní příčinou dásní jsou bakterie, které se dostávají mezi zub a špatně přiléhající dáseň. Jak se zbavit bakterií už víme, nyní je ovšem řada na stažení dásní. K tomu výborně poslouží dvě bylinky se stahujícím efektem a těmi jsou právě šalvěj lékařská a heřmánek pravý. Jedná se o velice účinné a silné byliny. U šalvěje je ovšem nutné zmínit, že při pravidelné konzumaci vyšších dávek se vyznačuje značnou toxicitou. Proto si z ní nepřipravíme nápoj, nýbrž ústní vodu. Do konvice nasypeme 2 lžíce sušené anebo 3 lžíce čerstvé šalvěje, dále jednu vrchovatou lžící heřmánku, a pokud seženeme, tak ještě jednu lžíci yzopu. Vše zalijeme půl litrem studené vody a pomalu přivedeme k varu. Jakmile voda zavře, vypneme hořák, zakryjeme konvici a necháme louhovat až do zchladnutí. Po přecezení můžeme odvar používat k vyplachování úst vždy po vyčištění zubů.

[/sociallocker]

Užitečné bylinky pro hojení dásní: mochna a přeslička

Další pomocníci, kteří dokáží pomoci od doprovodných příznaků zánětu dásní a paradentózy, jsou mochna nátržník a přeslička rolní. Obě se v minulosti hojně používaly při hojení ran a krvácení. A my jejich léčivých schopností můžeme využít právě při krvácení dásní. Mochna se užívá ve formě odvaru ze sušeného kořene (půl lžičky na šálek vody), kterým vyplachujeme ústa hned po vyčištění zubů. Z přesličky rolní se na rozdíl od mochny používá sušená nať. Pokud si budete chtít nať natrhat sami, dávejte dobrý pozor na to, kterou přesličku otrháváte. Existují totiž příbuzné přesličky (lesní, mokřadní, bahenní), které jsou jedovaté. Na odvar použijeme 1 až 2 lžičky sušené natě a 250 ml vody. Vaříme jen krátce a 15 minut necháme odstát. Pro kloktání lze přesličku vhodně kombinovat se kteroukoliv výše zmíněnou bylinkou.

Samoléčba nenahradí radu odborníka

Jelikož článek pojednává o závažné nemoci, jejímž nejhorším následkem je ztráta chrupu, je naší povinností vás upozornit na důležitost návštěvy lékaře. Pouze ten vám může dát jasnou diagnózu a určit přesný postup léčby. Sílu bylinek vám doporučujeme jen jako doplňkovou péči, která řádnou léčbu v žádném případě nenahrazuje.

banner_2

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close