Alkalická dieta. Aby se organismus netvářil kysele

2

V dnešní době sice mnoho z nás žije v hojnosti a v marketu na nás čeká nespočet potravin, které se liší i těmi nejjemnějšími nuancemi, ne vždy to však musí být výhoda. Máme totiž tendenci vybírat si nejen to, co je pro nás vyloženě nezdravé a neprospěšné, avšak chutné, ale i to, co způsobuje všeobecně rozšířené překyselení organismu. To s sebou může nést drobné zdravotní komplikace, nebo vážně ohrozit život. Nejlepším způsobem, jak se překyselení vyhnout, je zaměřit na příjem potravin kyselých i zásaditých a udržovat tělo v acidobazické rovnováze. A právě o to jde při alkalické dietě.

Styl stravování, který vás udrží v pohodě

Alkalická dieta není klasická dieta, kterou byste měli držet několik dní a potom se vrátit k dosavadní stravě. Ani při ní nejde o počítání kalorií a přísné hlídání množství zkonzumovaného jídla. Alkalická dieta je styl stravování zaměřující se na výběr potravin, které ve vhodném poměru udržují v těle acidobazickou rovnováhu, tedy poměr kyselin a zásad.

Pro tělo je ideální mírně zásadité prostředí, ale mnoho potravin, které si denně servírujeme, spíše organismus okyselují. A roztáčí serajce kolotoč, který může zpočátku působit velice nenápadně, avšak postupem času se může změnit v pořádné drama.

Co je překyselení a jaké dopady má na tělo

Překyselení organismu je stav, kdy v těle převažují kyseliny nad zásadami. Kyselost nebo zásaditost se vyjadřuje jako pH, Potencial of Hydrogen, tedy jako množství volných iontů vodíku H+. K vyjádření dochází na stupnici 0-14, přičemž hodnoty 0-6,9 jsou kyselé a 7,1-14 jsou zásadité. Hodnota 7 je neutrální a má ji například čistá voda, v ideálním případě i krev. Její pH se však obvykle pohybuje v rozmezí 7,35-7,45.

Překyselení má vždy nepříznivé dopady na tělo. Může se projevit únavou až pocitem vyčerpání bez příčiny, diabetem, kardiovaskulárním onemocněním, oslabenou imunitou, osteoporózou a dalšími nepříjemnými stavy. Děje se tak proto, že tělo se snaží za každou cenu udržet v přijatelném intervalu pH, ale stojí ho to hodně sil. Dochází totiž k neutralizaci nadbytku kyselých látek v organismu, přičemž látky potřebné k neutralizaci si tělo automaticky bere odjinud – z tkání, kostí, chrupavek nebo kloubů. Při překyselení organismu může také dojít k ohrožení jakéhokoli orgánu v těle. Překyselení může mít koneckonců za následek i smrt.

Překyselení organismu je problémem dnešní doby, ač se dá jednoduše diagnostikovat v pohodlí domova a lze se mu vyhnout větší rozvahou při stravování. O tom, jak zjistit, zda jste překyselení, nebo máte opačný problém, se dozvíte více v našem článku Jak se vyhnout překyselení organismu? Správným dýcháním a vyváženou stravou.

Alkalická dieta doporučuje vhodné potraviny

Alkalická dieta se tedy soustředí na to, abychom jedli potraviny, které jsou pro tělo vhodné. Pokud zjistíme, že jsme překyselení, měli bychom se zaměřit na příjem zásadotvorných potravin, jestliže se naopak blížíme spíše k zásaditosti, můžeme směle konzumovat potraviny, které organismus okyselují. Roli přitom nikterak nehraje chuť potravin, například citrón, ač chutná kysele, je zásadotvorný a při překyselení organismu pomáhá.

Zásadotvorné potraviny vhodné při překyselení: citrón, limetka, grep, česnek, cuketa, okurka, rajče, špenát, sója, čočka, špalda, kozí mléko, čekanka, stévie, zázvor, kari, pepř, skořice, sůl, ženšen, zelené a bylinkové čaje aj.

Kyselotvorné potraviny vhodné při příliš zásaditých hodnotách pH: banán, jablko, ananas, mango, ovesné vločky, kukuřice, rýže, ryby, krůtí, skopové a hovězí maso, čočka, černé fazole, máslo, kozí sýr, kravské mléko, para ořechy, kešu, lískové ořechy aj.

Drink, který tělo povzbudí

Při alkalické dietě je vhodné pít kvalitní sypané čaje – černý, šípkový a mátový, citronádu připravenou z vody, citrónu a javorového jogasirupu, nebo zeleninový drink. Ten by se měl skládat z mrkve, celeru, řepy a petržele. Pitný režim je u každého jedince individuální záležitostí, proto pijte tak, jak je to pro vás přirozené.

Další možnosti, jak se vyhnout překyselení

Alkalická dieta, tedy konzumace stravy, která vyrovnává kyseliny a zásady v těle, je velkým krokem k lepšímu životu. Existují ale ještě jiné způsoby, které mohou odkyselení organismu pomoci. Jde například o správné dýchání, protože plíce (stejně jako ledviny, tlusté střevo nebo pokožka) se podílejí na vylučování škodlivých látek z těla, v tomto případě jde o vylučování CO2. Pomáhá však také sport, při kterém tělo odvádí škodlivé látky potem, eliminace stresu (například jógou či jiným cvičením), dostatečný pitný režim, přičemž nejvhodnější je pití čisté vody, nebo omezení kávy, černého čaje a limonád.

Závěrem

Překyselení organismu se údajně týká až 80 % populace. Jde přitom o zcela zbytečnou komplikaci, jež s sebou může přinést zdravotní problémy, o které nikdo z nás přirozeně nestojí. Zjistěte proto, jak je na tom vaše acidobazická rovnováha a zamyslete se nad svým jídelníčkem a pitným režimem. Je velice pravděpodobné, že se po tomto kroku budete cítit lépe, svěžeji a energičtěji. Hodně štěstí!

Share.

About Author

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close