Linecké cukroví zdravě? Vyzkoušejte (ne)tradiční variantu

1

2014_12_11_Cukrovi-byKatkaBuzkova_MG_6270Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším druhům cukroví u nás. Na své vánoční tabuli jej má snad každý. A variant jeho přípravy existuje opravdu nepřeberné množství. Víte ale, že linecké cukroví vzniklo díky receptu na linecký dort, který byl sepsán někdy okolo roku 1823? A tento recept se s mnohými obměnami dožil dnešních dnů. Na internetu naleznete nespočet rad, triků a tipů, jak vyrobit opravdu dobré, jemné a křehké linecké těsto. My vám dnes přinášíme další obměnu, která bude obsahovat zdravé a kvalitní suroviny. Přesto však bude chuť cukroví neodolatelná, což nám určitě potvrdíte v komentářích pod dnešním článkemJ.

Co potřebujeme:

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 200 g kvalitního rostlinného tuku
  • 100 g sladěnky
  • marmeláda / čokoládová poleva / čoko pomazánka
  • kokos na ozdobu
  • semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku

2014_12_11_Cukrovi-byKatkaBuzkova_MG_6282Postup:

Oba druhy mouky, tuk, sladěnku a vanilku smícháme ve větší míse a necháme v ledničce odpočinout zhruba na 3 hodiny. Ideální je, pokud však s těstem pracujete až druhý den. Po vyndání z ledničky ho rozválejte na tenčí plát a vykrajujte různé tvary. Troubu si předehřejte zhruba na 180 stupňů a linecké pečte po dobu 8 minut.

Jakmile plech s cukrovím vyndáte, nechte jej důkladně vychladnout. Spojovat jednotlivé tvary můžete buďto marmeládou bez přidaného cukru nebo kvalitní pomazánkou z čokolády. Na jednotlivé kousky si můžete vyrobit také čokoládovou polevu; ve vodní lázni a kastrůlku rozehřejete kvalitní nalámanou hořkou čokoládou s troškou tuku.

Náš tip

Při zdobení můžete použít kokos, nasekané ořechy, kandované ovoce, rostlinné práškové mléko nebo nejrůznější druhy cukrářských ozdob.

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close