Florentýnky inspirované Markétou Pavleje

0

florentynky plech

Florentýnky patří mezi oblíbené vánoční cukroví, jenž nechybí na slavnostních tabulích všech, kteří milují tradiční ořechovou chuť. Zároveň je skvělou volbou pro ty, kteří nechtějí v kuchyni trávit více času, než je potřeba, a proto sází na takové druhy cukroví, které jim neukrojí příliš z tak již dost napjatého časového rozpočtu.

Protože je florentýnek opravdu nepřeberné množství, nic vám nebrání v tom zkoušet rok co rok nové variace. My vám dnes přinášíme recept na florentýnky, který je inspirován Markétou Pavleje – zakladatelkou blogu Kitchenette.cz. Těšit se můžete na neodolatelnou chuť javorového sirupu, křupavé oříšky, ale i lahodné brusinky, jež v sobě ukrývají řadu vitamínů a antioxidantů, za které vám vaše tělo zvláště v zimních měsících pořádně poděkuje.

florentynky plechFlorentýnky – co potřebujeme:

  • 120 g másla
  • cca 20 lžic javorového sirupu (lze nahradit medem)
  • 12 lžic ořechové mouky (namleté ořechy – mandle nebo kešu)
  • 400 g sušených brusinek nesířených
  • 600 g ořechů (mandle, pekanové, lískové, kešu…)
  • kůru z poloviny citronu 

Jak na to:

Máslo pomalu rozehřejeme, přidáme sirup, ořechovou mouku a špetku soli. Chvíli povaříme a sundáme z plotny. Nasekáme ořechy a nakrájíme brusinky na malé kousky. Čím budou kousky menší, tím lépe se nám bude hmota zpracovávat.

florentynky mísaOřechy a brusinky přidáme do hrnce k máslu, sirupu a mouce, kde je důkladně promícháme. Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem, na který lžící vyskládáme hrudky. Ty potom tvarujeme do koleček a pečeme zhruba 10 minut.

Náš tip:

Při přípravě těsta nevynechávejte citronovou kůru, která florentýnkám přidá na specifické pikantní chuti. K ní se skvěle hodí nejen brusinky, ale třeba také datle. Ty jsou ale hodně sladké, jejich alternativou tak mohou být třeba meruňky nebo švestky. Protože suroviny použité v receptu nepatří mezi nejlevnější, cukroví je poněkud nákladnější. Jeho chuť ovšem stojí za to!

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close