Průvodce světem olejů – část I.: Víte, jaké druhy existují a kam se vlastně hodí?

1

Kolik olejů znáte, tolikrát jste kuchařkou! Nebo ne? Schválně, počítejte s námi – kolik druhů olejů bychom našli ve vaší spížce či kuchyni? Slunečnicový? Řepkový? Olivový nebo dokonce sezamový? Pokud jste se dostali k číslu, které je vyšší, než 5, pak můžeme směle tvrdit, že o olejích určitě něco málo víte. Abyste si své obzory ještě více rozšířili, přečtěte si náš článek, ve kterém vás seznámíme s nejznámějšími i těmi méně známými druhy olejů, jejich účinky, ale i možnostmi využití nejen v kuchyni.

Víte, co značí stupeň zakouření?

Abychom se mohli věnovat jednotlivým druhům olejů, musíme si charakterizovat jeden významný pojem, kterým je stupeň, chcete-li bod zakouření či přepálení. Ten představuje důležitý ukazatel správného použití oleje, který by nám všem měl být velmi dobře znám a to alespoň u olejů, s nimiž každý den pracujeme. Každý typ tepelné úpravy vyžaduje jiný druh oleje. A každý olej má jiný stupeň zakouření. Velmi zjednodušeně můžeme říct, že čím více má olej nasycených a mono nenasycených mastných kyselin, tím více je vůči teplu odolnější a proto se hodí k tepelné úpravě. Samotný stupeň zakouření pak definuje teplotu, při které začíná olej kouřit, arasidznehodnocuje se a začíná se chemicky rozkládat na potenciální rakovinotvorné látky.

Arašídový olej – neabsorbuje chutě jiných potravin

Charakteristika: Olej z podzemnice olejné má nažloutlý vzhled, a když k němu přičichnete, ucítíte typickou arašídovou vůni.

Stupeň zakouření: 210 stupňů

Vliv arašídového oleje na naše zdraví: Arašídový olej je jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Díky vysokému procentu nenasycených tuků je plný antioxidantů, vitamíne E a fytosterolů, které napomáhají správné funkci srdce.

Použití: Protože má olej vysoký stupeň zakouření, je velmi vhodný pro smažení či fritování. Kromě toho disponuje též jednou unikátní vlastností – neabsorbuje chutě jiných jídel, které v něm smažíte. Hojně se používá v thajské a asijské kuchyni. Vhodný je také do salátů či omáček. Pozor však na jeho chuť – je opravdu velmi výrazná.

Arganový olej – tekutý kámen mudrců

Charakteristika: Arganový olej má tmavě zlatavou barvu a poměrně výrazné aroma. Olej z Argánie Trnité má velmi příjemnou oříškovou chuť, která však v pokrmech může působit poměrně dominantně. Pokud s tímto typem oleje vařit teprve začínáte, přidávejte olejjej ze začátku pouze po malých čajových lžičkách.

Stupeň zakouření: velmi nízký

Vliv arganového oleje na naše zdraví: Tento typ oleje se vyznačuje nezvykle vysokým obsahem vitamínů A, E a F. Jeho složení prospívá nejen našemu srdci, ale též naší pokožce. Pokud jste ji tedy vystavili dlouhodobému působení sluníčka, arganový olej představuje první pomoc i prevenci proti různým druhům rakoviny. Olej dále pomáhá snižovat cholesterol i krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin. Kromě toho působí preventivně proti vzniku a rozvoji zánětů a příznivě působí na obnovu kůže.

Použití: Protože olej disponuje nízkým stupněm zakouření, je vhodný především pro studenou kuchyni. Skvěle doplňuje chuť ryb a drůbeže a přidat jej můžete do salátů, omáček nebo polévek. Vždy však nechte pokrm vychladnout a až poté olej použijte.

Avokádový olej – vysoký stupeň zakouření

Charakteristika: Avokádový olej má typickou nazelenalou barvu. Je podobný olivovému oleji, ale jeho chuť je jemnější a méně nahořklá.

Stupeň zakouření: 270 stupňů

Vliv avokádového oleje na naše zdraví: Avokádový olej je doslova nabitý vitamíny a antioxidanty. Mezi jeho blahodárné účinky patří avokadoschopnost snižovat cholesterol, stejně jako krevní tlak. Některé studie dokonce tvrdí, že napomáhá bojovat s určitými typy rakoviny.

Použití: Jak již bylo zmíněno výše, avokádový olej disponuje vysokým stupněm zakouření. Proto je opět velmi vhodný k pečení či smažení nebo fritování. Protože však má i velmi příjemnou a jemnou chuť, je skvělým doplňkem a onou pomyslnou třešničkou na dortu každého salátu.

Bavlníkový olej – vysoký stupeň zakouření

Charakteristika: Tento olej je typické světle žluté barvy a velmi výrazného aroma. Jeho chuť je v prvních měsících prakticky neutrální. Postupem času však začíná „chytat“ oříškovou příchuť, která však nepřebíjí chuť ostatních potravin, nýbrž ji na sebe váže. 

Stupeň zakouření: 216 stupňů

Vliv bavlníkového oleje na naše zdraví: Bavlníkový olej bohužel nepatří k olejům, na kterých bychom si měli pravidelně pochutnávat. Pro své vlastnosti je dokonce zakázáno přidávat jej do kojenecké výživy. Semena bavlníku totiž obsahují toxické polyfenolické žluté barvivo gossypol, způsobující chudokrevnost a snižující plodnost mužů. Pokud chcete olej v kuchyni používat, čiňte tak velmi zřídka. V malém množství neškodí, jeho každodenní konzumace ovšem není doporučována.

Použití: Bavlníkový olej má poměrně vysoký stupeň zakouření, proto se hodí pro tepelné úpravy jídel a k fritování.

Dýňový olej – elixír života v naší kuchyni

Charakteristika: Dýňový olej poznáte na první pohled.  Jeho velmi hustá konzistence a tmavě zelená barva vám možná nebude dynepřipadat příliš chutná, věřte však, že se jedná o jeden z nejlahodnějších olejů vůbec.

Stupeň zakouření: 140 stupňů

Vliv dýňového oleje na naše zdraví: Olej obsahuje nespočet vitamínů, mastné kyseliny a další tělu prospěšné látky. I přesto, že patří mezi méně známé oleje, je přirozeně bezcholesterolový. Velmi vhodný je tedy pro osoby s vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou „nezdravého“ cholesterolu. Klinické studie dokauzjí, že právě dýňový olej patří mezi nejvýznamější přírodní antioxidanty a velmi příznivě působí na prostatu.

Použití: Díky nízkému stupni zakouření je dýňový olej velmi vhodný pro studenou kuchyni. Můžete jej přidat do salátů, studených letních polévek nebo jím třeba pokapat carpaccio z řepy či plátky mozzarely u velmi oblíbeného caprese salátu.

Kokosový olej – ideální pomocník při hubnutí

Charakteristika: Také kokosový olej zřejmě poznáte hned na první pohled. Jeho bělavá barva a typická kokosová vůně vás utvrdí okokos jedinečnosti tohoto oleje. Existují ovšem také varianty, které jsou speciální úpravou zbaveny typické kokosové vůně i chuti, která je pro tento olej typická. Otázkou je, zda se o takovém oleji dá ještě mluvit jako o „kokosovém“. 

Stupeň zakouření: 200 stupňů

Vliv kokosového oleje na naše zdraví: Ani tento olej neobsahuje „špatný cholesterol“, je velmi dobře stravitelný, skvěle absorbuje živiny a je nedocenitelným pomocníkem při hubnutí, protože potlačuje chuť na sladké. Tuto vlastnost můžete otestovat na „vlastní kůži“: Když Vás hodní mlsná, dejte si jednu lžičku kokosového oleje. Kromě jiného též povzbuzuje imunitu a podporuje hojení ran.

Použití: Olej můžeme díky jeho vysokému stupni zakouření používat jak ve studené, tak teplé kuchyni. Kokosový olej je ideální na smažení, pečení, ale vhodně doplní též chuť dezertů, moučníků i čerstvých salátů. Perfektní je zejména pro smažení palačinek. Pokrmu dodává jedinečný exotický nádech, proto se hojně využívá v asijské kuchyni.

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close