Zeleninové polévky jako by jedni milovali a druzí nesnášeli. Žádný střed. Proto pokud váháte, doma nějakou uvařit, aniž byste si poslechli otrávené reakce ostatních strávníků, začněte s mrkvovou polévkou. Nebudete se stačit divit ani vy, ani zeleninoví škarohlídi.
Vitamínová bomba na mnoho způsobů
Mrkev je jedna z nejvděčnějších surovin. Dá se připravit na nespočet způsobů, můžeme s ní všelijak experimentovat, zasytí a je zdravá. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek a už od dávných dob se používá jako lék. Kromě toho, že je „dobrá na oči“, jak nás poučovaly maminky i babičky, je také výborným projímavým prostředkem, pomáhá při léčbě močových kamenů i při jiných neradostných stavech. Vše podstatné o mrkvi si můžete přečíst v našem článku Mrkev a kalorie v ní obsažené. A že je vážně čemu se přiučit!
Snadná příprava, lahodný výsledek
Mrkvová polévka vás pohladí na jazyku. Rozplyne se na něm. A přitom je její příprava tak jednoduchá. Zkrátka spousta muziky za málo peněz.
Co potřebujeme: ½ kg nakrájené mrkve, sůl, pepř, kari, pokrájenou cibulku a pórek, vývar, dýňová semínka, olej nebo máslo
Jak na to:
- Nejprve si orestujeme nakrájenou cibulku. Použít můžeme máslo nebo vhodný olej, například řepkový.
- Na cibulku přidáme mrkev a pórek, zalijeme vývarem a přidáme koření. Vaříme, dokud není mrkev měkká.
- Směs rozmixujeme celou (vznikne nám tak hladký krém) nebo jen část. Právě nerozmixovanou část můžeme do rozmixované vrátit zpět a vznikne řidší krém s kousky. Záleží na tom, jaký výsledek chceme mít.
- Můžeme ozdobit kousky mrkve, kterou jsme si nechali stranou, nebo zdobit nemusíme.
Náš tip! Mrkvová polévka se často podává s krutony, dietnější a chuťově zajímavější jsou však opražená dýňová semínka.
Zdravá mrkvová polévka dokáže příjemně překvapit a uspokojit snad každý mlsný jazýček, který k mrkvi nemá vyloženě odpor. Vyzkoušejte náš recept doma a pochlubte se v komentáři, jakou měla polévka odezvu!