Je výborná, zdravá a na podzim ji vidíme všude. Řeč je o dýni. Co není v posledních týdnech vyrobené z dýně, si ani nezaslouží naši pozornost. V minulém článku jsme vám představili všechny zdravotní benefity, které s sebou dýně přináší. Dnes se zaměříme na to, proč se s dýní tak skvěle pracuje.
5 výhod dýně v kuchyni
Snadno se zpracovává
Ať už sáhnete po dýni máslové, špagetové nebo Hokkaido, všechny mají jedno společné. Nepřipraví vás o nervy. Pokud zrovna nefandíte semínkům, uspokojí vás dýně máslová, která jich má minimum. Úplně nejmenší námahu vyžaduje dýně Hokkaido, nemusíte u ní ani odstranit slupku.
Rychle měkne
Kdo by chtěl trávit hodiny v kuchyni čekáním na to, až zelenina změkne? My ne a vsadíme se, že vy po tom také moc netoužíte. Dýně je skvělá v tom, že při vaření či pečení rychle změkne a umožní vám skoro bleskovou přípravu obědu nebo večeře.
Slané nebo sladké? Jak je libo
Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na dýňový cheesecake? Nebo si dýni raději vychutnáte v husté polévce? Záleží jen na vás, co si s ní připravíte. Dýně je skvělá také jako příloha. I proto z našich kuchyní na podzim jen tak nezmizí.
Využijete i semínka
Nevyhazujte dýňová semínka do koše a zužitkujte je také. Velká semínka očistěte, usušte a při dalším vaření je můžete využít. Opražte semínka na sucho a přidejte je do polévky nebo do zapečené zeleniny. Anebo si opražená semínka nachystejte k večernímu filmu jako zdravou svačinu.
Napřed dekorace a pak pochoutka
Vystavte si dýni před vchodové dveře a připravte doma dokonalou podzimní atmosféru. Anebo se rovnou nalaďte na Halloween a dýni vydlabejte. Vnitřek rovnou zpracujte a tradá, kromě výzdoby získáte i chutnou večeři.
Připravte si dýňové pyré
Abychom nemluvili pořád jenom teoreticky, máme pro vás něco více než praktického! Dýňové pyré je základ pro spoustu výborných pokrmů. Přichystali jsme pro vás recept, se kterým si ho připravíte snadno a rychle.
Co budete potřebovat:
1 větší dýni (1,5–2 kg)
Jak postupovat:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Dýni umyjte, abyste odstranili veškerou špínu z povrchu. Odřízněte stonek a dýni rozkrojte na polovinu. Zbavte dýni všech semínek a vlásečnic z jejího středu.
Vložte vydlabanou a očištěnou dýni na pečicí papír a dejte do trouby asi na 45 minut, dokud její povrch nebude hnědý a svraštělý. Překlopte obě poloviny. Dýně by měla být velmi měkká.
Vezměte lžíci a pomocí ní zbavte dýni slupky (pokud používáte Hokkaido, tak nemusíte). Dýni mixujte asi půl minuty, dokud nevznikne jemné pyré.
Dýňové pyré můžete uschovat v lednici až 5 dní anebo klidně zmrazit.
Stáhněte si 6 receptů na dýňové pochoutky
Z dýňového pyré i dýně samotné si můžete připravit spoustu vynikajících dobrot. Nechte dýni, ať vám provoní domácnost a potěší žaludek. Připravili jsme pro vás 6 neodolatelných receptů, se kterými si ji vychutnáte na maximum.