Zdravím Amy,
i s bezlepkovou dietou se dá kvalitně žít, těžké jsou jen začátky. O této problematice jsme napsali dva články:
Bezlepková dieta – povolené vs. zakázané potraviny
Bezlepková dieta je komplikací, se kterou se dá kvalitně žít
Vařit a péct můžete z mnoha jednodruhových muk (mandlová, rýžová, kukuřičná, pohanková, kokosová, amaranthová, teffová, konopná…) nebo z bezlepkových směsí. S těmi se obvykle lépe pracuje, obsahují nicméně větší množství škrobu. Pro mnoho jídel existují recepty na jejich bezlepkovou verzi, jinde stačí drobná úprava (např. záměna mouky na zahuštění) a můžete vařit jako dřív.
Je důležité pamatovat jen na to, že bezlepková mouka má tendenci více hrudkovat, rychleji se připéká a „nelepí“ (směsi často nedrží pohromadě). Toto můžete kompenzovat například chia semínky, lněným semínkem či vejcem.
Bezlepkové vaření a pečení vyžaduje trpělivost a občas se některé jídlo nepovede ani zkušeným, naučit se ale dá. Držíme palce 🙂