Tvarohové pomazánky mají zdravý základ a s vhodnými ingrediencemi mohou být zdravé celé. Jsou jednoduché na přípravu a oblíbené nejen u dospělých, ale i u dětí. Proto jsme pro vás připravili 5 receptů a 1 tip na závěr, jak může tvarohová pomazánka, kterou si s chutí dá i vaše dítko, vypadat.
Proč tvaroh?
Jedno mají tvarohové pomazánky společné – tvaroh, samozřejmě. Obecně doporučujeme používat nízkotučný, aby byl efekt zdravé stravy co největší. Tvaroh je skvělým zdrojem bílkovin, obsahuje jen malé množství sacharidů a nízkotučná varianta i minimum tuků. Kromě toho obsahuje vitamíny A, B a E a minerály – vápník, fosfor, zinek, hořčík i další.
Tvaroh je potravina vhodná pro všechny, ale zejména pro ty, kteří se snaží jíst zdravě nebo zhubnout. Vynikající je pro všechny stále hladové – i malé množství tvarohu dobře a na dlouho zasytí.
Tvarohové pomazánky, které vzápětí zmizí
Tvaroh je při přípravě pokrmů báječný i proto, že má neutrální chuť a můžeme do něj přidat takřka cokoli. Toto jsou naše tipy, které byste měli vyzkoušet:
1. Tvarohová pomazánka s rybičkami
Co potřebujeme: makrelu ve vlastní šťávě (v konzervě) nebo jiné rybičky, vaničku nízkotučného tvarohu, 2 lžíce jemných ovesných vloček, několik kapek kečupu pro dochucení
Jak na to:
- rybičky zbavíme šťávy, rozmačkáme a smícháme s tvarohem
- pro zhutnění přidáme ovesné vločky
- přidáme trochu kečupu
- necháme chvíli odstát, aby vločky nabobtnaly
2. Tvarohová pomazánka s bylinkami
Co potřebujeme: 400 g nízkotučného tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl a pepř, 4 cibulky s natí, 50 ml mléka, 2 hrsti bylinek vlastního výběru (může být pažitka, libeček, bazalka, petrželka i jiné)
- bylinky omyjeme a osušíme, nasekáme najemno
- oloupeme cibulku
- z tvarohu, jogurtu, mléka, pepře a soli vyšleháme jemný krém
- přidáme cibulku a bylinky
3. Tvarohová pomazánka se sýrem a 4. Tvarohová pomazánka s okurkou a ředkvičkami
[sociallocker]
Tvarohová pomazánka se sýrem
Co potřebujeme: 125 g nízkotučného tvarohu, 100 g tvrdého sýra, sůl, cukr, mléko, vlašské oříšky na ozdobu
Jak na to:
- nastrouháme sýr a ušleháme ho s tvarohem a trochou mléka
- přidáme sůl podle chuti a špetku cukru
- po namazání na pečivo posypeme drcenými vlašskými ořechy
Tvarohová pomazánka s okurkou a ředkvičkami
Báječnou souhru chutí si můžeme užít při konzumaci pomazánky s okurkou a ředkvičkami.
Co potřebujeme: 1 salátovou okurku, 3 ředkvičky, sůl a pažitku, 120 g nízkotučného tvarohu
Jak na to:
- zeleninu očistíme, okurku oloupeme a společně s ředkvičkami ji nakrájíme na tenké plátky
- okurku osolíme a necháme ji chvíli odstát, aby pustila šťávu (tu v pomazánce nechceme)
- zeleninu vmícháme do tvarohu
- přidáme nakrájenou pažitku a podle chuti osolíme
[/sociallocker]
5. Tvarohová pomazánka s vejci
Co potřebujeme: tvaroh, vejce, sůl
Jak na to:
- vejce uvaříme natvrdo a oddělíme žloutky od bílků
- žloutky utřeme s tvarohem a bílky najemno nasekáme
- vše smícháme a podle chuti dosolíme
Náš tip! Tvarohovou pomazánku můžeme připravit i na sladko. Vynikajícími ingrediencemi pro tyto účely jsou oříšky, med, kvalitní kakao a přírodní sladidla.
Připravte dětem lahodnou tvarohovou pomazánku s jejich oblíbenými ingrediencemi a dopřejte jim zdravou svačinku nebo večeři. Pomazánky servírujte namazané na celozrnném pečivu. Nebojte se s nimi experimentovat. Tvaroh se svou neutrální chutí přizpůsobí všemu, tím pádem nás pomazánky, u nichž tvoří základ, snad nemohou omrzet. Dobrou chuť!