5 tipů na fazolovou pomazánku i pro ty nejmlsnější

0

Fazole jsou neodmyslitelnou součástí zdravého jídelníčku. Ač jich na světě existuje několik set druhů, u nás se pěstují nejčastěji dva. I ty nám však bohatě stačí k tomu, abychom si je mohli připravit na nespočet způsobů a vychutnávat si je stále dokola. A proč bychom to měli dělat?

Fazole – blahodárná luštěnina

Fazole se z 20-25 % skládají z bílkovin, což je nezanedbatelné! Mají v sobě 1,5 % tuku, 55-62 % sacharidů a 3-4 % vlákniny. Jsou zdrojem celé škály vitamínů B a nabízejí i vitamín A.

Fazole bychom neměli jíst syrové, obsahují totiž jedovaté látky, k jejichž neutralizaci dochází až v průběhu tepelné úpravy. Pokud si červené fazolena tepelnou úpravu nepočkáme, může nám hrozit otrava, která se projevuje nevolností, průjmem a zvracením.

Možná to zní, jako by fazole byly jen nebezpečné a nic jiného. Opak je však pravdou. Tepelně upravené fazole mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Kromě uvedených látek obsahují niacin a kyselinu pantotenovou – obě tyto látky se blahodárně působí na pokožku. Jejich konzumace může pomáhat osobám, které trpí kožními alergiemi, ekzémy, suchou pokožkou a podobnými problémy. Vláknina, kterou fazole nabízejí, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a je vhodnou prevencí zácpy i karcinomu tlustého střeva a konečníku.

Druhy fazolí aneb Není fazole jako fazole

Jak již bylo řečeno, fazolí existuje několik set druhů po celém světě. Každý druh je přitom aspoň mírně odlišný a vhodný na něco jiného. Liší se barvou, tvarem a chutí. Nejznámější jsou přitom červené, bílé a černé.

Fazole a nadýmání – není to pravidlo

Pokaždé, když se začne mluvit o fazolích, vybavíme si nafouknuté břicho a nadýmání. Tak tomu ale nemusí být vždycky. Pokud fazole1nespořádáme na posezení celý talíř fazolí a ještě je správně připravíme, nadýmání se nás týkat nebude. Doporučujeme je vařit s mořskou řasou nebo kořením – vhodná je majoránka nebo saturejka.

5 fazolových pomazánek, které si zamilujete

Fazole se dají v kuchyni využít mnoha způsoby, jedním z nich jsou rozmanité pomazánky. Zde jsou naše tipy na ty, které vám, jak doufáme, zachutnají. U všech můžete využít fazole z konzervy, nebo si je můžete sami uvařit – to je ten lepší způsob přípravy.

1. Fazolová pomazánka s ořechy

Co potřebujeme: 250 g uvařených bílých fazolí (případně konzervovaných), 4 lžíce olivového oleje, libeček nebo petržel, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, hrst vlašských ořechů

Jak na to:

  • fazole vlijeme do cedníku, propláchneme a necháme okapat
  • rozmixujeme je společně s olejem v mixéru nebo je rozdrtíme vidličkou
  • směs dochutíme libečkem nebo petrželkou, solí, pepřem a rozdrceným česnekem
  • přidáme ořechy a můžeme servírovat

2. Fazolová pomazánka s vejcivejce

Co potřebujeme: 300 g uvařených červených fazolí (případně konzervovaných), cibuli, 2-3 vejce uvařená natvrdo, 70 ml olivového oleje, pepř, sůl, petrželku

Jak na to:

  • fazole rozmixujeme s olejem v mixéru nebo je rozdrtíme vidličkou
  • přidáme nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná vejce a cibuli
  • dochutíme solí a pepřem

3. Fazolová pomazánka s pečeným česnekem a sušenými rajčaty

Co potřebujeme: 4 malé palice českého česneku, 250 g uvařených bílých fazolí (případně konzervovaných), sušená rajčata v oleji, sůl

Jak na to:

  • přehřejeme troubu na 200°C
  • u česneku pouze seřízneme horní část, dáme na alobal, zakápneme olejem a zabalíme
  • pečeme půl hodiny, správně by měl mít česnek krémovou konzistenci
  • jakmile je česnek upečený, stroužky vymačkáme, rozmixujeme s fazolemi a se lžící oleje z rajčat
  • přidáme 3 nebo 4 pokrájená sušená rajčata a směs znovu rozmixujeme
  • dochutíme solí

4. Fazolová pomazánka se zázvorem

zázvorCo potřebujeme: uvařené fazole (případně konzervované), řasa kombu, cibule, zázvor, tamari

Jak na to:

  • fazole s řasou uvaříme a ochutíme omáčkou tamari
  • dozlatova osmahneme 2-3 cibule a přidáme k fazolím
  • směs rozmixujeme a přidáme zázvor podle chuti

5. Fazolová pomazánka s cibulí

Co potřebujeme: uvařené fazole adzuki, olivový olej, cibuli

Jak na to:

  • na oleji osmahneme dozlatova cibulku a poté přidáme fazole
  • směs rozmačkáme nebo rozmixujeme, podle toho, jakou konzistenci preferujeme

Náš tip! Tato pomazánka se dá jednoduše proměnit v omáčku – stačí přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru. Obě varianty jsou skvělé!

Fazolové pomazánky zachutnají i zasytí

Pomazánky z naší nabídky, ale samozřejmě i jiné, výborně chutnají a také báječně a na dlouho zasytí, a to díky vysokému obsahu bílkovin ve fazolích. V kombinaci s kouskem celozrnného nebo žitného pečiva tvoří ideální svačinu nebo večeři.

Máte jiný tip na fazolovou pomazánku? Napište nám ji do komentáře!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close