Fazole jsou neodmyslitelnou součástí zdravého jídelníčku. Ač jich na světě existuje několik set druhů, u nás se pěstují nejčastěji dva. I ty nám však bohatě stačí k tomu, abychom si je mohli připravit na nespočet způsobů a vychutnávat si je stále dokola. A proč bychom to měli dělat?
Fazole – blahodárná luštěnina
Fazole se z 20-25 % skládají z bílkovin, což je nezanedbatelné! Mají v sobě 1,5 % tuku, 55-62 % sacharidů a 3-4 % vlákniny. Jsou zdrojem celé škály vitamínů B a nabízejí i vitamín A.
Fazole bychom neměli jíst syrové, obsahují totiž jedovaté látky, k jejichž neutralizaci dochází až v průběhu tepelné úpravy. Pokud si na tepelnou úpravu nepočkáme, může nám hrozit otrava, která se projevuje nevolností, průjmem a zvracením.
Možná to zní, jako by fazole byly jen nebezpečné a nic jiného. Opak je však pravdou. Tepelně upravené fazole mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Kromě uvedených látek obsahují niacin a kyselinu pantotenovou – obě tyto látky se blahodárně působí na pokožku. Jejich konzumace může pomáhat osobám, které trpí kožními alergiemi, ekzémy, suchou pokožkou a podobnými problémy. Vláknina, kterou fazole nabízejí, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a je vhodnou prevencí zácpy i karcinomu tlustého střeva a konečníku.
Druhy fazolí aneb Není fazole jako fazole
Jak již bylo řečeno, fazolí existuje několik set druhů po celém světě. Každý druh je přitom aspoň mírně odlišný a vhodný na něco jiného. Liší se barvou, tvarem a chutí. Nejznámější jsou přitom červené, bílé a černé.
Fazole a nadýmání – není to pravidlo
Pokaždé, když se začne mluvit o fazolích, vybavíme si nafouknuté břicho a nadýmání. Tak tomu ale nemusí být vždycky. Pokud nespořádáme na posezení celý talíř fazolí a ještě je správně připravíme, nadýmání se nás týkat nebude. Doporučujeme je vařit s mořskou řasou nebo kořením – vhodná je majoránka nebo saturejka.
5 fazolových pomazánek, které si zamilujete
Fazole se dají v kuchyni využít mnoha způsoby, jedním z nich jsou rozmanité pomazánky. Zde jsou naše tipy na ty, které vám, jak doufáme, zachutnají. U všech můžete využít fazole z konzervy, nebo si je můžete sami uvařit – to je ten lepší způsob přípravy.
1. Fazolová pomazánka s ořechy
Co potřebujeme: 250 g uvařených bílých fazolí (případně konzervovaných), 4 lžíce olivového oleje, libeček nebo petržel, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, hrst vlašských ořechů
Jak na to:
- fazole vlijeme do cedníku, propláchneme a necháme okapat
- rozmixujeme je společně s olejem v mixéru nebo je rozdrtíme vidličkou
- směs dochutíme libečkem nebo petrželkou, solí, pepřem a rozdrceným česnekem
- přidáme ořechy a můžeme servírovat
2. Fazolová pomazánka s vejci
Co potřebujeme: 300 g uvařených červených fazolí (případně konzervovaných), cibuli, 2-3 vejce uvařená natvrdo, 70 ml olivového oleje, pepř, sůl, petrželku
Jak na to:
- fazole rozmixujeme s olejem v mixéru nebo je rozdrtíme vidličkou
- přidáme nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná vejce a cibuli
- dochutíme solí a pepřem
3. Fazolová pomazánka s pečeným česnekem a sušenými rajčaty
Co potřebujeme: 4 malé palice českého česneku, 250 g uvařených bílých fazolí (případně konzervovaných), sušená rajčata v oleji, sůl
Jak na to:
- přehřejeme troubu na 200°C
- u česneku pouze seřízneme horní část, dáme na alobal, zakápneme olejem a zabalíme
- pečeme půl hodiny, správně by měl mít česnek krémovou konzistenci
- jakmile je česnek upečený, stroužky vymačkáme, rozmixujeme s fazolemi a se lžící oleje z rajčat
- přidáme 3 nebo 4 pokrájená sušená rajčata a směs znovu rozmixujeme
- dochutíme solí
4. Fazolová pomazánka se zázvorem
Co potřebujeme: uvařené fazole (případně konzervované), řasa kombu, cibule, zázvor, tamari
Jak na to:
- fazole s řasou uvaříme a ochutíme omáčkou tamari
- dozlatova osmahneme 2-3 cibule a přidáme k fazolím
- směs rozmixujeme a přidáme zázvor podle chuti
5. Fazolová pomazánka s cibulí
Co potřebujeme: uvařené fazole adzuki, olivový olej, cibuli
Jak na to:
- na oleji osmahneme dozlatova cibulku a poté přidáme fazole
- směs rozmačkáme nebo rozmixujeme, podle toho, jakou konzistenci preferujeme
Náš tip! Tato pomazánka se dá jednoduše proměnit v omáčku – stačí přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru. Obě varianty jsou skvělé!
Fazolové pomazánky zachutnají i zasytí
Pomazánky z naší nabídky, ale samozřejmě i jiné, výborně chutnají a také báječně a na dlouho zasytí, a to díky vysokému obsahu bílkovin ve fazolích. V kombinaci s kouskem celozrnného nebo žitného pečiva tvoří ideální svačinu nebo večeři.
Máte jiný tip na fazolovou pomazánku? Napište nám ji do komentáře!