Zdravý talíř – pomůcka, která vám pomůže nastolit zdravé stravování

0

Výživová pyramida, která mohla být pro někoho, kdo se chtěl zdravě stravovat, příliš abstraktní, už je passé. Novější pomůckou, kterou se můžeme při sestavování svého jídelníčku řídit, je tzv. Zdravý talíř. Jak vypadá, kde se vzal a proč je lepší než pyramida? O tom budou následující řádky.

Talíř versus pyramida

První výživová pyramida, která radila lidem, co by mělo být základem jejich jídelníčků a co by v něm naopak měli minimalizovat, vznikla v 70. letech 20. století ve Švédsku a následně prošla strastiplným vývojem. Dnes ji můžeme považovat za fakticky zastaralou. Z pyramidy se nedalo vyčíst, jakou část stravy by měla tvořit konkrétní složka, například ovoce a zelenina. Docházelo také k přílišné podpoře konzumace složených sacharidů, důsledkem čehož bylo rozšíření obezity a diabetu. Zároveň nebyl rozlišován původ složených sacharidů, a tak lidé nevědomky konzumovali nepřípustné množství bílé mouky, u bílkovin podle pyramidy nesmělo chybět maso. Důrazné doporučení omezit tuky a sladké pokrmy jako by navádělo k nezdravým dietám. Pyramida se zaměřovala na ovocekvantitu a eliminaci podvýživy a se ani náznakem nezmiňovala o pitném režimu.

Zdravý talíř oproti výživové pyramidě především odpovídá moderním poznatkům, z nichž se odvíjí vše ostatní. Ikona zobrazující opravdový talíř vyvolává konkrétní představu o tom, kolik by měl člověk čeho konzumovat, důraz je kladen nikoli na příjem složených sacharidů, ale na příjem zeleniny, dnes už také víme, že bílá mouka není nic prospěšného a že zdroje obilovin v naší stravě by měly být různorodé. Zdravý talíř eliminuje škodlivé tuky a sladkosti, ale doporučuje zdraví prospěšné oleje a tuky. Na rozdíl od pyramidy pracuje s tekutinami – rozlišuje prospěšné od nežádoucích. A nakonec doporučuje spíše vybírat si kvalitní potraviny a suroviny a prostřednictvím stravy dbát na prevenci vlastního zdraví.

Původ a šíření Zdravého talíře

Myšlenka Zdravého talíře vznikla ve Spojených státech, kde ho v roce 2011 představilo tamější Ministerstvo zemědělství pod názvem Power Plate. Ikonka talíře je od počátku rozdělena na 5 dílů – na zeleninu, ovoce, oleje, luštěniny a obiloviny. Žádné nepřehledné počítání kalorií, žádné hladovění při drastických dietách. Jen potraviny ve správném poměru.

Pravděpodobně nejznámější propagátorkou Zdravého talíře u nás je Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu. Mimo to, že publikuje, se zasadila například o to, aby se ve školách neprodávaly nezdravé pokrmy a nápoje – byla odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola.

Co tvoří Zdravý talíř

[sociallocker]

Zdravý talíř se skládá z 5 částí: ovoce, zeleniny, bílkovin, složených sacharidů a olejů. Nejdůležitější je samozřejmě jejich poměr.

zdravý talíř

  • Zelenina by měla tvořit něco málo přes ¼ celého jídelníčku člověka. Jíst bychom ji měli převážně tepelně upravovanou – můžeme ji vařit, krátce smažit, dusit nebo blanšírovat. Čerstvou zeleninu bychom měli konzumovat v menším množství, protože je hůře stravitelná než ta tepelně zpracovaná. Vždy bychom měli myslet na sezónnost zeleniny. Není úplně ideální naložit si v zimě porci rajčat, okurky a paprik, které jsou k nám dováženy z teplých krajina a ke všemu jsou mnohdy bez chuti. Na druhou stranu třeba mrkev je u nás jak pěstována, tak v zimě hojně skladována. A pozor! Brambory mezi zeleninu rozhodně nepatří – jsou součástí sacharidové části jídelníčku.
  • Ovoce by mělo tvořit necelou ¼ jídelníčku a přednost bychom měli dávat čerstvému a tomu, které roste u nás – je pro nás přirozené ho konzumovat.
  • Složené sacharidy bychom měli ideálně konzumovat prostřednictvím celozrnných variant, nikoli prostřednictvím varianty bílé (bílé pečivo, obyčejná bílá rýže). Stejně jako ovoce by sacharidy měly tvořit necelou ¼ našeho jídelníčku. Zastavte se v obchodě u regálu s obilovinami a zaměřte se na jáhly, kroupy, pohanku a další prospěšné obiloviny, které nejsme příliš zvyklí konzumovat.
  • Bílkoviny by zase měly, stejně jako zelenina, zastat o něco víc než ¼ jídelníčku. Můžeme je získávat z masa, ryb, vajec, zakysaných mléčných výrobků, luštěnin, ořechů nebo semínek. Bílkoviny jsou obsaženy i v obilovinách, takže když si naservírujeme obilovinu a k ní trochu luštěniny, doplníme tak bílkoviny.
  • Důležitou součástí Zdravého talíře jsou prospěšné oleje, které můžeme získávat třeba s tučnějších ryb, z avokáda nebo ořechů. Bát se nemusíte ani lisovaných olejů a másla, vyhýbejte se však margarínům a ztuženým tukům.

Opomenout nesmíme ani pitný režim. Ten by se měl skládat z čisté vody a neslazených čajů, přičemž nejvhodnější jsou čaje bylinkové. Ovocné čaje často obsahují dochucovadla a aromata. Na druhé straně barikády by měly zůstat slazené a sycené limonády.

[/sociallocker]

Zdravý talíř v praxi: jak se naučit správně jíst?

zeleninaJednou z věcí, která spoustu lidí na zdravém a vyváženém stravování odrazuje, je určování správného poměru potravin. Koho by také bavilo vážit na váze všechno, co se chystá sníst? Jednodušší je určovat si poměry potravin podle objemu, například podle hrnků nebo misek. Jakmile jednou zjistíte, kolik máte ideálně sníst rýže v konkrétním pokrmů, a množství si poznačíte, třeba právě na hrneček, s nímž budete vařit, příště už to budete mít snazší.

A pak tu máme ještě jeden tip. Pokud si například připravujete jídlo dopředu na další den, vyskládejte si připravené suroviny v jednotlivých miskách do jedné přihrádky v lednici a sami opticky zhodnoťte, zda porce konkrétních složek odpovídají poměrům na Zdravém talíři. Vše je o zvyku. Čím déle se těmito pravidly budete řídit, tím jednodušší to pro vás bude.

pravidla zdravého stravování

Co na to Průvodce výživou?

Zdravý talíř je výbornou pomůckou, jíž se mohou řídit lidé, kteří se zdravou a vyváženou stravou začínají a neumí si dostatečně ohlídat její skladbu. Při pohledu na ikonku talíře si však velmi rychle uvědomí, co by měli před čím upřednostnit a co z jídelníčku úplně vyřadit.

Na rozdíl od výživové pyramidy, která k těmto účelům sloužila 40 let a nakonec se ukázalo, že byla nevhodná, je Zdravý talíř postaven na moderních poznatcích a mimo jiné počítá i s pitným režimem a různými zdroji bílkovin, tedy na rozdíl od pyramidy striktně neříká, že bílkoviny lze čerpat jen z masa a podobně.

Všem, kteří se chtějí naučit stravovat zdravě, vyváženě a smysluplně, může Zdravý dobře posloužit. Doporučujeme!

Vytiskněte si zdravý talíř a připněte si ho na lednici. Budete ho tak mít stále na očích a dodržování pravidel zdravého stravování vám tak půjde snáz, než kdy dřív! Vložte svůj e-mail zde: [sociallocker]talíř [/sociallocker] 

 

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close