Tento recept je tak jednoduchý, že ho ocení spousta z nás – ti, kteří chtějí uvařit rychle, ti, kteří se bojí, že něco zkazí, nebo ti, kteří jsou na cestách a chtějí pořádně doplnit energii v podmínkách, jež ani trochu nepřipomínají pohodlí domácí kuchyně.
Tuňák je ryba a ryby jsou zdravé
Věděli jste, že maso z tuňáka je nejen zdravé, ale také napomáhá k půvabu? Látky, které se v něm vyskytují, se totiž pozitivně podepisují na kvalitě vlasů a nehtů, tuňák obsahuje také fosfor – ten má dobrý vliv na naše zuby. Povinně by měl mít tuňáka v jídelníčku každý, kdo trpí lupénkou. Konzumace masa z tuňáka totiž zmírňuje její projevy.
To samozřejmě platí pro čerstvé maso. My v současné době spíše sáhneme po konzervovaném mase, což je škoda, ale i tak je to dobrá volba. Musíme si však dávat pozor na to, aby námi zakoupená konzerva byla kvalitní a ne plná náhražek. Tuňák je totiž velmi často lovená ryba a kvůli zisku jsou někteří obchodníci schopni dát do konzervy maso z tunce pruhovaného, což je ryba jiného druhu.
Pozor!
Konzerva s tuňákem ve vlastní šťávě může obsahovat sóju. Tato informace je důležitá pro alergiky, kteří jsou na ni přecitlivělí.
Rýže dodá energii a skvěle zasytí
Rýži má jako hlavní příjem potravy asi jedna čtvrtina lidí na světě. Mimo jiné se z ní dá kvašením vyrábět nápoj arak, víno a pivo. Ve stravě je ale důležitá jako zdroj sacharidů – jejich obsah v rýži je asi 70 %. Ač ji u nás považujeme spíše jen za přílohu, velmi dobře se dá připravit jako celé hlavní jídlo. Jako důkaz místo slibů vám níže nabízíme recept na tuňákové rizoto.
Tuňákové rizoto
Není rýže jako rýže
V tomto receptu doporučujeme rýži natural, a to proto, že obsahuje nezanedbatelné množství nenasycených mastných kyselin, které jsou zdrojem energie, mají dobrý vliv na svalstvo a srážení krve, dále minerální látky, vlákninu (ta podporuje trávení) a vitamín B. Pomáhá redukci vody v těle.
Dalšími druhy rýže, které známe, je rýže bílá, parboiled, jasmínová, basmati, patna, arborio a spousta dalších. Každá se při vaření chová trochu jinak. Na rizoto je jako stvořená rýže natural.
Pusťme se do vaření
Co potřebujeme:
rýži natural
konzervu tuňáka
kukuřici
hrášek v plechovce
eidam
sůl
Jak na to:
rýži uvaříme podle návodu na obalu
přidáme do ní tuňáka, kukuřici a hrášek
dochutíme solí
posypeme nastrouhaným sýrem
Náš tip:
Rizoto můžeme dochutit kořením, česnekem nebo cibulkou.
Rizoto doporučujeme kvůli množství obsažených sacharidů spíše k obědu, případně k večeři, pokud nás další den čeká těžší fyzická aktivita. Garantujeme vám pocit sytosti, a pokud máte rádi tuňáka, tak i delikatesní okamžiky!
Zdroj úvodního obrázku: http://goo.gl/mo5Cyo