Pomelo, kříženec grapefruitu a pomeranče, je vhodné pro zdraví i hubnutí

1

Říká se, že pomelo je křížencem grapefruitu a pomeranče. Od pomeranče se liší tím, že nemá tak pronikavou chuť, od grapefruitu zase absencí hořké pachuti. Když se před několika lety pomelo objevilo na českém trhu, zřejmě nikdo nepředpokládal, jak nám zachutná, a jaká po něm bude poptávka.

Co je pomelo a odkud se k nám dostalo

Pomelo je exotické citrusové ovoce pocházející z Jihovýchodní Asie. Dnes už se ale pěstuje i v Karibiku a ve Spojených státech. Na první pohled vypadá pomelo jako malý žlutozelený meloun. Ačkoli některé plody váží i 5 kg, nejčastěji se setkáváme s těmi menšími, které váží zhruba 1-1,5 kg. Z pomela jíme dužinu, která je obvykle bledě žlutá, ale může být i oranžová až červená. K ní se však musíme vždy dostat přes silnou pórovitou kůru, což mnohdy vyžaduje dost úsilí.

Co v sobě pomelo skrývá

Pomelo je především fantastickým zdrojem vitamínů A a C a z minerálních látek z něj můžeme čerpat sodík, draslík, manganpomelo nebo železo, s jehož nedostatkem se mnoho lidí potýká. Bez adekvátního množství železa v těle se cítíme unavení a při jeho dlouhodobém nedostatku můžeme trpět i chudokrevností, bušením srdce, bolestmi hlavy nebo syndromem neklidných nohou.

Ve 100 g pomela přijmeme 174 kJ, což je skoro stejné jako 100 g pomeranče, tři čtvrtiny jablka nebo necelá polovina banánu. A v tomto množství se také ukrývá asi 130 % doporučené denní dávky vitamínu C.

Ideální ovoce na hubnutí

Pomelo je díky své nízké kalorické hodnotě skvělým pomocníkem všech, kteří se snaží hubnout. Vždy je ale třeba držet se obecné zásady, že ovoce musíme konzumovat pouze dopoledne. U pomela platí, že bychom ho neměli sníst více než dvě porce denně, přičemž jedna porce by měla činit maximálně 300 g.

Poznat dobré pomelo na první pohled je téměř nemožné

Všichni to jistě známe. Vybíráme si v obchodě ovoce a podle vzhledu soudíme, jaké by asi tak mohlo být a jestli nám bude chutnat. Někdy se ovoce v marketu tváří tak, jako by právě vyskočilo z umělecké fotografie, ale když se do něj doma zakousneme, máme chuť jít ho do obchodu vrátit. Stejně tak to může být s pomelem – poznat na první pohled stoprocentně to, které bude opravdu dobré, snad ani nejde.

Jednou z nejčastějších vad pomela je jeho vysušenost a téměř naprostá absence jakékoli šťávy. Můžeme však poznat dobře zralé pomelo. To bývá na omak měkké a na pohled nažloutlé – od svého utržení totiž žloutne a žloutne. A vzhledem k tomu, že pomelo zraje od listopadu do března, plody prodávané v polovině září nejsou to pravé, co sháníme.

Důležité je také nechat pomelo zabalené v igelitovém obalu tak, jak jsme si ho přinesli, dokud ho nebudeme jíst. Zabráníme tak jeho vysoušení.

Jak si pomelo naservírovat a pochutnat si

Pomelo se pochopitelně dá jíst samotné a i tak je velmi dobré a lahodné. Stejně jako z jiného ovoce, i z něj si ale můžeme vyrobit domácí marmeládu, můžeme ho zamíchat do ovocných salátů, nebo s ním oživit salát zeleninový. V neposlední řadě se dá přidat i k masu! Sehnat se dá i kandované, u něj ale dávejte pozor na množství cukru.

Doporučit můžeme třeba pomelo nakrájené na malé kousky smíchané se sýrem Cottage. Taková dopolední svačinka vás zasytí a dodá vám potřebnou energii, se kterou hravě vydržíte až do oběda.

Náš tip – kuřecí kousky s pomelem

Připravte si netradiční pokrm, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale i své blízké. Recept je jednoduchý a výsledek stojí za zkoušku.

Co potřebujeme: 800 g kuřecích prsíček, 1 pomelo, 3 lžičky grilovacího koření, 1 lžičku kari

Jak na to:

  • kuřecí maso nakrájíme na kostičky, posypeme grilovacím kořením a kari a orestujeme ho na pánvi
  • pomelo oloupeme a zbavíme ho i vnitřních slupek
  • dužinu rozdrolíme, přidáme k masu na pánev a společně restujeme
  • pokud chceme vytvořit šťávu, přidáme k masu a pomelu vodu
  • v průběhu restování masa připravíme přílohu – rýži nebo brambory – a servírujeme.

Pomelo se v našich jídelníčcích zcela jistě udrží dlouho. Je oblíbené, velice zdravé, výborné na hubnutí a dá se využít všelijak. A jak máte toto exotické ovoce nejraději vy?

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close