Mrkev: zázračná zelenina za pár korun

1

Stojí jen pár korun, obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek a můžete ji konzumovat v jakékoli úpravě – to je mrkev. Tato celosvětově rozšířená zelenina je nejen zdravá a chutná, ale ukrývá také množství dalších zajímavostí. Pojďme tedy nahlédnout do tajů mrkvových záhad!

Mrkev jako lék

Už odpradávna je tato kořenová zelenina spojována s nejrůznějšími léčebnými procedurami. Nejen že si s ní můžete pomoct od zácpy, močových kamenů, šerosleposti, nebo od revmatických zánětů kloubů, taktéž vám může napomoct ke krásnějšímu opálení, bystřejšímu zraku či k lepšímu krevnímu obrazu. Člověk by se jí tedy rozhodně neměl vyhýbat!

Mrkev jako doplněk stravy

Navíc s ní můžete vylepšit i kvalitu vašich vlasů, nehtů a kůže. Mrkev je tedy levnější a mnohem zdravější variantou mrkev2nejrůznějších doplňků stravy. Díky ní můžeme naše tělo obohatit o spoustu vitamínů, jakými jsou například A, B, B1, B2, C, D, E a K a také minerálů, mezi které rozhodně patří draslík, fosfor, hořčík, jód, měď, sodík, vápník, vláknina a v neposlední řadě i železo. Takové složení nenajdete mnohdy ani v těch nejlepších doplňcích stravy na trhu. V neposlední řadě si díky ní také vylepšíme imunitu a urychlíme průběh nejrůznějších onemocnění. Ne nadarmo se tedy právě mrkvi občas říká všestranný lék!

Mrkev v číslech

Pokud si hlídáte každý gram živin, rozhodně také musíte znát obsah jednotlivých složek právě v mrkvi. Ve 100 gramech tohoto „oranžového zlata“ najdete 1 gram bílkovin, 6,1 gramů sacharidů, 2,6 gramů cukrů, 0,2 gramů tuků, 2,9 gramů vlákniny, 0,08 gramů sodíku, 0,041 miligramů vápníku, 12,5 miligramů karotenu a v neposlední řadě 10 miligramů vitamínu C.

Jak nejlépe přijímat vitamín A?

Asi nejvíce je ale v mrkvi vitamínu A. Ten například posiluje zrak, ulehčuje průběh mnohých nemocí, pomáhá při léčbě akné, kožních zánětů či zánětů dásní, podporuje růst kostí a v neposlední řadě také například zajišťuje správnou funkci sliznic. Jenže chcete-li přijímat tento vitamín v maximální míře, měli byste mrkev spojit s nějakým tukem. Ten totiž lépe váže právě tento vitamín, který je rozpustný výlučně v tucích. Nejlépe pak uděláte, když mrkev tepelně upravíte s olivovým nebo rostlinným s olejem. Olej se totiž dostane přímo do mrkve a využitelnost vitamínů je tak nejvyšší.

Jak mrkev servírovat?

Olej pak můžete s mrkví spojit v mnoha podobách a receptech. Nejjednodušší způsob konzumace je v mrkvovém salátu, do kterého navíc ještě mrkev1přidejte nadrobno nasekanou zelenou cibulku nebo pórek. Chcete-li něco sofistikovanějšího, můžete mrkev uvařit, udusit, orestovat nebo také oblanšírovat. Všechny tyto varianty jsou pak vhodné jako základ do nejrůznějších polévek, omáček nebo příloh.

Blanšírovaná mrkev jako vrchol kuchařského umění

Jednou z nejzajímavějších úprav mrkve je poslední zmíněná možnost, a to blanšírování. Nejprve si nastrouhejte mrkev na malé kousky, plátky nebo nudličky. Ty na chvíli spařte ve vodě a rychle zchlaďte v ledové lázni. Mrkev si tak zachová nejen svoji nádhernou oranžovou barvu, ale také všechny důležité látky a vitamíny. Takto upravenou mrkvičku můžete následně podávat jako přílohu, nebo dále použít do polévek nebo omáček.

Mrkev vždy a všude

Pozor by si na mrkev měli dát pouze „věční dietáři“ či diabetici, kteří si hlídají poměr cukru a sacharidů v potravě, protože je právě této složky v mrkvi poměrně dost. Ovšem porovnáte-li mrkev a takovou čokoládu, máte bezkonkurenčního vítěze. A podob mrkvových pokrmů může být skutečně neuvěřitelné množství. Teď už jen stačí najít nejlepší recepty a mrkvové hody mohou začít!

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close