Každý, kdo hubne, se sám sebe, svého okolí nebo internetu ptá, které potraviny by měl nadobro vyřadit ze svého jídelníčku. A jednou z velmi diskutovaných výrobků je kakao. Pokud ho máte rádi, ale dosud jste se báli, že by vám v hubnutí bránilo, máme pro vás dobrou zprávu. Kvalitní kakao si můžete s radostí dopřát!
Pokrm bohů – kde se vzal a co v něm najdeme
Když se řekne kakao nebo čokoláda, automaticky si představíme nezdravou dávku cukru. Tak tomu ale být nemusí, pokud se zaměříme na kakaový prášek a čokoládu poctivě vyráběnou z kakaových bobů, které v sobě nesou nejednu pozitivní složku.
Pozor! Budete-li si chtít výjimečně dopřát čokoládu, mlsejte tu, která má alespoň 80 % kakaa. Vyhnete se tak nekvalitním čokoládám, jejichž podstatnou část tvoří tuk.
Kakao milovali už Aztékové a Mayové, a to tak, že ho z obyčejného pokrmu povýšili na platidlo. Už v 16. století dovezl Fernando Cortez kakao do Evropy jako zázračný prášek, který údajně dodává mužům sílu do bojů, aniž by museli konzumovat něco jiného. V 18. století získalo kakao od jistého švédského vědce svůj nezaměnitelný název – Theobroma Cacao čili pokrm bohů. Theobromin, od něhož je název odvozen, má povzbuzující účinky, které často hledáme v kofeinu.
Cortez nebyl daleko od pravdy. Každá moderní studie jen potvrzuje, že kakao je skvělým zdrojem antioxidantů a minerálů, jako je hořčík, chrom, mangan, měď, zinek nebo železo. Čerpat z něj můžeme i vitamín C. Nesmíme zapomenout ani na omega-6 mastné kyseliny, díky nimž dochází ke snižování cholesterolu v krvi a ke stabilizaci kardiovaskulárního systému.
Zpracováním se z kakaa mnoho důležitých látek vytrácí, proto je nejvhodnější konzumovat ho nepražené, tedy kupovat si nezpracované kakaové boby.
Náš tip! Až vás zase bude honit mlsná, cucejte kakaový bob jako bonbón. Získáte chuť kakaa v ústech, ale přitom nesníte žádnou čokoládu a nepřijmete nežádoucí množství kalorií.
Bez zajímavosti nezůstává ani to, že kakao se už nyní řadí mezi superpotraviny, tedy mezi potraviny s vysokými hodnotami vitamínů, minerálů a dalších pro tělo prospěšných látek.
Kakaem k dobré náladě
Znáte poučku, že každý smutek zažene kousek čokolády? Není to žádný mýtus, tedy za předpokladu, že mluvíme stále o kvalitní čokoládě s více než 80 % kakaa. Kakaové boby totiž obsahují anandamid, což je látka, která skutečně mozek vybízí k lepší náladě. Kromě toho kakao také posiluje zásoby serotoninu, který má na náladu také vliv. Jeho nedostatek může mít za následek psychická onemocnění (například deprese), potíže se spánkem a jiné nepříjemnosti. Pozor však na vysokou dávku serotoninu, která může přivodit i bezvědomí.
Co ještě bychom měli vědět o kakau
- Kakao chutná jako čokoláda. Protože to je opravdová čokoláda, ne cukr a tuk!
- Kakao obsahuje 20x větší množství antioxidantů než čokoláda se 70 % kakaa (asi si umíme všichni představit, jak rapidně klesá jejich množství s ubývajícími procenty) a 15x větší množství antioxidantů než zelený čaj, který je jimi vyhlášený.
- Kakao je perfektním zdrojem hořčíku, jehož nedostatkem trpí asi 80 % západní civilizace. Nedostatek hořčíku přitom způsobuje bolesti hlavy, svalové křeče a jiné komplikace.
- Konzumace kakaa podporuje metabolismus tuků, respektive jejich přeměnu v energii.
- Konzumace kakaa má bezesporu pozitivní vliv na celý imunitní systém. Může vám tedy pomoci vyhnout se nejedné nemoci.
Kvalitního kakaa se nemusíte bát ani při hubnutí
To, že z kvalitního kakaa nemusíte mít při zdravém životním stylu a při hubnutí strach, dokazuje i jeho oblíbenost mezi vrcholovými bodybuildery (kulturisty), kteří si jej s radostí přidávají do proteinových nápojů – zlepší si tak jejich chuť a dojde k opravdu minimálnímu nárůstu kalorií v celém nápoji.
Jedna porce kakaového prášku o 12 gramech znamená energii 160,8 kJ, tedy 38,43 kcal. Z tohoto množství získáme 2,5 g bílkoviny, 2 g sacharidů, 1,3 g tuků a báječné 3 g vlákniny.
Kakao může být vděčným doplňkem nejen do jakéhokoli mléka (kravského, rýžového, sójového i dalších), ale i do kaše, například do ovesné.
Nevyřazujte potraviny, které nemusíte
Čím větší změny ve svém jídelníčku provádí najednou, tím větší je riziko, že sklouznete zpět ke špatným stravovacím návykům. Z jídelníčku proto neškrtejte potraviny, které vynechávat nemusíte, ba dokonce byste je vynechávat neměli. Konkrétně kakao vám pomůže zahnat chuť na čokoládu a ještě prospěje vašemu zdraví množstvím antioxidantů, minerálů a dalších důležitých látek. Vždy ale mějte na paměti, že čím více se kakao zpracovává, tím méně prospěšných látek v něm zůstává. Vsaďte proto na nezpracované kakaové boby. V případě výjimečného mlsání čokolády sáhněte vždy po té, která má alespoň 80 % kakaa. Potom mlsejte bez výčitek!