Ketogenní dieta – v hlavní roli bílkoviny

1

Ketogenní neboli proteinová dieta má poměrně dlouhou historii, ačkoli kolem nás se o ní začalo mluvit až nedávno. Objevila se v lékařství v roce 1921 a s její pomocí se lékaři snažili u svých pacientů zmírnit průběh epileptických záchvatů. Léčbu prostřednictvím vynechávání některých složek potravy nebo prostřednictvím hladovění přitom popsal už Hippokrates. Dnes se pouštíme do ketogenní diety s cílem zbavit se otravných nadbytečných kil, aniž bychom věděli, že dieta původně sloužila k jiným účelům.

pomeranc s metremJak dieta funguje

Z našeho jídelníčku během ketogenní diety téměř zmizí sacharidy, ale zůstanou v něm bílkoviny a tuky. Díky tomu se tělo brzy dostane do tzv. ketózy. A potom začneme ztrácet kilogramy.

Co je to ketóza

Nejedná se o žádné zaříkadlo. Ketóza je odborný pojem a označuje stav, v němž tělo nečerpá energii ze sacharidů, protože se mu jich příliš nedostává, nýbrž z vlastních tukových zásob. Při nízké hladině cukru v krvi začne tělo vyrábět ketony, které nahrazují sacharidy.

Tělo do ketózy přejde při příjmu menším než 50 g sacharidů denně. To, zda naše tělo do ketózy už přešlo, či nikoli, zjistíme jednoduše pomocí testu moči. K tomu určené testovací papírky lze zakoupit v každé lékárně.

Pozor!

Nepleťme si ketózu s ketoacidózou. Ketóza je bezpečná, zatímco ke ketoacidóze dochází u diabetiků a její příčinou je dramatický nedostatek inzulínu, který způsobí extrémně vysokou hladinu cukru v krvi.

Co zůstane v jídelníčku

Bílkoviny, tuky a jen malé množství sacharidů. Jídelníček musí být pečlivě sestaven, proto je lepší dietu konzultovat se specialistou. Ten ho dokáže vytvořit tak, že nám nebude vůbec nic chybět a pocit hladu brzy zmizí, pokud na něj vůbec dojde. Na ketogenní dietě staví například výživoví poradci proklamující Cambridge Diet.

A co jojo efekt

Buďme už od začátku realisté a nemysleme si, že jak se nám postava vyrýsuje během diety, tak nám také nadosmrti zůstane. Bohužel. Pro zmírnění jojo efektu ale můžeme použít pravidlo, které říká, že prvních čtrnáct dní po dietě máme přijímat nižší množství sacharidů a dvakrát týdně dopřát tělu tzv. sacharidové vlny. Tělo si tak zvykne na normální metabolismus a riziko navrácení kil, kterých jsme se pracně zbavili, se minimalizuje. U diety je také nutný pravidelný pohyb.

Sacharidové vlny vypadají opravdu jako vlny:

1. den – 50 g sacharidů
2. den – 100 g sacharidů
3. den – 200 g sacharidů
4. den – 250 g sacharidů
5. den – 300 g sacharidů
6. den – 400 g sacharidů
7. den – 500 g sacharidů

… a stále dokola. Užívá se čtyřdenní interval. Ale o tom jindy. 🙂

Náš tip

Dieta je vhodná spíše pro aktivní sportovce, protože střídáním dnů s bílkovinou se dny se sacharidy stimulují tělo k lepším výkonům. Po dnech v ketóze s následným příjmem sacharidů podává tělo lepší výkon, protože svaly „natáhnou“ více glykogenu.

sklenice vodyPovolené potraviny

Anglická slanina, vejce, hovězí a drůbeží maso, tučný tvrdý sýr, tvaroh, mléko, jogurt, zelenina, ryby a další. Vyhnout se musíme přílohám, např. bramborám a pečivu, sladkostem, ovoci. Mějme na paměti, že musíme vypít denně alespoň tři litry neslazených tekutin, nejlépe vody, aby došlo k řádnému odplavení odpadních látek a dietou netrpěly ledviny.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close