Své zdraví někdy jen těžko ovlivníme. Příkladem může být například diabetes, o kterém hovoří tento článek. Do značné míry za onemocnění diabetem (cukrovkou) mohou geny, jistou měrou si k ní lidé bohužel přispívají sami. Podle zpráv našich lékařů má diabetes diagnostikována desetina české populace. Každým rokem se seznam jmen takových pacientů zvyšuje o padesát tisíc.
Co je to diabetes, jak vzniká a co se při něm děje
Kromě toho, že je vznik diabetu do jisté míry geneticky podmíněn, existují rizikové faktory, které riziko vzniku diabetu ještě zvyšují. Jde o nedostatečnou fyzickou aktivitu – pohyb bychom měli mít aspoň 3×40 minut týdně – a špatnou, nezdravou stravu. K té patří:
- přemíra živočišných tuků v jídelníčku
- přemíra sacharidů v jídelníčku (v úvahu berme i slazené nápoje)
- smažená jídla
- majonéza, máslo, sádlo, lůj
- plnotučné mléko, smetana, tučné sýry, smetanové jogurty
Tři stupně diabetu
Diabetes neboli úplavice cukrová, laicky cukrovka, má tři stupně. První stupeň je typ diabetu, který postihuje obvykle osoby mladší 35 let a jednoduše řečeno vznikne tehdy, když slinivka břišní přestane vyrábět dostatečné množství inzulínu. Mezi příznaky patří únava, úporná žízeň, zvýšená potřeba močení, ztráta tělesné hmotnosti a další. Léčba spočívá v dodávání inzulínu pomocí inzulínového pera do těla a v pravidelném měření glykémie. Samozřejmě je potřebný výběr vhodných potravin a zahájení diety.
Druhý typ diabetu postihuje osoby ve středním věku, a to především ty, které trpí obezitou. K diagnóze se obvykle takový člověk dostane náhodou, např. při odběru krve u lékaře. U tohoto typu dochází k dostatečné produkci inzulínu, ale tělesné buňky na inzulín nesprávně reagují a neodčerpávají z krve cukr, důsledkem čehož je vysoká hladina cukru v krvi. Společně s tímto typem diabetu se často vyskytuje také vyšší hladina tuků v krvi a vysoký krevní tlak. V léčbě hraje hlavní roli dieta a životospráva, případně léky (antidiabetika) a někteří diabetici s touto diagnózou si musí aplikovat inzulín, stejně jako ti, kteří trpí diabetem prvního typu.
Diabetes třetího stupně se vyskytuje spíše v rozvojových zemích – je způsoben stresem a hladem. Bojují s ním hlavně chudí obyvatelé subsaharské Afriky. Bohužel může být způsoben i zničením slinivky vlivem užívání drog, HIV a AIDS, rakoviny a může být také důsledkem těžkého traumatu. Příznaky jsou stejné jako u diabetu 1. stupně.
Zásady diabetické diety – zvládněte je a bude vám lépe
Hlavní zásadou, která v diabetické dietě panuje, je správný podíl sacharidů, bílkovin a tuků ve stravě. Sacharidů by měli diabetici přijímat 55 % denní dávky živin a měli by dbát na to, aby šlo hlavně o složené sacharidy, ne o tzv. rychlé cukry (sladkosti, cukrovinky, ovoce). Obsah bílkovin by si měl každý diabetik individuálně spočítat, a to tak, že na každý 1 kg váhy je doporučené množství 1 g bílkoviny. Tuky by měly tvořit v denním příjmu potravin 30 % a mělo by se jednat o rostlinné tuky a tuky z ryb.
Důležité je omezit při diabetické dietě příjem sacharidů, a to jak jednoduchých, tak složených. Další nezanedbatelnou součástí diabetické diety je pravidelnost ve stravování, tedy časové intervaly mezi jídly, které je nutné dodržovat. Jakmile totiž dojde k jejich narušení, může se dostavit slabost a velmi nepříjemné stavy hypoglykemie. Jíst můžeme i 6x denně, zato si musíme dávat pozor, abychom konzumovali malé porce.
Účelem diabetické diety je získání kontroly nad vlastní glykémií (hladinou cukru v krvi). Diabetická dieta má svoje plus i pro zdravé osoby – dá se jejím držením, především díky sníženému příjmu sacharidů a díky pravidelnosti stravování, velmi dobře a trvale zhubnout.
Co mohou diabetici bez výčitek jíst
Seznam povolených potravin je poměrně široký a lze si z něj vybrat a sestavit oblíbené varianty. Není to žádoucí, ale jednou za čas si každý může drobně zahřešit. Nesmí se z toho ovšem stát pravidlo. Také je vhodné vyvarovat se příliš kořeněných jídel. Mezi potraviny, které jsou diabetikům doporučovány, patří:
- libové maso a ryby
- bílé jogurty, sýry s max. 30 % tuku, tvarohové sýry, nízkotučný měkký i tvrdý tvaroh
- nízkotučné mléčné nápoje
- dia výrobky (sušenky, čokolády, marmelády aj.)
- polotučné, nízkotučné nebo odstředěné mléko a zakysané mléčné výrobky
- vejce (max. 1 vejce týdně, nesmí být smažené)
- brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, tmavé pečivo
- rostlinné tuky (margaríny a rostlinné oleje)
- zelenina (smí se konzumovat libovolně)
- ovoce, které není přezrálé (ne však příliš často, je zdrojem sacharidů)
Těhotenská cukrovka – ta, která časem přejde
Diabetes se běžně vyskytuje u těhotných žen, není to ovšem důvod k panice, protože po porodu se vše vrátí do normálu. Těhotenská cukrovka bývá způsobena sníženou citlivostí tkání na působení inzulínu a nedostatečnou tvorbou inzulínu ve slinivce. Slinivka tedy inzulín produkuje, ale tkáně jsou k němu netečné. Inzulínu navíc není produkováno tolik jako před těhotenstvím a logicky chybí. Těhotenská cukrovka začíná těhotné ženy trápit obvykle až ve druhé polovině těhotenství. Po porodu prudce klesne hladina těhotenských hormonů, které proti inzulínu v těhotenství působily. Ženy se těhotenské cukrovky zbavují od šestinedělí až do půl roku od porodu.
Snad největším mýtem, který kolem stravy během těhotenské cukrovky panuje, je to, že by ženy mít stejnou dietu jako osoby trpící obvyklými typy cukrovky. Ženy s těhotenskou cukrovkou by však především měly vyloučit z jídelníčku jednoduché cukry, složené sacharidy by si měly rozložit do více jídel denně. Příjem tuků a bílkovin není při těhotenské cukrovce nijak omezen. Strava by měla být pravidelná, ženy by neměly mít při dietě hlad a hubnout.
Diabetes je sice nepříjemná a nemilá diagnóza, dá se s ní však za jisté míry sebekázně žít stejně kvalitně jako bez ní. To ale neznamená, že bychom si z ní neměli dělat těžkou hlavu. To nejlepší, co pro sebe můžeme udělat, je dopřát si pohyb a zdravé stravování.