Cuketová polévka

0

V cuketové sezóně, ale i mimo ni, připravujeme zejména cukety grilované, ať už samotné, nebo třeba s lilkem. Můžeme z nich vytvořit i výborné cuketové placičky nebo je použít jako součást ratatouille. Z cukety lze ovšem připravit také chutnou a – pokud zvolíme správné ingredience – i zdravou polévku. Přinášíme vám proto zdravý recept, který není zahuštěn ani moukou, ani smetanou.

Cuketová polévkaPřipravte si:

400g očištěné cukety, pokud máte ze zahrádky, není třeba loupat

600 ml vody nebo zeleninového vývaru

1 cibuli

1 lžičku mletého kmínu

1 lžičku libečku, nejlépe čerstvého (v cuketové sezóně čerstvý určitě seženete)

sůl

petržel nebo pažitku na ozdobení

Postup:

Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. K cibuli přilejeme vodu nebo vývar a přivedeme k varu na varné desce. Mezitím si cuketu nakrájíme na kostičky. Pak cuketu vložíme do vroucí vody (cuketa sama vody dost pustí, proto se nejprve může zdát, že vody je v receptu uvedeno málo). Vaříme asi 10 minut, poté přidáme libeček a kmín a osolíme. Polévku rozmixujeme do hladka. Podáváme ozdobené pažitkou či petrželkou.

Tipy pro přípravu:

  • Jedná se lehkou polévku do období pozdního léta. Pokud byste si ji i přesto chtěli zahustit, stačí spolu s cuketou zavařit i kousky brambor, které také rozmixujeme.
  • Cuketa sama o sobě je málo výrazná, proto přidáváme do polévky libeček a kmín. Libeček je však chuťově silnější, zacházejme s ním s citem.
  • Polévku lze připravovat jak ze zelených, tak ze žlutých cuket.

 

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 2-3

Share.

About Author

Pokud po svém těle něco chci, ať už je to sportovní výkon, soustředění, nebo zkrátka aby dobře vypadalo, musím mu k tomu poskytnout vhodné podmínky. Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Proto se svému tělu snažím dávat jídlo a potraviny, po kterých je mu dobře. Zpět dostanu odměnu třeba v podobě celodenní energie, zlepšení běžeckých časů a hlavně dobré nálady.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close