V cuketové sezóně, ale i mimo ni, připravujeme zejména cukety grilované, ať už samotné, nebo třeba s lilkem. Můžeme z nich vytvořit i výborné cuketové placičky nebo je použít jako součást ratatouille. Z cukety lze ovšem připravit také chutnou a – pokud zvolíme správné ingredience – i zdravou polévku. Přinášíme vám proto zdravý recept, který není zahuštěn ani moukou, ani smetanou.
Připravte si:
400g očištěné cukety, pokud máte ze zahrádky, není třeba loupat
600 ml vody nebo zeleninového vývaru
1 cibuli
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku libečku, nejlépe čerstvého (v cuketové sezóně čerstvý určitě seženete)
sůl
petržel nebo pažitku na ozdobení
Postup:
Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. K cibuli přilejeme vodu nebo vývar a přivedeme k varu na varné desce. Mezitím si cuketu nakrájíme na kostičky. Pak cuketu vložíme do vroucí vody (cuketa sama vody dost pustí, proto se nejprve může zdát, že vody je v receptu uvedeno málo). Vaříme asi 10 minut, poté přidáme libeček a kmín a osolíme. Polévku rozmixujeme do hladka. Podáváme ozdobené pažitkou či petrželkou.
Tipy pro přípravu:
- Jedná se lehkou polévku do období pozdního léta. Pokud byste si ji i přesto chtěli zahustit, stačí spolu s cuketou zavařit i kousky brambor, které také rozmixujeme.
- Cuketa sama o sobě je málo výrazná, proto přidáváme do polévky libeček a kmín. Libeček je však chuťově silnější, zacházejme s ním s citem.
- Polévku lze připravovat jak ze zelených, tak ze žlutých cuket.
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2-3