Co jíst v zimních měsících? Vsaďte na jídla, která zahřejí

0

Začnete se klepat zimou jen při pohledu z okna? Zahřejte se „zevnitř“ a vychutnejte si jídla, která udělají dobře vašemu žaludku a zaženou zimomřivost.

Zařaďte správné potraviny

Víte, že správný jídelníček ovlivňuje to, jestli je nám teplo, nebo zima? V chladnějších měsících totiž naše tělo vynakládá spoustu energie na to, aby nás ohřálo. Pokud je naše strava v takovou chvíli nesprávná, oslabujeme tím naši imunitu a připravujeme se o energii. A navíc máme stále hlad.

Než si pořídíte další pár chlupatých ponožek a nový vlněný svetr, zkuste nejprve udělat pár změn ve svém zimním jídelníčku. Nejprve omezte konzumaci potravin, které vaše tělo ochlazují. Ukážeme vám, které to jsou.

Z červené čočky si připravíte chutnou polévku.

Potraviny, které vás ochladí

Ačkoliv si je spojujeme se zimou a zejména obdobím Vánoc, tropické citrusové ovoce a banány nejsou v tomto období vhodné, protože naše tělo ochlazují. Stejně tak nám pocit tepla nepřidají ani zeleninové saláty.

Chladné potraviny v zimě vaše tělo nezasytí a zdravému životnímu stylu také moc neprospějí. S hladovým žaludkem snadno podlehnete nočnímu volání po vyprázdnění ledničky a konzumaci nezdravých pochutin. Najezte se raději potravin, po kterých vám bude tepleji.

Potraviny, které vás zahřejí

Sáhněte raději po potravinách, které vašemu organismu dodají tolik potřebné teplo. Obilné kaše, dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, mrkev, celer, jablka, švestky, hrozny, sušené ovoce, luštěniny. Všechny tyto potraviny by vám v zimním období neměly v jídelníčku chybět. Pro ještě větší pocit tepla ochucujte zázvorem, česnekem, pepřem, skořicí nebo křenem.

Přemýšlíte, co z „teplých potravin“ uvařit? Připravili jsme pro vás tři recepty, se kterými vám nebude zima už ani o chvíli déle. Vychutnejte si teplou snídani, oběd i večeři a rozlučte se se zmrzlými prsty.

Snídaně: Ovesná kaše s jablky

Zpříjemněte si mrazivé ráno lahodnou kaší. Krásně vás zahřeje a nastartuje do nového dne.

Co budete potřebovat:

70 g ovesných vloček,
300 ml mléka,
1 jablko,
skořici,
sušené švestky (nebo jiné sušené ovoce),
med,
lněné semínko,
hřebíček,
kokos.

Jak postupovat:

Ovesné vločky nasypte do misky, zalijte je mlékem a nechte je přes noc (nebo alespoň půl hodiny) namočené.

Ráno vločky vložte do hrnce, posypte skořicí, přidejte nakrájená jablka a na mírném plameni a za stálého míchání je ohřejte.

Vložte znovu do misky, přidejte zbytek ingrediencí, promíchejte a teplé podávejte.

Z řepy si můžete udělat nejen salát, ale také pomazánku.

Oběd: Polévka z červené čočky

Nic nezahřeje lépe než vydatná polévka. A co teprve ta z červené čočky?

Co budete potřebovat:

3 lžíce panenského olivového oleje,
1 cibuli, nakrájenou nadrobno,
200 g červené čočky,
1 l zeleninového vývaru nebo vody,
špetku mletého koriandru.

Jak postupovat:

Nejprve na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr. Přidejte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem nebo vodou. Počkejte, než směs začne vařit, a pak stáhněte plamen. Nechte asi čtvrt hodiny povařit.

Jakmile čočka změkne, polévku dochuťte a ozdobte čerstvými bylinkami.

Večeře: Pomazánka z červené řepy

Na večer nemusíte vyvařovat složitá jídla. Skvěle si pochutnáte na této pomazánce, která je hotová raz dva.

Co budete potřebovat:

250 g vařené či pečené červené řepy,
50 g nasekaných vlašských ořechů,
3 stroužky česneku, prolisovaných,
50 g bílého jogurtu,
sůl,
pepř.

Jak postupovat:

Nastrouhanou červenou řepu smíchejte s vlašskými ořechy, česnekem a bílým jogurtem. Osolte a opepřete a máte hotovo. Podávejte s čerstvým pečivem.

Nedejte zimě šanci a důkladně se na ni připravte. S našimi recepty se rychle zahřejete a načerpáte sílu, aby vám hlava nepadala na stůl.

    Stáhnout recepty

Sdílej:

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close