Co je to rafinovaný cukr a jak škodí vašim dětem

0

Cukr může být přírodní anebo rafinovaný. Zatímco ten přírodní má hnědou barvu, rafinovaný cukr je bílý a mnohem nebezpečnější. Toho, aby byl cukr bílý, se dosahuje právě jeho rafinací. Pojďme se společně podívat, jak rafinace probíhá a jak moc škodlivý je bílý cukr pro vaše děti. Poradíme vám také, jaké alternativy zvolit, abyste mohli sladit zdravě.

Bílý cukr nemá žádnou výživnou hodnotu

Rafinovaný cukr prochází chemickým procesem, při kterém se z něj odstraňuje melasa a bělí se. Přitom právě melasa je zdrojem důležitých vitaminů a minerálů, obsahuje například vápník, železo, sodík, draslík nebo třeba chrom, zinek, hořčík, fosfor a další.

Jak bílý cukr může škodit?

Bílý cukr se často označuje jako zabiják století. Má na svědomí velké množství civilizačních chorob a jeho nadměrná konzumace vede k cukrovce II. typu. Bílý cukr je jen kalorickou bombou, po které se tloustne. Nenajdete v něm téměř žádnou výživnou hodnotu. Po jeho konzumaci naopak rychle roste hladina krevního cukru, který musí tělo buď spotřebovat nebo uložit. Děti po jeho pozření proto bývají tak hyperaktivní, případně nekontrolovaně přibývají na váze.

Zdravé alternativy bílého cukru

Čím tedy tak zdraví nebezpečný cukr nahradit? Přírodními sladidly! Oproti bílému cukru nejsou zbavena cenných látek a minerálů a navíc se při jejich výrobě neužívají chemikálie. Vybrat si můžete z různých druhů sirupů (javorový sirup, sirup z agáve, sirup ze stévie) anebo použít jako sladidlo med či třtinovou melasu.

Čím nahradit rafinovaný cukr?

Ačkoliv se často uvádí, že hnědý cukr je zdravější variantou bílého cukru, i v něm nemusí být melasy dostatek. Navíc se může jednat o bílý cukr, který byl obarvený karamelem, proto je třeba si dávat při výběru pozor. Hnědým cukrem můžete nahradit ten bílý například při slazení kávy nebo pečení. Vybírejte ale takový, který je spíše tmavší, abyste měli jistotu, že cukr obsahuje větší množství zbytkové melasy.

Jak jste si sami mohli všimnout, konzumace bílého cukru nemá žádné zdravotní benefity, naopak vašim dětem velmi škodí. Zvolte raději přírodní sladidla, která chuť jídla krásně doplní a nezpůsobí škody. Naučte děti, jak moc je rafinovaný bílý cukr škodlivý a vyzkoušejte společně kvíz o cukru, který jsme pro vás připravili.

Stáhnout kvíz

Sdílej:

O Autorovi

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close