Brambory, fazole a vajíčko – ideální kombinace pro ty, kteří chtějí svému jídelníčku odlehčit od masných výrobků. Jelikož se jedná o potraviny, v nichž je soustředěno množství složených sacharidů, „zdravého“ cholesterolu, vitamínů i minerálů, dokáží vás zasytit na delší dobu bez toho, abyste si připadali jako by uvnitř vašeho žaludku spočíval těžký kámen. Kromě toho také dodají tolik potřebnou energii, jež je během horkých letních dnů potřebná více, než kdy jindy.
Pro přípravu tohoto receptu je ideální volit čerstvé potraviny vypěstované na vlastním políčku nebo zakoupené na farmářských trzích či od lokálních pěstitelů. Nemáte-li ovšem tuto možnost, vezměte za vděk i zeleninou a vajíčky z klasického supermarketu.
Brambory s fazolemi a vajíčkem
Co potřebujeme?
- 500 g nových brambor
- 300g čerstvých nebo mražených zelených fazolek
- 100 ml vývaru
- 4 vajíčka
- 1 zakysanou smetanu
- Řepkový olej
- Sůl na dochucení
Pracujete-li s novými bramborami, uvařte je ve vodě i se slupkou. U starších brambor je vhodné slupku odstranit. Připravte si druhý hrnec, ve kterém na řepkovém oleji podusíte fazolky. U čerstvých postačí 5 minut, u těch mražených pak zhruba 10 minut. Následne zalijte vývarem, popřípadě vodou s bujónem a přidejte zakysanou smetanu. Fazolky se smetanou osolte, promíchejte a nechte přejít varem. Posledním krokem je uvaření vajíček.
Náš tip: na talíř naservírujte vajíčka a brambory přelité omáčkou s fazolemi. Dozdobit můžete několika fazolkami bez omáčky nebo snítkou kopru.