Bohatá kedlubnová polévka: jeden chutný recept pro vás

0

Najdeme ji prakticky na každé zahrádce. Řada z nás se nemůže shodnout na tom, zda ji pasovat do ženského či mužského rodu a ještě větší množství strávníků ji jednoduše nepřišlo „na chuť“. O čem je řeč? O kedlubně – zázračné zelenině, jež ukrývá nejedno zázračné tajemství. Ať již zvolíte její fialovou nebo zelenou variantu, vaše tělo vám bude neskonale vděčné.

Tajemství ukryté pod zeleno-fialovou slupkou

Kedlubny v sobě ukrývají bohatou zásobu vitamínu C. Ze 100 gramů patří právě 60 miligramů tomuhle vitamínu. Kromě něj je ovšem kedlubna bohatá také na celou řadu dalších látek a minerálů, mezi které patří například karoten, vitamín E, B, K, kyselina listová,kedlubna1 draslík, vápník, železo nebo zinek. Z méně obvyklých látek pak můžeme jmenovat i sodík, bór, kobalt, nikl nebo dokonce stopové prvky stříbra!

Tato chutná košťálová zelenina zlepšuje trávení, ale i kvalitu pleti. Vhodná ovšem není pro osoby, které trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku. Všichni ostatní si z ní ovšem mohou udělat nejen lahodné polévky, ale také množství salátů a příloh. Kedlubna je též perfektní dušená či mírně povařená. Konzumovat ji dokonce můžeme i místo zelí nebo kapusty.

Luxusní kedlubnová polévka:

Co potřebujeme:

  • 2 kedlubny
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 4 lžíce ječné nebo rýžové bio mouky
  • 3 lžíce panenského olivového bio oleje
  • 2–3 lžíce umeocta (dle chuti)
  • 10 g přepuštěného másla na opékání + dalších 10 g na dokončení (můžeme nahradit olejem vhodným na smažení – rýžový, řepkový nebo sezamový)
  • 1 lžičku kvalitní mořské soli
  • 1 zeleninový bio bujon
  • čerstvé nasekané bylinky na dochucení

kedlubenJak na to:

V první řadě si očistíme kedlubnu. Tu následně nakrájíme na menší kostky, které osolíme a necháme bokem odpočinout. Připravíme si kastrůlek, do něhož vložíme máslo a olej. Po zahřátí vsypeme kostičky kedlubny a cibule a opékáme je zhruba 5 až 7 minut.

Do hrníčku vsypeme mouku spolu se 100 ml studené vody a důkladně promícháme (neměly by se tvořit hrudky). Jakmile zeleninu osmahneme, přilejeme k ní 1 ¼ vody s bujonem. Přivedeme k varu a za stálého míchání přidáváme jíšku.

Onou pomyslnou třešničkou na dortu je nasekaná kedlubnová nať a bylinky, které do polévky přihodíme před dovařením. Na závěr zjemníme kouskem másla a dochutíme octem.

Náš tip: I přesto, že ječná a rýžová mouka perfektně zahušťuje, pokud ji do polévky nepřidáme, nic se nestane. „Kedlubnačka“ bude dost hustá i bez ní.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close